是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
收到你
加油
好睇
紙言嗰邊已經改好啦,加咗啲劇情同埋改咗少少細節位令劇情冇咁突兀,有時間嘅話歡迎去睇吓

btw以後都唔會再搞咁多嘢,改嗰陣無時無刻都想打死當初一時衝動嘅自己
(45)
一場家庭聚會輕易地耗盡一切精力,穎怡喺送走最後一個親戚出門口後,嘴上僵硬嘅笑容一下子就跌落嚟,連臉上嘅肌肉好似都笑得酸酸地。

一連串聚會就好似強迫人戴上面具咁,利用強顏歡笑去掩飾千篇一律嘅寒暄同爾虞我詐。

不論係同公會嘅朋友一齊打邊爐,定係面對三姑六婆,穎怡每一次都會感到筋疲力盡。要喺現實生活中無時無刻扮演住唔同嘅角色實在係強人所難,如果係打機嘅話,攰就可以走,唔耐煩就可以熄咗變聲器露出真面目。

要過住隨心所欲嘅生活太難,要遇到包容到自己最真實嗰面嘅人亦未免太癡心妄想。

十一點,時間尚早。穎怡嘅面部肌肉疲憊不堪,面無表情地坐喺電腦面前,登入英雄聯盟,計畫打一兩舖機就瞓。

事與願違,穎怡收到浩俊嘅組隊邀請,佢嘆咗口氣。無論此時此刻嘅穎怡對社交活動有幾抗拒都好,最後都係選擇接受對方。
「做咩啊?」穎怡已經提唔起聲線,連變聲器都懶得開,任由疲倦嘅聲音傳入浩俊耳中:「我唔會玩太耐,好攰。」

仲諗住問佢今日嘅事添。浩俊仍然對穎怡身邊嘅男人耿耿於懷,但一聽到穎怡沒精打采嘅聲線,就不由自主地擔心起嚟。

但一拖再拖只會延長煎熬,亦只會令自己不斷胡思亂想。浩俊最終決定跟從內心想法。

「今日喺你隔籬嗰個人係—」浩俊熄咗變聲器,用最真實嗰面對住穎怡,小心翼翼地問道:「你男朋友?」

死啦,點解會咁直接?穎怡會唔會覺得我太多事?單刀直入嘅問題不單冇解開心中死結,更加令浩俊後悔起嚟。

「哦。」穎怡輕笑一聲,估唔到浩俊竟然對呢件事產生好奇心:「嗰個我阿叔嚟。」
原本自己仲諗緊要唔要同浩俊解釋當時嘅勾肩搭背,原來對方都有同樣嘅疑問。穎怡伸咗個懶腰,漫不經心地望出窗口。

此時此刻窗外嘅景色同一開始遇見浩俊時嘅天氣截然不同,漆黑夜空掛起點點星火,浩俊嘅樣貌忽然喺腦海中一閃而過,穎怡回想起一開始被對方吸引住嘅原因— 當時浩俊凝視自己嘅時候,眼裡偶爾明亮得恍如有星星。

「係呀?」浩俊如釋重負,放下心頭大石咁鬆咗一口氣:「仲諗住問你男朋友知唔知你做網絡人妖添。」

浩俊同時間擰轉頭望向窗外夜色,感覺今晚嘅天氣格外清爽。

「如果拍拖嘅話,我應該唔會話俾另一半知。」穎怡頓咗頓,認真思考起浩俊嘅問題:「佢應該唔會理解,同埋又唔一定會接受到,所以寧願唔講。」

唔係個個都會接受到自己每一面,穎怡平淡地望住遊戲中自己所用嘅男仔icon,鍾意我現實生活中嗰面唔代表會鍾意我喺網絡世界中嘅形象。

「但係戴住咁多面具,唔會攰咩?」浩俊彷彿將自己同樣為網絡人妖嘅事拋諸腦後:「我以為拍拖應該喺對象面前做返最真實嘅自己。」
「你今日咁多嘢講嘅?」穎怡發現喺網上嘅浩俊更加健談,突然靈機一觸,開口問道:「你有冇拍過拖㗎?」

穎怡忽然好奇起浩俊嘅感情生活,到底一碌木會唔會有七情六慾呢?浩俊鍾意人嗰陣會唔會都係嗰個生人勿近嘅樣?

「冇。」浩俊言簡意賅地答道,話就話聽過唔少道理,但實踐嘅經驗幾乎係冇。

於是浩俊唔甘心地問返轉頭:「咁你有冇?」

「冇。」

「咁你講經咩。」浩俊突然笑出嚟,磁性嘅聲音刺激住穎怡嘅耳膜,剛才嘅疲倦彷彿一掃而空。

微妙嘅情緒隨住對方嘅笑聲油然而生,穎怡捽一捽眼,感覺係因為太攰嘅關係所以諗太多。
收工就即刻去睇改良版!
Btw LM樓主會係個故完之前又改
不要再說了已經改到生無可戀,宜家會專心加速劇情先,改文呢啲嘢隨心啦
唔棄故當贏!!!
千祈唔好棄啊樓主
唔會棄!!星期一更文!
有冇諗過寫去達德玩
加油樓主!
咁都俾你發現?
正 變返打lol
唔好意思咁多位 最近比較忙 過一段時間再更文
慢慢
P?
忙到幾時
五月頭最近要final
樓主加油!等你完sem更故
死亡四月大家加油
推下先
等樓主完sem update
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞