是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
聽日聽日俾啲時間我
我發現用iPhone打文可以好快

搵個靜少少嘅地方,讀篇文出黎就搞定
你唔會覺得讀出嚟好羞恥咩我絕對唔會做得出
渣ga,用羞恥之心黎換打文速度,係基本功黎。

不過我係公司唔會咁做
好奇一問 想問下樓豬幾高
一米六六左右,點解咁問
無 女仔嚟講都算幾高
有冇諗過我可能係男人
真網絡人妖仲唔係樓主
啱曬 我最鍾意同人比棍法
是咁的,我寫完了聽日一瞓醒就post
早晨
(63)
「…我鍾意你。」浩俊咬咬嘴唇,因羞澀而垂下頭,雙眸熠熠生輝。

公園入面總會有風掠過,拂動浩俊額前碎髮,對方緊張嘅神色一下子竄進穎怡心底。

穎怡有啲飄飄然,個心輕到幾乎可以飛上天空同白雲一齊飄向遠方嗰種。

成件事有啲不可思議,穎怡根本冇想像過浩俊會喺呢個時機告白,佢甚至冇諗過對方會有主動袒露心意嘅一日。

於是穎怡微不可察咁捏一捏手掌心,嘗試提醒自己並非發緊夢。

一用力捏。

穎怡痛得即刻「嘶」一聲咁縮開手,然後側目打量浩俊。
對方顯然唔知道自己嘅內心小劇場上演緊一套激情又緊張嘅戲,坐立不安咁等待自己嘅答案。

可惜穎怡並唔急住答對方,反而想解答內心嘅疑問:「你係幾時開始鍾意我?」

到底對方係幾時開始意識到自己嘅心意呢?穎怡的確冇想像過一臉冷淡嘅浩俊會有動情嘅一日。

「其實我幾年之前就見過你。」浩俊突然抬頭凝視穎怡,琥珀色眼眸喺陽光下變得透亮耀眼:「嗰陣你俾人妖呃,所以喊到豬頭咁。」

聽到浩俊提起不堪回首嘅往事,穎怡臉色變咗變,瞬間醒起當時的確有個學生遞咗包紙巾俾自己。

原來係浩俊。

咁即係自己一直都喺對方嘅心入面?
「當時都唔知咩事,但係見到你咁唔開心,反而羨慕起你可以毫無遮攔咁顯露出自己嘅情緒。」講到呢個位,浩俊有啲難為情,耷低頭講道:「之後我成日去個網吧,就係為咗睇吓你點行返出嚟。但自從嗰日起就冇再見到你。」

一陣熱浪迅速卷上穎怡耳邊,浩俊咁長情嘅一面真係意料之外。

「喺地鐵重遇你嗰陣,我幾乎真係想同你搭嗲。」浩俊輕聲講道:「但冇諗過你會偷拍我。」

穎怡有啲尷尬咁𢲷𢲷頭:「咁…」

生得咁好睇嘅人,邊個會忍得住呀?

「你俾我捉到偷拍之後就急急腳走咗,但我好怕又要再等多三五七年先見返你。」浩俊娓娓道來:「所以我就不斷咁諗,希望可以快啲搵到你,就算你認唔到我都冇所謂。」

皇天不負有心人,願望終於成真。

咁多年以嚟心思念念嘅人而家就坐喺自己面前,靜靜地聽住自己坦白從寬。
咁多年以嚟心思念念嘅人而家就坐喺自己面前,靜靜地聽住自己坦白從寬。

「咁聽起嚟好似啲痴漢同人講完一句就死心塌地咁,但由打機都撞到你嗰時開始,我就覺得唔可以再錯失任何機會。」

「但係你唔怕我真係網絡人妖咩?」穎怡不禁反問道。

「你當年講咗句說話令我印象幾深刻。」浩俊摸摸下巴,然後緩緩開口:「無論你係男定女都好,我就係鍾意你呢個人。」

兩人四目交投,滿眼都係對方嘅身影。

一切情意瞬間升溫,感覺連塊面都開始熱起嚟。

穎怡深呼吸,努力按捺住心臟瘋狂亂跳。
「咁啱嘅,我都鍾意你呢個人。」

就算你係網絡人妖都係咁話。
全文完
後記
呢段字係差唔多凌晨五點嗰陣臨急臨忙打出嚟的,所以思緒有啲亂請多多包容。

記唔記得我之前講過話寫完當贏?

我終於贏咗啦!!!

要多謝嘅人好多,所以會放喺最後當電影片尾咁一次過提曬。

但都係喺呢度多謝返一路以嚟有留名、有正皮、有催更、有鼓勵我嘅大家。冇咗你哋嘅話呢個故應該唔單止石沉大海,仲分分鐘夭折添。
個故其實打咗唔止大半年,改下拖下都差唔多九至十個月。

老實講我從來冇諗過會有寫完嘅一日,始終三分鐘熱度,同埋打打下原來都過咗十萬字,成件事果然比想像中更加需要恆心。(請幻想樓主同時寫兩個故寫到精神分裂嘅畫面)

平時唔開心或者壓力大嗰陣,就會走去睇啲輕鬆嘅愛情故,因為可以暫時抽離現實,心情又會因此好返少少, 就好似重新振作咁。

尤其是最近出面變得愈嚟愈沉重,久唔久就會有想逃避一切嘅心態

所以構思呢個故嗰陣都係抱住要輕輕鬆鬆派下膠,同埋用嚟圍爐取暖嘅心態去出發的(邊個唔鍾意幻想自己同靚仔拍拖先???)

希望大家睇呢個故嗰陣,心情都會稍微好少少,或者笑下都好
老實講男女主角之間冇咩特別激情嘅位,同埋加上網絡人妖呢啲咁重口味嘅設定,睇到底嘅大家已經係勇士嚟。

又或者咁講,你哋真係呢個世界上面最可愛嘅人了

我愛你哋!!!!

然後關於呢個故入面啲角色會唔會有甜,會唔會寫埋結婚生仔嗰啲,可能真係有。始終第一個故實驗性質較重,應該會寫下拎嚟練手,所以如果之後突然見到我更新就得閒睇吓啦。感情線就咁多先,遲啲可能加格劍劇情都未定

​呢篇咁鳩嘅故就咁就畫上句號了,但係樓主FF嘅路途係永遠唔會停!

所以!請!多多!支持!我嘅新故!
多謝現實中嘅月伶同海螢成日大聲朗讀個故出嚟,多謝Donki同Gathe得閒無事就會執我啲文筆同劇情發展,同埋多謝咁多位認識的朋友特登過嚟幫手推文同正皮

最後要多謝現實中嘅浩俊一路以嚟都支持我寫故 。雖然你真係成碌木咁,但係冇你嘅話我都唔會諗到一個咁可愛嘅男主角出嚟。

今次真係完啦,新故見!
樓主辛苦了 個故好睇呀
話說現實中嘅浩俊係咪你男朋友呀
想睇佢地2個甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞