羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
咁我又唔覺montbell差過mammut, 起碼cutting 都靚過mammut 直上直落先
其實論造工montbell 係非常top 好多大牌都唔夠佢黎 你反轉D 衫褲就知
係montbell 成日有減, mammut 無乜減同埋有D野特別出色先好似好D
香港人fit 一定係montbell fit
mammut 個件OK 既paclite 加down 收你2.5K
montbell 個件裏面就唔係綿黎 ,outdoor brand 無人會用綿造夾層係靠害
係synthetic 自家料 exceloft 一定8折 1.9K到 $600差距
褲你唔係特別高既身型, montbell 無死 好fit 又好著 又抵著
十年前Montbell細過TNF, 尤其係隻袖,之後冇再睇,唔知而家有冇改
North face 亞洲貨同美國貨唔同Wor

俾個例子你:我美TNF shell jacket size S, 但前排買件亞洲版jacket 係Asia L, USA M

所以試下穩陣
去完o記試完montbell
明顯係好fit亞洲身型
好睇好多
美碼真係大一級,同埋香港賣嗰啲都有唔同cutting, 個size都會爭咗半至一級,所以上網買,最好係攞自己fit嗰件度呎,對返網上個size chart
你就好,montbell我就到隻手,個身就唔啱
對比安踏
同一個碼(我著L size)
手,身都比較fit身
我手長,montbell個身啱就吊袖,大一個碼就手啱但個身太闊,所以同佢冇緣,不過佢衫身個cutting真係好啱香港人
ykk 5號樹脂鍊就啱
我照翻轉黎笠
想買Montbell Permafrost Down Parka
我見o記個價同日本官網差唔多係咪可買?

主要係0-10度既天氣着
不過mont bell件3in1都幾頹
mont bell d insulation layer無論fleece定down全部都用尼龍鍊
想配返自家野換下都唔得
3in1其實不嬲都難搞,如果你想換下outer layer樣
要搵件啱款又夾內層既都未必易

熱熱地想除一件,又要搞個袖口
我覺得3in1比較啱外國有暖氣地方,一入室內就除晒
fb成日賣廣告果間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞