是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
lm
(17)爾虞我詐
元朗桃味糖:秘密嚟㗎(〃°ω°〃)

「咁在意做咩呢?」浩俊不屑道:「已經有曦銘喇,仲想要埋驚驚?」

浩俊刻意隱瞞佢同驚驚之間嘅事,嘗試令其他人對兩人之間嘅關係浮想聯翩。當佢嗰句話send到出嚟嗰陣,穎怡嚇到倒吸一口氣,意識到自己似乎已經成為風暴嘅中心。

「哦~」月伶若無其事咁笑道:「對唔住,我份人好奇心比較重。」

「佢唔係以為我真係會信佢呀?」螢幕後嘅月伶咬牙切齒咁喺內心鬧道,佢一向唔會浪費時間出手接觸自己嘅情敵,然而月伶今次感覺桃味糖零舍難應付。

「講起秘密—」月伶欲言又止:「阿桃你把聲都幾神秘㗎喎~幾時賞面開個mic,嚟俾我哋聽下你把聲啊?」佢講完之後嘴角不知不覺咁扯起一個意味深長嘅微笑。

「佢以為我冇俾人問過呢種問題咩?」浩俊聽到月伶嘅挑釁之後愣咗愣,隨即得心應手咁覆咗對方。

元朗桃味糖:我把聲冇你咁好聽,怕醜啊(o´罒`o)
「阿桃你唔使驚㗎喎!」胖虎出聲附和月伶:「睇你icon就知係靚女嚟,把聲一定唔會難聽!」

浩俊清楚自己而家處於不利嘅處境,然而如果將佢哋嘅請求視若無睹,反而會令其他人起疑。

正當浩俊仲考慮緊最恰當嘅解決方法嘅時候,驚驚忽然英雄救美,緩解咗令浩俊難堪嘅氣氛。

西鐵線驚驚:人哋怕醜就唔好逼人啦

雖然穎怡對桃味糖嘅印象唔好,但係佢仍然會惜香憐玉,唔忍心見到對方俾人逼到無路可退。

「點解要幫我?」浩俊望住驚驚幫手解圍嘅舉動,心入面迷茫咁問道:「佢唔係鍾意月伶架咩?」

「驚驚。」月伶故意喺叫穎怡嗰陣加重語氣:「我哋女仔傾偈,你哋啲男人就唔好插嘴啦。」

穎怡深知自己嘅一時心軟令到月伶開始唔耐煩,佢即刻識相咁唔再出聲。

「係喎!你哋sem break未?」月伶見冇人再敢講嘢,就開咗另外一個話題:「你哋聖誕有無約啊?」

「毒撚邊會又人約呀?」小明一臉嫌棄咁講道:「月姐你擺明想笑我哋。」

「唔係想笑你哋啊!」月伶用住委屈嘅語氣解釋道:「喺度諗緊我哋公會要唔要嚟聚下咋~」
「好呀好呀!」胖虎心花怒放咁答道:「月姐叫得一定去!」

月伶眼見驚驚同小明都表示會出現,下一秒就開始關心仍然未出聲嘅桃味糖。

「咁阿桃你呢?」月伶溫柔咁問道:「你入咗我哋公會嗰一刻,我就當咗你係自己人㗎喇~」

「就俾我睇吓你有幾靚!」月伶心入面輕蔑咁諗,佢冇再問落去,興趣盎然咁等待桃味糖嘅回覆。

元朗桃味糖:下~但係我嗰排好忙喎(๑´ㅁ`)

浩俊聽到月伶嘅問題後深諳不妙,佢暫時唔想就咁暴露自己嘅性別,唯有作咗個藉口去婉拒對方。

「但點解唔去呢?」浩俊嘅內心突然有把聲問道:「你唔係好想玩佢哋嘅咩?」浩俊嘅眉頭瞬間緊皺起嚟,努力咁將呢種危險嘅諗法壓落去。

「我仲好好奇究竟阿桃真人會有幾靚添!」月伶惋惜咁講道:「咁唯有下次再約你啦!」

浩俊彷彿放下心頭大石咁唞咗啖氣,然而佢腦海入面仍然有種衝動鼓勵緊佢出去。
「話時話,最近呢隻game嘅人妖變得愈嚟愈多。」月伶氣定神閒咁提起新話題:「我真係唔明點解佢哋唔講嘢、又唔見得人,仲會有人上釣。」

「係啊!我早排先聽到朋友話遇到一個人妖。」胖虎和應道:「嗰個床上的手指呀!唔知你哋仲記唔記得佢。」

「唔係呀嘛…佢講嗰個人妖應該係我嚟。」浩俊一聽到熟悉嘅名就開始頭痛。

「係囉~」月伶憂心忡忡咁認同道:「阿桃你要小心啲啊!」

「你真係鍥而不捨。」浩俊冷笑咗一聲,深知月伶意指自己係人妖。

元朗桃味糖:其實我可以出嚟嘅(๑¯∀¯๑)

元朗桃味糖:你哋唔會係人妖架可(`3´)

浩俊語氣一轉,突然答應月伶嘅邀約。

「緊係唔會係人妖啦!」月伶見自己成功引蛇出洞,興奮咁講道。

「當你發現原來自己嘅假想敵係男人嗰陣,你會點呢?」浩俊一諗起月伶見到佢真人嘅反應,就開始期待起聚會嘅到臨。
自從桃味糖應承咗會出嚟之後,月伶就冇再刁難對方,吱吱喳喳咁同胖虎討論聚會嘅地址同日期。

場遊戲好快就結束咗,浩俊返到去同其他人組隊嘅介面嗰陣,望到來自驚驚嘅message。

西鐵線驚驚:你如果唔想出嚟嘅話唔好逼自己

「如果你突然發現,傾開偈嗰個女仔原來係有賓周嘅—」浩俊喺心入面冷嘲熱諷道:「你會點反應呢?」

浩俊飛快咁回覆對方,臉上泛起一個耐人尋味嘅微笑。

元朗桃味糖:唔會勉強啊~

元朗桃味糖:我好期待見到你真人(`・ω・´)
you原來是個boy?!
冇錯想當年都係因為呢篇漫畫啟發到去寫呢個故
(18) 戰略會議
「點解唔早啲講?」穎怡忐忑不安咁直視電腦螢幕上嘅月伶,佢抱怨道:「至少俾個心理準備嚟呀。」

啱啱打完幾舖機嘅穎怡仍然未冷靜落嚟,雖然佢口頭上應承咗月伶會同公會嘅其他成員見面,但係佢冇諗過月伶會叫埋桃味糖。

「咪係,未問過我就約曬咁多人。」海螢都不滿咁附和道:「你有冇放過我呢個公會會長喺眼內?」

「好呀!」月伶淡定咁講道:「俾我睇吓你哋兩個下星期嘅行程。」

穎怡同海螢唔情願咁拎起手機,㩒入日曆嗰度,然後對準鏡頭影俾月伶過目。

「咪又係聖誕冇人約。」月伶見到兩個人日曆空空如也嘅行程,不禁輕蔑咁笑咗一聲:「咁即係幾時都得啦?」

「可能突然有人約呢…」穎怡忿忿不平咁細聲抱怨道,然而佢見到月伶嘅臉色一變嗰陣,就即刻講道:「即係咁講,你叫得我一定會去嘅~但係人哋唔知我係女人喎。」

「冇錯!我就係諗到點做啦!」月伶拍一拍手,躊躇滿志咁講道:「而家係十九號呀嘛,我哋約廿四號出嚟。」

「我俾幾日你儘量溝個桃味糖,等佢對你有意思嗰陣呢—」月伶繼續講道:「出到嚟就發現你係女人!淨係諗到佢嗰陣嚇親嘅樣都心涼!」
「穎怡,你個friend係咪俾愛情沖昏頭腦?」海螢聽完月伶嘅計劃後,一臉正經咁講道:「點解會諗到要整蠱自己情敵呢啲咁…醒目嘅計劃?」

穎怡對住螢幕無奈咁苦笑,佢果然又係月伶計劃中最重要嗰環。

「放心啦~我之後會請你食餐好嘅!」月伶安慰道,令穎怡都開始俾佢嗰套說服。

「但係我平安夜有約—」海螢小心翼翼咁觀測月伶嘅表情變化,最後都係補充道:「可以變做平安日嘅。」

「約咗邊個呀?」穎怡好奇咁問道:「呢排都見你成日同同一個男仔打機,係咪佢?」

穎怡諗起海螢最近成日打機都會同一個佢唔識嘅男仔組隊,連月伶嗰晚唔開心仍然無阻海螢去搵嗰條仔,佢感覺海螢終於迎來自己嘅春天。

「係呀~同佢傾咗都有一段時間,都幾夾嘅。」海螢羞澀咁微笑道:「不過嚟緊想買衫,到時著好睇啲出去。」

海螢一回想起同嗰個男仔相處嘅時間,心情自自然然就會變得輕快起嚟。

「好呀!」月伶對於打扮一事特別感興趣,佢興奮咁問道:「後日要唔要去旺角行吓?」

穎怡見海螢下一秒就應承咗月伶,自己都點點頭表示會出去。
「到時著咩好呢?」穎怡情不自禁咁緊張起嚟。然而當佢打開衣櫃去搵下有冇適合嘅衫嗰陣,佢一眼望過去,發現入面係清一色嘅頹T、衛衣同褲。

「點算,而家個樣唔見得人喎。」穎怡視線停留喺手機螢幕上嘅倒影度,距離佢上次剪頭髮已經有段時間。假如穎怡唔好好梳理嘅話,佢個頭亂到足以媲美喺精神病院跑出嚟嘅病人。

正當穎怡仲因為自己嘅外貌而苦惱緊嗰陣,佢忽然醒起自己要見嘅對象,令穎怡輕輕力咁打咗自己塊面一下。

「點解我會喺度擔心自己好唔好睇?」穎怡忍唔住問返自己:「唔係應該要諗定都時點收場咩?」

「定啲嚟啦~」海螢感受到穎怡坐立不安嘅心情,溫柔咁安慰道:「到時一定有我同月伶陪你。」

「嗯。」穎怡漫不經心咁回應道,個心仍然躁動不安,今次係佢第一次喺現實生活中向另一個女仔揭曉自己性別。
今個星期六日會照常更新
加速
係咪啲情節太無聊,定係因為文筆太廢好似冇咩人睇咁,如果有咩想我改善儘管講啊
樓主我一直都追緊故!
多謝你
(28) 同步
「十二月二十號,距離出去又近咗一日。」穎怡望住手機螢幕,心入面惴惴不安。

自從尋日同月伶、海螢決定咗要廿三號出去後,穎怡就渾渾噩噩咁過咗半日,唔知道出到去應該點面對桃味糖。

「咁你咪剪個頭髮先囉,至少執好自己個樣先。」月伶喺聽到穎怡嘅煩惱之後,直接提議佢去修一修嗰頭雜草。

「點算啊—」此時此刻嘅穎怡仍然無助咁坐喺凳上面,任由髮型師喺佢頭上面作法。佢苦惱咁托住下巴,喺度諗緊到時候嘅對策。

「但係我絕對唔會坐以待斃!」穎怡似乎受夠自己一直處於猶豫不決嘅狀態,佢一鼓作氣,登入傳說對決,然後send咗個message俾桃味糖。

西鐵線驚驚:介唔介意俾你嘅電話號碼嚟?

西鐵線驚驚:方便聯絡

「咁快就抄我牌?」浩俊一朝早就收到來自驚驚嘅message,佢嘅心情莫名地變得愉快。

元朗桃味糖:好啊(。◕∀◕。)
穎怡嗰邊都冇諗過桃味糖會咁快就回覆,佢呆咗呆,順便將自己嘅電話號碼send出去,件事竟然比佢想像中順利。

幾分鐘過後,穎怡有啲詫異咁打量桃味糖嘅Whatsapp。對方唔單止淨係用咗一隻貓嘅相做icon,狀態嗰欄仲要留空咗,令穎怡有一剎那以為自己入錯電話。

「點撃此處與猛男展開激情對話?」浩俊忍俊不禁,下意識將驚驚嘅Whatsapp狀態讀出嚟。

穎怡提前將原本嘅Whatsapp icon刪除,佢望住桃味糖嗰邊顯示住在線上,打算由自己去打開話題。

「點開頭好呢?」穎怡考慮到要保持自己嘅形象,打咗一行又一行嘅字去打招呼,然後又即刻反悔,刪走嗰行字。

浩俊睇住驚驚反反覆覆咁喺「輸入中⋯」同「在線上」之間轉換,佢嘴角微微上揚,喺keyboard度打咗兩隻字send出去。

桃味糖:點擊

驚驚:抱抱三百蚊,錫五百,其他服務另議

「屌,佢係咪睇到我Status?」穎怡又有種被調戲嘅感覺,但今次佢唔會再輸俾對方。

桃味糖:咁一齊打機嘅價錢呢?

驚驚:如果係你嘅話就免費

「啊—」穎怡有啲坐立不安,今次係佢第一次喺遊戲以外嘅地方同人咁傾偈。​當佢緊張到想用手捧住塊面嗰陣,喺後面嘅髮型師就用力擺直佢個頭,提醒穎怡唔好亂郁。
驚驚:今晚先?我而家喺街

桃味糖:我都係

浩俊唔知點解今日特別關心自己嘅手機,不斷咁喺度睇有冇來自驚驚嘅新message。佢眼見驚驚同自己一樣出咗街,就順手影咗張髮廊嘅地板send咗出去。

驚驚:咁啱嘅?我都剪緊頭髮

「估唔到佢都會特登修剪一下。」穎怡喺心入面感嘆自己同桃味糖嘅巧合,佢開始好奇到底對方嘅造型。

驚驚:你諗住點剪?

桃味糖:冇啊,通常叫佢哋是但修剪下就算

「又真係冇認真諗過要點剪。」浩俊回想起一直以嚟剪頭髮嘅經歷,自己好似從來冇考慮過有咩髮型適合自己。

「靚女果然係靚女,點剪都冇所謂。」穎怡嘆咗一口氣,慨嘆自己同桃味糖之間巨大嘅差距。

「點解唔覆嘅?」浩俊一臉疑惑咁望住同驚驚嘅對話,佢內心擔心道:「死啦,我係咪講多咗?」

浩俊開始慌張起嚟,佢絞盡腦汁咁想再解釋去補救個情況,但係又覺得自己多此一舉。

「剪完啦,滿唔滿意?」髮型師信心十足咁講道。穎怡望住自己夾直咗嘅頭髮,冇再開叉嘅髮尾,心滿意足咁點一點頭。

「真係唔差喎~」穎怡俾完錢之後望住鏡入面嘅自己,滿心歡喜咁帶住清爽嘅新髮型行出街,而佢已經唔記得去回覆桃味糖嘅Whatsapp。

「大佬,覆機未啊?」浩俊全神貫注咁留意驚驚有冇上線,對手不安咁喺鍵盤度打完字又秒速刪除。

於是喺穎怡茫然不知嘅情況下,桃味糖嗰邊嘅「輸入中⋯」同「在線上」足足重複咗十分鐘。
一直追緊
多謝你啊
(20)同步(2)
下晝一點半,拉麵舖內人聲鼎沸,唯獨係穎怡獨自一人坐喺角落頭度心不在焉咁碌緊手機。

驚驚:食咗飯未?
桃味糖:食緊

「點解而家先嚟搵我啊?」浩俊回想起自己一個鐘前因為怕自己暴露而焦急萬分嘅情緒,此時此刻唔太想理驚驚。佢望住面前碗招牌拉麵,突然覺得淡而無味。

驚驚:食咩飯?
桃味糖:麵
驚驚:食咩麵?
桃味糖:拉麵
驚驚:咁啱嘅我都係喎

「又咁啱得咁橋食同一樣嘢?」穎怡詫異道,佢影咗自己嗰碗拉麵send俾桃味糖睇。

「算啦,可能佢啱啱係唔記得覆。」浩俊收到驚驚張相嗰陣心情變得愉悅起嚟,佢硬係覺得對方嗰碗拉麵比起自己嗰碗更加吸引人。

驚驚:有冇加辣?
桃味糖:冇

浩俊本來習慣食飯嗰陣唔會睇手機,今日佢卻一反常態,對眼不斷咁望去手機嘅方向。當佢收到驚驚嘅Message嗰陣,心頭一喜,但係又唔想顯得自己對對方太上心。
驚驚:食唔食筍?
桃味糖:唔食
驚驚:點解嘅?
桃味糖:食唔到辣,唔鍾意食筍
驚驚:咁啱嘅我同你一樣喎

「哇!佢係咪抄我?」穎怡邊大快朵頤,邊回覆桃味糖。佢一直都俾人嫌棄自己揀飲擇食,好少會遇到同樣走筍嘅同伴。

「下一句會唔會就係問你喜歡孔子嗎?」浩俊將電話放返入褲袋,嘴角染上笑意。

穎怡一諗到過幾日就要面對桃味糖,心情就變得複雜起嚟。佢嘆咗口氣,繼續默默咁進食。

驚驚:自己一個食緊?

穎怡望住隔籬枱一齊食飯嘅幾個女仔,開始羨慕起佢哋。

桃味糖:係呀,自己一個食唔好咩?
桃味糖:又唔洗應酬人,自己想食咩都得

浩俊望到驚驚嘅message嘅時候,理所當然咁答道。佢喺現實生活中比較寡言,亦懶得同人社交,淨係得曦銘會同佢保持聯絡,所以佢從來唔介意要自己一個食飯。

驚驚:但係有時都幾寂寞

穎怡收到桃味糖嘅回覆嗰陣,亦都覺得對方講得有道理,然而佢實際上冇想像中咁鍾意做獨行俠。

桃味糖:唔緊要架,我而家都陪緊你啦

浩俊感受到驚驚嘅情緒,罕有地開始安慰對方。
喺螢幕嘅另外一邊,穎怡彷彿望到一個同自己年紀相若嘅女仔,坐喺自己對面,同自己相談甚歡。

驚驚:醒目,我陪傾偈唔收錢架~

浩俊見到驚驚同佢開返玩笑嗰陣,個心終於安樂返。

兩個人由嘢食到打機到八卦,一來一回咁喺Whatsapp度傾偈,轉眼間就到下晝六點。穎怡行到屋企樓下公園嗰陣,咁啱望到日落嗰一刻。

驚驚:你望吓個天

拎住兩袋餸嘅浩俊見到message之後,即刻抬頭望上去— 黃昏時份嘅太陽格外溫暖,橘紅色嘅晚霞斑斑駁駁咁灑落地下。浩俊企咗喺街邊,忍唔住對住夕陽影咗張相send俾驚驚。

桃味糖:有冇我地一齊睇日落嘅感覺呢?

「下?呢度咪我附近?」穎怡見到桃味糖嗰張相後,眉頭頓時皺埋一齊。

桃味糖影相嘅地方正正就隔穎怡兩條街左右,穎怡此時此刻有種即刻同對方相認嘅衝動。但係佢一望到手機上面自己嘅倒影,就垂頭喪氣咁打消咗個念頭。

驚驚:有啊!

「點解明明你離我咁近,但又感覺好似隔咗成個宇宙咁呢?」穎怡喺Whatsapp度附和完桃味糖嗰句說話之後,帶住遺憾咁行返屋企。

一直以嚟,穎怡喺遊戲上已經習慣咗講大話嘅日常。然而隨住桃味糖同佢行得愈嚟愈近,佢嘅心情亦都開始變得複雜起嚟。

「如果可以永遠停留喺呢一刻就好啦。」浩俊喺心入面諗道。佢開始希望時間可以過得慢啲,無限推遲要同驚驚坦白嘅嗰一日。
(21)
「點解冇聽過你講佢嘅?」月伶漫不經心咁攪動枱上嗰杯凍檸茶,對眼瞄向海螢嗰邊。

「見你哋呢排煩緊桃味糖嘅事,所以咪冇點提過。」海螢如實交代。佢一向性格被動,唔會主動同其他人提及自己嘅事,就算係面對穎怡同月伶亦一樣。

坐喺海螢隔籬嘅穎怡做咗個「哦~」嘅口型,佢已經對海螢內向嘅性格見怪不怪。海螢耷低頭,將頭埋喺厚厚嘅頸巾入面,雙手握緊杯冒住熱氣嘅咖啡。

「咁你覺得佢點?」穎怡輕輕撞咗撞海螢嘅手臂。

「佢啊?雖然打機唔算勁,但人幾好。」海螢言簡意賅咁答道,塊面唔知係因為暖定因為怕醜而變紅。

海螢喺網上同現實世界中嘅性格截然不同,只要唔係當面傾偈,佢都顯得大大咧咧,性情豪邁。然而去到現實生活中,佢更加似一隻需要保護嘅小動物咁,待人處事小心翼翼,無時無刻都保持住羞澀嘅微笑。

「你睇得上眼嘅男仔肯定唔簡單。」月伶揮一揮手叫侍應埋單。海螢聽到月伶嘅肯定之後,嘴上嘅笑意變得更濃。

「點解會鍾意佢嘅?」海螢心入面疑惑道,到底係幾時開始對佢咁上心嘅呢?

海螢諗起當初望到對方嘅名— 「鐵馬秋軒」,佢嘅第一印象係對方肯定係個中二病末期嘅小朋友。結果自己嘅判斷大錯特錯,原來對方係一個大過自己兩年嘅男人。

鐵馬秋軒對佢而言有種難以言喻嘅吸引力,由對方成熟嘅談吐、再到兩個人喺文學上嘅志趣相投、再到佢豁達嘅人生觀,佢好似成身都充滿令海螢仰慕嘅魅力咁。

由海螢每日都期待可以同鐵馬秋軒傾偈嘅嗰一刻起,佢意識到自己已經變咗做鐵達尼號,深深咁沉咗喺嗰片叫鐵馬秋軒嘅大海中,無法自拔。

但到底係啲咩令自己咁心動呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞