是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
樓主呢排好勤力!支持支持
樓主勤力豬加油
幫p推
想知浩俊個示意圖係冰個梨巧靚仔
坂口健太郎
大家好今日有啲忙所以寫唔切,聽日會更多啲!!!
感謝樓主
好!如果有嘢想知一定會問你
(51)
客廳個鐘係咪壞咗呢?穎怡望向前方,感覺今日時間流逝嘅速度有啲異常。例如當穎怡諗起再過多陣就要見到浩俊嗰陣,連秒針都好似無力向前行,而難得分心去應酬親戚嘅時候,個鐘就飲咗支Red Bull咁,頃刻就到咗夜晚十點半。

「你今日咁心不在焉嘅?」穎心隻手喺穎怡眼前揮咗揮:「唔通係上次同我補習嗰個人?」

穎心一條隨口噏出嚟嘅問題恰巧正中穎怡下懷,後者眼神瞬間變得閃閃縮縮,婉轉地宣告穎心嘅勝利。

「冇啊。」穎怡眉間輕泛不滿,內心皺摺無法被熨平:「唔關你事。」

散漫眼神咁啱對上電視機,漆黑畫面反射出兩個着住大紅色冷衫嘅人。穎怡重重嘆咗口氣,唔明白點解屋企連除夕夜都會堅持要穿戴紅色衣物。

幸好一陣間可以換返套無咁老土嘅衫。穎怡再望多眼個鐘— 點解突然又過多十分鐘嘅?

唔得啦就快冇時間!穎怡一諗起浩俊話十一點半會嚟接自己,就匆忙起身打算換咗身裝束先,唔通到時要成個紅孩兒咁見人?!
可惜事與願違,穎怡行去間房嘅途中就俾一隻手擋住咗。

「大佬可唔可以幫我打一圈?」叔叔嘴唇泛白,另一隻手揞住胃:「我有啲急,一陣順便換埋紅底褲先。」

話畢,叔叔就腳下生風咁跑走,然後「砰」一聲順便閂門,留低穎怡獨自凌亂。

幫人打麻將簡直係壓力山大,雖然面前嘅錢並唔屬於自己,但贏錢總好過輸得一塌糊塗。穎怡打咗幾局之後忠於明白點解叔叔今日對紅底褲如此執著,個位唔單止風水唔好,自己手氣差之餘仲要不時望到個鐘而心神不寧。

「唉!我幫你打啦!」時鐘指向十一點半,穎心一見到穎怡坐立不安就忍唔住出手相助。最重要嘅係,穎怡竟然可以喺叔叔解決嗰短短四十五分鐘內再輸多兩嚿水,確實係此風不可長。

呢啲果然係患難見真情!穎怡幾乎想抱住懂事嘅表妹熱淚盈眶,佢急急腳就帶住一件黑色外套跑出門口。

𨋢門合上嘅嗰一刻,穎怡防不勝防咁望到一隻熟悉嘅生物— 黑色身,伴隨下面冷衫隱約嘅紅。

原來今日自己做咗熊本熊。
穎怡恨不得可以將時光倒退到五分鐘前,但為時已晚,自己已經無處可逃。

「咚咚,咚咚」

自己已經分唔出到底係部𨋢太舊定係心跳聲太大。

穎怡抱住戰鬥嘅心情靜靜等待。隨住樓層愈降愈低,呼吸亦變得急促起嚟。

「咚咚咚咚咚,轟呀!」𨋢門緩緩分開嘅一刻,穎怡就望到浩俊企喺出面,而心臟好似炸開咗咁。

浩俊今日碰巧著咗件藍色衫,出面笠住黑色羊毛外套,一貫冷漠嘅神情被磨平,穎怡甚至開始覺得對方有啲……可愛。

「當你覺得一個人可愛嗰陣你就冇無藥可救㗎喇!」穎怡腦海中突然閃過月伶幾年前嘅一句話。
傻啦。先識得浩俊一陣,只不過係俾對方個樣迷惑一陣啫!穎怡下一秒就打消不切實際嘅念頭。

「你遲咗。」浩俊先發制人,言簡意賅咁嫌棄起穎怡。而穎怡只能夠笑笑口講聲「對唔住」,浩俊果然一開口講嘢就能夠令人好感直線下降。

穎怡仍舊莫名地忐忑,喺浩俊隔籬小心翼翼咁行去公園。

奇怪……浩俊今日睇落特別高大,令穎怡不禁有種小鳥依人嘅錯覺。

今日個腦似乎不斷胡思亂想。穎怡不知覺地埋首於樽領冷衫中,紅卜卜嘅面珠墩同件衫融為一體,由熊本熊變成一嚿蘋果。

穎怡再抬起頭嗰陣,就已經見到當時同月伶海螢一齊打鬧嘅公園。

月伶上個月仲喺度因為曦銘而喊苦喊忽,穎怡而家望返又係另一番滋味— 大概係一陣戀愛嘅酸臭味。
「搵次真係要多謝月伶同曦銘。」浩俊突然自言自語道。

如果唔係佢哋,我都唔會再遇到穎怡,甚至同對方變得更加熟。

「你又搞咩嚟?」穎怡挑起眉,一臉疑惑咁望住對方。然而浩俊表情寡淡,令人睇唔清真正嘅情緒。
(52)
「冇,唔關你事。」浩俊強行打斷穎怡嘅好奇心:「你咁擔心佢哋段感情做咩?俾人哋自己發展咪得。」

如果你可以理少一陣朋友嘅感情問題,開始留意下周圍嘅人—

算,呢個要求未免太自私。浩俊默默無言咁搵位坐低。

「好似你講咁容易嘅話就唔會拖到幾年啦!」穎怡仍然未明白浩俊背後嘅意思,唔忿氣咁反駁道。

浩俊無奈得嘆咗口氣,穎怡嘅腦總會係關鍵時刻人間蒸發,而家同雞同鴨講冇分別。

穎怡順勢就坐咗喺浩俊隔籬,理直氣壯咁等待對方嘅回應。

「我嘅意思係,鍾意人嗰陣就應該要主動。」浩俊慢條斯理地解釋道:「就算冇機會都好,都要試吓。」
「講人話啦,我呢啲凡夫俗子聽唔明呀!」穎怡聽得一頭霧水,皺住眉望咗眼電話,原來已經踏十。睇嚟講經環節要提早結束。

「所以我唔會理曦銘同月伶嘅事—」浩俊直直望住穎怡:「因為我知道其中一個人會主動豁出去。」

你真係先知嚟㗎喎,連對方幾時拍拖都預知到。穎怡冇講出口,一臉鄙夷咁望向浩俊,對方竟然鳩噏得咁認真。

「即係你覺得就算講出口會傷害到自己都要試?」穎怡反問道,腦海又浮現起幾年前世界崩塌嘅一刻。

「你唔試嘅話又點會知傷唔傷到?」

個天似乎有心玩弄自己,當時喺心尖上留下致命傷口嘅人,同此時此刻主張要勇敢示愛嘅人都叫阿俊。

「算啦。」穎怡茫然苦笑:「你講到咁簡單,又有冇試過呀?」

好似浩俊呢種人根本就唔需要擔心會唔會俾人拒絕,唔明都好正常嘅…

而家咪試緊囉。浩俊未有講出口嘅勇氣,雙眼輕輕掃過穎怡。
氣氛又變得奇怪起嚟,浩俊嘅話令穎怡唔自在咁摸一摸頭,拎起電話打開天文台嘅鐘:「用呢個倒數一定準時。」

「你會唔會想熱鬧啲?」浩俊㩒開公會嘅Discord server,加入小明同胖虎等人所在嘅語音頻道。

「好呀。」穎怡眼前一亮,熱鬧啲當然好,總好過要一直同浩俊單獨相處— 個心似乎會承受唔住。

「喂阿俊你冇人約咁慘呀?」胖虎調侃道,其餘小明、嘉琪等人都忍唔住笑起嚟。

「唔係喎。全公會最靚仔嗰個喺佢隔籬。」穎怡忍唔住插嘴,餘光打量起浩俊嘅表情變化。

浩俊一時間消化唔到穎怡自爆同佢一齊出去嘅事,目瞪口呆地望住穎怡。

「哇~兩個人一齊倒數又唔叫。」嘉琪酸溜溜咁講道。

「唔講啦~」穎怡刻意唔回答對方,咧嘴傻笑:「倒數啦喂!」
電話上顯示出23:59:50,另一部電話響起七零八落嘅叫喚。

「十、九、八、七—」

穎怡突然心頭一暖,原來就算換咗一班人一齊慶祝,個感覺都冇想像中咁差。

然後關於而家坐喺隔籬嘅人…

「六、五!四!」

有啲嘢都係唔講出口好。穎怡擰轉頭直視浩俊,雙眼隨住嘴角上揚而彎起嚟。

「三!二!一!」

浩俊同時對上穎怡嘅視線,月光恰巧為浩俊鍍上銀光,令穎怡一時恍神。

兩個人之間醞釀起一種莫名其妙嘅情緒。

「新年快樂!」穎怡率先開口講道。

公園如常地冷清,四周圍靜英英,頭上亦無煙花去點亮漆黑夜空,唯獨浩俊同穎怡相視而笑。
「新年快樂。」浩俊嘅聲喺Discord嘅歡呼聲中零舍突出,佢忽然靠近去穎怡嗰邊。

咚咚、咚咚、咚咚

穎怡記起被浩俊惹得怦然心動嘅感覺,胸口已經困唔住怦怦亂跳嘅心臟。

咚咚咚咚咚咚咚咚

浩俊忽然伸出手摸咗下穎怡嘅頭頂。

嗶——

穎怡嘅心跳戛然而止,內心爆出無數火花。
穎怡下意識想要閃躲浩俊雙眼,但發現成個人好似運作唔到咁。

「你幾多日冇洗頭?」浩俊好不轉彎抹角咁問道:「點解頭上面會有蚊嘅?」

「哈哈哈哈哈頂—」浩俊講出嚟嗰陣清晰無比咁傳到公會其他人耳中,下一秒電話中隨即響起轟耳笑聲。

穎怡有種想即刻跑返屋企嘅衝動。
今日心情好!更兩章,下次應該會喺星期六日更新!
助推
唔通下章就表白!?
What唔會咁快啦
咁搞法個故咪好快完

有柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞