是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
多謝你
(48)
落雨嘅時候莫名地令穎怡有種不安感,尤其係手無寸鐵咁企喺室外,睇住月伶同曦銘擔起同一把遮離開嗰陣,穎怡只能夠同浩俊你眼望我眼,尷尬咁企喺原地。

遮就得一把,人就有兩個。穎怡將手伸出簷篷外,雨水將指尖淋濕,涼意瞬間湧滿內心— 今次仆街了,唔通真係要同浩俊用同一把遮?— 今次仆街了,唔通真係要同浩俊用同一把遮?唔通要真人上演愛情小說入面嘅情節?

雨點四處飄飛,穎怡嘅頸巾無助咁隨風搖曳,雙手緊張地縮成一團,沾濕手心。

過咗幾分鐘,浩俊擰轉身打開把遮:「你要唔要同我…」

霹靂啪啦嘅雨聲蒙蔽雙耳,穎怡根本聽唔到下半句,下意識地提高聲音:「下?」
浩俊眼神閃過一絲不滿,然後拍一拍穎怡嘅膊頭催促道:「你係咪唔使用遮呀?」

對方厚實溫暖嘅手將寒意驅散,穎怡聳咗聳膊頭就跑到浩俊身旁:「說話講得好聽啲會死㗎?」

浩俊仍舊面無表情,一言不發咁將把遮傾斜到穎怡嗰邊,任由右邊膊頭被淋濕。

平日同朋友聚會後返屋企嘅路線係一場心理戰,撞到同路人一齊返去意味住要搵話題去緩解尷尬嘅氣氛。

喺嗰一刻,穎怡終於意識到海螢比以往更加早返去嘅原因— 逃避雖可恥但有用。

話就話穎怡唔怕同人再傾多陣偈,但對住浩俊時偏偏莫名其妙地周身唔自在,唯有指一指前方:「我屋企過幾條街就到。」

浩俊輕輕「嗯」咗聲,腳步愈嚟愈慢,有意無意咁遷就穎怡嘅步速,亦都係因為想延長呢段時間。
雨勢突然加大,上天似乎想將醞釀已久嘅情緒一下子盡數發洩,毫無遮攔地灑向人間,今次連穎怡嘅膊頭都無可避免地遭殃。

「行近啲。」浩俊見到穎怡凍得打咗個冷震,下意識抬起手打算搭住對方嘅膊頭拉返去把遮底,但隻手去到穎怡膊頭上方嗰陣,浩俊突然剎咗車。

死啦,穎怡會唔會覺得我太隨便就同異性有身體接觸?會唔會反感?型同柒只有一線之差,浩俊唔想因一時衝動令穎怡對自己有所誤會。

於是浩俊隻手就尷尷尬尬咁懸浮喺穎怡上面,想搭落去但又唔夠膽實行。如果俾曦銘見到應該會笑到自己面黃。

「你唔覺得啱啱曦銘完全被月伶食住上咩?」穎怡似乎冇發現背後隻手,一心想擺脫尷尬嘅氣氛,自顧自地打開話題。

一諗起啱啱曦銘對住月伶一臉無奈嘅樣嗰陣,穎怡就忍唔住耷低頭笑咗出聲。想當初月伶喺對方面前仍舊係一隻人畜無害嘅小白兔,而家竟然直接拋低所有包袱。

但點解會咁勇敢呢?穎怡內心不禁疑惑起嚟,點解會咁肯定對方會鍾意最真實嘅自己呢?
「係—」浩俊頓咗頓:「但如果係我嘅話一定唔會咁做,對女朋友唔應該太縱對方。」

一聽就知佢講緊經。穎怡反咗個白眼,抬起頭凝視浩俊:「你有冇試過鍾意人架?」

鍾意人嗰陣一定會想將最好嘅一面展現俾對方睇,將最好嘅嘢通通獻俾對方,就連對方話想要月亮嗰陣都會恨不得連成個宇宙都送俾佢。而而家面前呢條友竟然話唔會太縱對象?!做佢條女真係慘。

浩俊冇出聲,靜靜回望過去,同穎怡四目交投。生得好睇果然有特權,唔想答就直接用眼神殺死對方— 穎怡一對上浩俊嗰對眼嗰陣就唔爭氣咁怕醜起嚟。

條友望乜鳩啊?穎怡移開視線,先發現浩俊喺不知不覺間換咗隻手去拎住把遮,用左手揸唔係會更加方便咩?穎怡不禁喺內心問道。

咁浩俊隻左手做緊啲咩?穎怡瞬間意識到自己左邊膊頭上空嘅小劇場,心跳一秒間加速起嚟。

佢隻手想點呀?穎怡思緒亂成一團,對浩俊呢種小心翼翼嘅動作感到不解又驚喜。
「算啦,你成碌木咁—」穎怡最後決定扮唔知情,若無其事咁數落浩俊:「你又點會明。」

可能因為係戴住口罩同頸巾嘅關係,穎怡感覺連呼吸都變得困難起嚟,抬起頭呼吸下新鮮空氣嗰陣,忽然見到一架貨車迎面而來。

貨車快得誇張,毫不猶豫地帶住一層水花潑落穎怡身上,剎穎怡一個措手不及。

「屌!」穎怡望住自己半個身都濕晒,上一秒嘅心情隨即一掃而空。

愛情小說中嘅情節果然都係幻想出嚟嘅— 穎怡無奈地諗道,這些浪漫的機會不是屬於我的。
原來更新了,推推
(49)
細個一病嗰陣就會興奮得跳起嚟,因為唔需要返學面對令人呵欠連連嘅教科書。人愈大似乎就愈怕病— 冇人想辛苦得奄奄一息咁攤喺床上面,當日堆積如山嘅工作被迫延期,所有約會都因此泡湯。

穎怡起身嗰陣四肢乏力,想深呼吸嘅時候發現個鼻仲塞過觀塘駿業里。真係多得嗰架貨車唔少。

回想起浩俊一臉驚訝,仲要完好無損咁企喺隔籬,仲有身上又濕又重嘅冷衫,穎怡嘆咗口氣,連嬲嘅力都冇。

到底係同浩俊八字相剋,定係純粹係因為一時間唔好彩,所以先會中頭獎呢?

落床慢吞吞咁笠咗件黑色衫,順便用口罩同頸巾包得密密實實,穎怡不禁慶幸今日冇任何約會,潛一日水唔打機都唔會有人起疑— 最怕就係過多嘅噓寒問暖,大家都唔係耶穌,個病並唔會因為一句「Take care」而痊癒。
朝早十點半,幸好診所內只有零星幾個人,穎怡個胃好似裝咗個洗衣機咁反轉再反轉,唯有拎起電話嘗試分散注意力。

浩俊:你有冇唔舒服?

穎怡最驚嘅畫面終於出現咗,但今次又出乎意料地毫無反感。可能係因為對方睇住自己變成落湯雞,會有一絲罪惡感都正常掛?

如果當時浩俊係企喺出面嗰個— 如果當時佢隻手咁啱搭咗落膊頭,又拉得切自己避開啲水— 算啦。穎怡一索個鼻,打消一切幻想。睇嚟已經病入膏肓,連個腦都開始胡思亂想起嚟。

如果有咁多如果嘅話,我一早做埋李嘉誠添。一股不適咁襲上喉嚨,穎怡忍唔住咳咗咳,惹起隔籬阿嬋為之側目。

穎怡:有,去咗又新街嗰邊睇醫生

護士碰巧叫到穎怡嘅名,終於結束漫長等待。穎怡隨手就覆咗浩俊嘅Whatsapp,吃力咁離開張櫈— 病咗嗰陣真係同廢人冇分別。
浩俊確認穎怡病咗嗰陣心情忐忑不已,諗起對方一臉病懨懨就憂心忡忡,同時又因為尋晚嘅事而內疚起嚟。

浩俊喺電話度打咗幾行字嘗試慰問穎怡,但怕會煩到對方,下一秒隨即將句子刪除。

呢種舉棋不定又不安嘅心情就好似企喺分岔路口咁,到底要問定唔問呢?浩俊思索片刻,決定行另外一條路。

穎怡行出診所門口嗰陣愣咗愣,唔敢相信自己對眼,原來感冒都會出現幻覺㗎?

浩俊著住衛衣同長褲,一身街坊裝束咁出現喺眼前。對方二話不說就喺穎怡手中拎走包藥:「一齊去食個粥。」

「你喺度做咩?」穎怡一開口就啞得幾乎可以媲美曾志偉把聲。

「我晨運。」浩俊面不改色咁答道:「見你話病先嚟呢邊兜下,睇吓會唔會撞到你。」

穎怡耷低頭望住浩俊腳底嗰對人字拖,晨運?去咁多人嘅又新街晨運?算,穎怡擰咗擰頭,FF太多傷身。
兩個人慢悠悠咁行到粥麵舖前,穎怡視線停留喺浩俊背面,開始感激起對方嘅出現— 如果得自己一個應該都會直接返屋企,渾渾噩噩咁隨便食啲嘢送藥。

可能對方真係咁啱跑到附近呢?穎怡百無聊賴咁攪動面前嗰碗粥,心情莫名其妙地亂成一團。

「記得飲多啲暖水。」浩俊不擅言辭,滿腔擔憂出到口化成最為公廁嘅慰問。

穎怡一聽到呢類阿媽係女人嘅道理就不由自主地煩躁起嚟,佢一下子湊近坐喺隔籬嘅浩俊,對方塊面瞬間無限放大。

「使唔使記得呼吸多啲呀?」穎怡揶揄道,雙眼對上浩俊驚恐嘅眼神。

穎怡心目中純粹打算質問對方,結果去到浩俊眼中就帶上幾分曖昧。
哇屌咩事?點解要靠得咁近?!浩俊感覺自己心跳快得下一秒就可以叫白車入院,雙方之間嘅距離近得浩俊唔敢唞氣。

「唔好傳染我。」浩俊下一秒恢復一貫冷漠,微微顫抖嘅指尖透露出仍未平復嘅心情。

穎怡識相地重新拉開距離,繼續將粥送入口,暖意緩緩漫上心尖。

原來碌木會有反應。穎怡啱啱碰巧留意到浩俊嗰一剎那嘅變化,雙眼彎成兩條線。
有冇男女主示意圖
我記得好早就po過啦喎
隔咗太耐唔記得咗
(50)
病咗嗰陣時間總會過得特別快,一吞藥嗰刻就好似同張床之間綁咗個死結咁,昏沉間唔知渡過幾多個鐘。穎怡起身嗰陣發現自己足足瞓咗一日半,眨眼間就到咗十二月三十一號。

雖然穎怡唔係注重儀式感嘅人,但每年除夕都會騰出時間留俾月伶同海螢,同朋友倒數總比對住親戚強顏歡笑更輕鬆。

但今年有啲唔同。

月伶尋日喺Whatsapp group主動承認自己重色輕友,毅然打斷連續五年一齊倒數嘅習俗,選擇同曦銘二人世界。

而食完藥瞓到豬頭咁嘅穎怡自然今朝先睇到個message,完美錯過聲討月伶嘅大好機會。

於是今年就得返穎怡同海螢兩個人你眼望我眼。
事實上穎怡早就有心理準備,即使唔齊人,至少都有個人陪自己出去避風頭。穎怡下一秒就私底下向海螢確認今晚要一齊倒數嘅事。

海螢:對唔住呀大佬我見你尋晚冇覆,以為你都唔出。
海螢:Parttime報咗更要今晚返工呀

「下…」病好之後把聲終於唔再沙啞,穎怡坐咗喺床上面嘆咗口氣,感覺間房零舍空蕩蕩。

臨急臨忙搵邊個好呢?手指毫無方向咁喺螢幕上面滑動,缺乏勇氣去㩒入任何一個對話紀錄。穎怡忽然發現原來自己社交圈子細得可憐,叫小明胖虎出去亦只會得到「不如打住機倒數」嘅回應。

海螢:不如我哋開住Facetime倒數呀?

海螢嗰邊似乎感受到穎怡嘅無奈同苦惱,嘗試去作出補救。可惜亡羊補牢,穎怡一諗到自己要喺公園同部電話倒數就尷尬到即刻拒絕對方。
電話畫面重新碌到頂端,穎怡一眼就注意到第二則對話就係浩俊早幾一兩個鐘send過嚟嘅問候。

最近同浩俊傾偈變得愈來愈頻繁,對方嘅關心亦都未去到令自己厭煩嘅地步。所有嘢好似去到浩俊身上都變得合乎情理— 穎怡開始意識到浩俊嘅與眾不同。

可能係因為生得好睇掛?穎怡回想起當時同浩俊擔同一把遮嘅經歷,雙頰微微泛熱。

要唔要問佢有冇約人呢?穎怡從來都未試過同異性一齊倒數,不禁擔心起會唔會係曖昧嘅舉動。但係同朋友出街係再也普通不過嘅事…

大前日嘅事不斷喺腦海中閃過,令穎怡心煩意亂,手下嘅棉被捲成一團。

到底係咪自己未完全病好呢?點解連send個message都可以諗咁耐?
浩俊:做咩事?

穎怡嗰邊似乎猶豫太耐,令另一邊嘅浩俊發現對方「輸入中」嘅狀態已經維持咗好幾分鐘。

短短三隻字彷彿終結一切胡思亂想,睇穿穎怡嘅所有心思,穎怡好似做賊俾人捉到咁,不禁心虛起嚟。

唉,死就死啦!

穎怡:今晚有冇興趣一齊倒數?

浩俊收到message嗰陣恨不得即刻喺張櫈度跳起嚟,短短一個星期唔單止可以見到穎怡三次,仲可以一齊倒數— 全身上下嘅細胞都喺度尖叫住「有興趣呀!」,但理智喝止奔騰嘅心跳聲。
浩俊:可以
浩俊:到時喺樓下等你?

顯得太雀躍嘅話只會令對方覺得自己係奇奇怪怪嘅人。浩俊最後一刻選擇裝作冷靜咁回應對方,佢不禁審視自己上一秒興奮過頭嘅反應— 明明自己平日寧願留喺屋企都唔想出去,點解而家反而會因為見得人多而心情好呢?
啊啊啊單獨倒數
聽日更新!
路過,幫p推
多謝你
好青澀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞