是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
「我會請返你哋食出pool飯㗎喇~」月伶臨收線前真誠咁講道:「多謝你哋。」

果不其然,月伶完美咁忽略咗海螢嘅威脅,頭也不回咁撲向曦銘嘅懷抱中。

原本吵吵鬧鬧嘅Facetime得返穎怡同海螢兩個人,穎怡伸咗個懶腰,啱啱懸起嚟嘅心終於放鬆落嚟。

「穎怡,你尋晚咪講過自己係行動派嘅?」海螢不懷好意地笑起嚟,開口問道:「其實你所謂嘅行動派,係咪前面應該加返個『唔』字?」
明明話自己唔會傷春悲秋,結果啱啱又一輪嘴咁阻止月伶主動搵曦銘,真係今天的我打倒昨天的我。海螢內心不禁笑起穎怡嘅自相矛盾。

「欲擒故縱呢啲嘢你識條鐵咩!」穎怡惱羞成怒,連忙反駁對方。一主動就會死㗎啦,穎怡內心嘅一把聲感嘆道。

係喎,唔講都唔記得要覆人。穎怡因海螢嘅取笑而醒起浩俊嘅訊息,睇落木訥嘅浩俊竟然都會有主動關心人嘅一日,穎怡內心不禁訝異起嚟。
穎怡:瞓著咗唔記得覆,返到去啦

喺螢幕嘅另一邊,浩俊原本緊繃住嘅臉喺收到回覆嘅時候稍為緩和,慶幸對方算係識相嘅正常人。

浩俊抬起頭望向坐喺梳化對面嘅曦銘,對方已經同月伶喺電話上相談甚歡,自己亦無意去打擾處於熱戀期嘅情侶。

最重要嘅係,浩俊唔想俾人燒春袋。
陪曦銘通宵打機嘅結果就係身體嘅所有力氣都好似被搾乾般疲憊,​浩俊打咗個喊路,忽然記起一陣要幫曦銘代班補習。

浩俊決定把握時間儘快補眠,佢擰轉身入房前啤咗曦銘一眼。

死嘢,掛住同條女拍拖就要我受苦。

--
「阿女,今晚啲親戚會嚟我哋度食飯啊!」房門外嘅叫聲引起穎怡嘅注意,穎怡興味索然咁「嗯」咗聲,恍如自己置身事外。

回想起當初陌生嘅遠房親戚總會堆起虛偽嘅笑臉,假裝關心穎怡嘅學業成績,實際上暗中拎嚟同其他年紀相近嘅表兄妹作比較。

「你今晚有咩搞啊?」穎怡漫不經心咁問道,內心開始計劃點逃避煩人嘅三姑六婆。
穎怡知道問題唔喺啲同輩身上,但對於呢類年度炫耀大會,佢總會抱住不屑嘅態度避而遠之— 所謂嘅禮尚往來只會令自己喘不過氣。

「Sorry呀大佬,今晚佢哋唔俾出。」海螢一臉歉意咁講道。海螢深知穎怡一向都厭惡應酬人,但蠻不講理嘅家人令自己愛莫能助。

「阿女,幫我拎啲蛋撻落街俾你阿叔啦!」家母嘅叫喚打斷穎怡嘅計劃,客廳嘅聲清晰咁傳到穎怡耳中:「記得提佢今晚上嚟食嘢呀!」

「睇嚟你今鋪走唔甩喎,我收線先啦。」海螢挑起眉望向螢幕上耷低頭嘆氣嘅穎怡,不禁揞住心口表示深感同情。

「個問題係我唔想去阿叔度…」穎怡沉住臉咁笠上厚厚嘅黑色外套,不情願地拎走枱上嘅蛋撻盒。
「後生女,叫你做少少嘢就嫌三嫌四!」楊師奶睇唔過眼,開口說教道:「你都有好一段時間冇去探佢啦,行去隔籬街咋嘛!」

每一次當穎怡去探阿叔,都會回想起幾年前不堪嘅回憶,身處喺嗰笪地方令自己如坐針氈,不斷催逼穎怡去面對當初愚蠢嘅自己。

今次都係冇得避…穎怡一言不發咁著上人字拖,打算速戰速決。

嗰度風水唔好。過馬路嗰陣穎怡記起當時每次拒絕探訪阿叔嘅時候,就會用呢個藉口。

穎怡逐步逐步行上樓梯,平日稍為急促嘅腳步此時此刻變得拖泥帶水。
刺骨冷氣混雜住煙味撲鼻而來,穎怡抬起頭,環視熟悉又陌生嘅網吧,昔日嘅回憶逐漸浮現喺腦海中。

幾年前穎怡係一個敢愛敢恨,心直口快嘅中學生。正值青春期嘅少女輕易地會對異性產生好奇,甚至曖昧不明嘅情愫。

當時天真爛漫嘅穎怡從來冇過問對方所讀嘅學校,亦冇認真探究過對方喺現實世界中嘅樣貌,佢唯一知道嘅係對方同自己年齡相近,而且係一個男仔。

儘管穎怡對對方嘅真實身份一無所知,佢仍然一心一意咁將自己嘅愛慕之心毫不遮攔咁展露出嚟,而對方嘅一舉一動總會令穎怡心動不已。
穎怡每日放學都會一支箭咁衝去電腦面前,第一則訊息一定係send俾當時嘅心上人。一切都過得平平穩穩,直到有一日穎怡屋企嘅電腦壞咗,無可奈何咁嚟到阿叔所經營嘅網吧度同心上人聯絡。

嗰一日,穎怡嘅心上人突然同佢承認自己唔係一個男仔嘅事實,毅然切斷同穎怡嘅所有聯絡方式。

穎怡當下即刻哭成淚人,佢從來冇想像過被最信任嘅人欺騙嘅味道竟然可以如此苦澀,嚎啕大哭嘅穎怡嚇到周遭嘅人都為之側目。

穎怡隱約起起坐喺後邊嘅一個高中生拋咗包紙巾俾佢,但淚眼朦朧嘅穎怡已經唔記得對方嘅外貌。
冇錯,穎怡第一次所受嘅情傷正正就喺面前嘅網吧發生,令自己心如刀割嘅對象就係一隻網絡人妖。

穎怡之所以成為網絡人妖,某程度上係因為想提醒自己唔好再咁愚蠢,主動袒露心意只會提早面對失敗嘅結局。

「喂~稀客喎!」一把低沈嘅聲將穎怡由悲傷嘅回憶拉回現實,穎怡望向面前嘅收銀處,發現阿叔原來坐咗喺度望自己發呆。

穎怡嘅阿叔只不過大穎怡幾年,因此交談嘅語氣比較隨意。同樣喜愛打機嘅兩個人基本上係無話不談,阿叔就係穎怡喺每一次親戚聚會中嘅避風港。
「阿媽提你今晚上嚟食飯。」穎怡悶悶不樂咁講道,腳下所踏前嘅每一步都格外沉重。

「記得食啦。」穎怡深深咁呼吸一下,手上嘅蛋撻盒一下子放到阿叔面前,下一秒轉身就走。

「喂!做咩咁急住走啫!」阿叔喺穎怡落樓梯之前叫住對方,一臉疑惑咁開口問道:「你細個嗰陣成日會嚟架,點解自從嗰日之後就咁避忌嘅?」

「呢度風水差呀。」穎怡面無表情咁擰轉身望向阿叔,背得滾瓜爛熟嘅謊言純熟咁衝出口。
我唔想再返嚟呢片傷心地啊— 真心話總會滯留喺嘴邊,永遠唔會有講出嚟嘅一日。連月伶同海螢都唔知道嘅事,穎怡又點會輕易向其他人提起呢?

網吧嘅環境隨住穎怡轉身時再次映入眼簾,唔願面對嘅回憶亦同時伴住排山倒海嘅傷感重重包圍住自己,就連心臟都隱隱作痛,穎怡恨不得即刻逃離現場。

「知啦知啦!你等我一陣,我同你一齊上去。」阿叔當時目擊住穎怡帶住兩行眼淚跑出網吧,因此對穎怡嘅真實想法略知一二,但懶得深究。

等穎怡放低件事嗰陣,佢就自然會講嘅。阿叔拎起背囊,快步行到穎怡隔籬,打算陪對方返屋企。

阿叔俾人誤會就
睇嚟男主要呷醋了
今日大執篇文,會補充細節同改善下文筆令故事冇咁突兀,同埋大家可以睇得舒服啲,所以決定停更一日。然後紙言嗰邊都會隱藏個故到下一次更新為止,然後聽日就會一次過更兩至三章,不便之處敬請原諒
Lm好睇
留個靚名
Lm
傳說對決
樓主幾點出文 如果冇文我訓先
瞓先啦呢幾日會出到架啦,唔好意思啊要你等
其實我都知道有問題,但一時間諗唔到其他game名去代替求建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞