是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
遲咗少少先更,唔知啲位夠唔夠心動,大家有咩意見記得留低
好sweet
甜撚死我
好正好sweet
樓主篇故會唔會有甜
遲啲可以試下寫
甜到陰陰嘴笑
(41)
「其實我一早就估到佢鍾意我。」月伶滿面春風咁講道,佢回想起尋晚種種令人心動嘅場面,洋洋得意咁向朋友炫耀一切來龍去脈。

月伶高興得將自己塑造成明察秋毫,運籌帷幄嘅軍師,一早就將曦銘嘅心牢牢捉住。而幕後主腦就無奈地坐喺電腦前,靜靜咁望住月伶雀躍嘅模樣。

「講到你尋晚冇呷過醋咁。」穎怡皺住眉講道,本來仲期望月伶可以稱讚下自己尋晚嘅決定,結果月伶竟然先行搶過功勞。

唔緊要,真正嘅高手就係要深藏功與名。穎怡自我安慰道,佢望向月伶臉上甜蜜嘅微笑,啱啱起身所累積嘅起床氣都一掃而空。

只不過點解好似有啲嘢唔記得做咁嘅?穎怡不禁問道,一種淡淡嘅空虛感一直纏擾住自己,但感覺上又唔係一件重要嘅事。

啊!會唔會係未刷牙呢?穎怡起身走出鏡頭嘅範圍外。
「馬後炮!」海螢滿臉嫌棄咁向鏡頭豎起一隻中指:「揼低我哋執手尾。」

只要海螢一返到去自己間房,就恍如返到去安全領域般展露出一反常態嘅豪邁真面目。

「一次半次啫~」月伶興奮得轉身撲落身後嘅床,情不自禁咁抱住厚厚嘅被:「尋晚我攬咗佢啊~」

「其實我平時最睇唔起就係呢種旁敲側擊嘅表白方法。」月伶抱住被褥嘅手變得愈嚟愈緊。

「但係你而家擺明好爽喎~」海螢模仿起月伶抱住被褥,裝模作樣咁做起嬌羞嘅表情:「明明一直都受,睇對象咋嘛!」

穎怡面無表情咁帶住一口白泡行返去鏡頭前,表示對月伶興奮嘅模樣司空見慣。

唔係刷牙。穎怡耷低頭啷口嘅時候想道,究竟係漏咗啲咩呢?
「咁你哋幾時請食出pool飯?」穎怡隨口問道,佢坐返喺電腦前,仍然諗緊到底自己係咪斷片。

「等佢醒咗再講啦。」月伶答道,曦銘應該未瞓醒,畢竟對方尋晚一定好夜先返到屋企。

穎怡繼續不斷回想當時嘅一舉一動:安撫海螢,叫曦銘送月伶返去,然後就瞓醒……

「咩呀!」海螢突然變大嘅聲線打斷穎怡嘅思緒,一臉驚恐咁望住曦銘嘅遊戲紀錄:「凌晨四點到而家一直都打緊機喎!」

明明曦銘同月伶都係健談嘅人,但兩個人竟然出乎意料地冇搵過對方。

「即係自從曦銘送到你返屋企之後,你哋一句嘢都冇講過?」穎怡一臉不可思議咁問道,突然間醒起自己當初漏咗啲咩。

穎怡問完之後㩒開Whatsapp紀錄,發現原來尋晚所見到嘅唔係幻覺—原來浩俊真係有搵過自己。
但朋友嘅事比較重要,穎怡不加思索就將電話放返喺枱面,一心一意咁關心月伶嘅情況。

月伶失神地點一點頭,抱緊被褥嘅手臂一瞬間鬆開,默認穎怡嘅問題。

「出事啦!」海螢大聲笑道,激動得雙手用力拍落枱上:「你哋唔係好sweet㗎咩?」

「靜啦!」月伶尖銳嘅聲線同海螢房門外嘅叫罵聲重疊埋一齊,海螢嘅氣勢一下子被淋熄,唔忿氣咁反咗個白眼作無聲抗議。

「點算好?我應唔應該主動搵佢啊?」月伶錯愕嘅神情變得焦急起嚟,倉皇失措咁望向穎怡嘅畫面。

你一個情場老手,走嚟問一個冇拍拖經驗嘅人,正常咩?穎怡表面上作思考嘅表情,但內心不禁反問對方。

「係我就唔會搵啦。」穎怡斬釘截鐵道。
「點解嘅?」月伶不知所措咁打量電話上同曦銘嘅對話內容。

「你都主動咗幾年啦!」穎怡理直氣壯道:「連尋晚都係你攬佢喎~點解曦銘連句早晨都唔肯主動講先?」

月伶聽完穎怡嘅解釋後逐漸冷靜落嚟,但內心仍舊忐忑不安。

「你咁樣不斷主動呢~」海螢搭嘴道:「會縱壞佢㗎!」

但係我又唔介意縱壞佢嘅…月伶忽然心軟起嚟。

「啱㗎喇~自古以嚟都係啲男仔主動㗎喇,你對住曦銘咁軟做咩啫?」穎怡答道:「振婦綱!」

月伶面有難色咁「嗯」咗聲,遲疑不決咁停留喺對話介面上,內心不由自主咁擔心起曦銘嗰邊嘅情況。
事實證明月伶並唔係杞人憂天,此時此刻嘅曦銘帶住重重黑眼圈,心慌意亂咁坐喺浩俊屋企嘅梳化上。

「傻架?」浩俊冷淡嘅聲線喺曦銘耳邊響起:「你尋晚明明係開口表白嘅人,點解而家又要再主動多次?」

「但……」曦銘顧慮重重,一夜不眠嘅結果係令反應愈發遲鈍,曦銘嘅行事作風變得更加優柔寡斷。

「講句早晨好難咩?」浩俊反問道:「理論上你唔需要講早晨,你冇瞓過。」

曦銘無言以對,佢嘆咗口氣,將注意力重新放喺遊戲上。

第十舖遊戲以戰敗告終,浩俊同曦銘心照不宣咁退出遊戲,同時㩒入Whatsapp。

「嗯?」曦銘好奇咁偷望浩俊嘅Whatsapp介面:「你要搵邊個啊?」
平日嘅浩俊懶得回覆大部份訊息,置頂嘅對話永遠都係屋企人或者曦銘,所有狂蜂浪蝶通通被一個「永久封鎖」嘅制打入冷宮。

對曦銘而言,浩俊會主動㩒入Whatsapp嘅舉動絕對非比尋常。

「冇。」浩俊言簡意賅地打斷曦銘嘅遐想,默默掃咗眼最近嘅幾則對話,心情莫名其妙地煩躁起嚟。

明明已經破天荒地主動關心人,點解可以已讀不回?

「咁即係搵唔搵佢好…」曦銘迷茫地問道,視線停留喺同月伶嘅對話上。

「唔搵!」浩俊不自覺地帶上個人感情,加重語氣道:「第一日唔應該對人咁好,佢哋唔會珍惜。」

「佢哋?」曦銘困惑咁望向浩俊,到底今日係邊個踩中自己嘅好兄弟條尾呢?
咁到底應唔應該主動搵月伶好呢?
係就好啦真係好緊張會唔會夠甜,之後會再努力啲寫的 多謝你嘅cm
搵啦 要甜呀
簽到~
佢哋成班喺海瑩房到
(42)
雙方仍舊唔敢輕舉妄動,戰局以僵持不下嘅局勢延續落去,月伶同曦銘背後嘅軍師都不謀而合地唔願讓步。

曦銘同月伶此刻彷彿企喺戰場上對峙,全神貫注地等待敵方嘅下一步動作,隨時準備決一死戰。

「唉,你自己諗。」浩俊突然將個波拋返去俾曦銘,其實決定權一直都喺曦銘手中,佢只不過係需要一份勇氣。

曦銘望向一臉煩躁嘅浩俊,最終決定跟隨內心想法。
只不過係一句簡簡單單嘅問候,點解可以變得咁複雜呢?曦銘拎起電話,一睇到月伶嗰邊顯示住在線上就緊張起嚟。

曦銘修長嘅手指㩒落每一隻字嘅毫秒間彷彿變得特別漫長,佢一動不動咁凝視住發送欄中嘅兩隻字,仍然遲疑不決。

「麻鬼煩。」浩俊無法理解曦銘嘅內心掙扎,一手㩒落對方嘅電話螢幕上,幫手將訊息send出去。

曦銘:早晨
喺螢幕嘅另一邊,月伶喺見到曦銘「正在輸入中」嘅時候會心微笑,將穎怡嘅計謀左耳入右耳出,上一秒嘅戰略會議一瞬間化為泡影。

只不過係一句早晨啫,咁多內心戲做咩啫?月伶心入面笑道。

月伶:早晨
兩個人不約而同咁同時間send咗個信息俾對方,局面終於有所緩和。月伶喺收到句「早晨」嘅時候,心臟一下子受唔住曦銘嘅攻勢,不受控咁跳動著,看似平凡嘅一句話喺曦銘口中講出嚟嘅感覺係如此與眾不同。

「唔講啦,我要打俾佢。」月伶笑笑口咁將電話舉到鏡頭前,俾海螢同穎怡睇清楚最後嘅戰況,上揚嘅嘴邊滿溢著甜蜜。

「走啦!」海螢再次對住鏡頭豎起筆直嘅中指:「走咗唔好返嚟呀!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞