羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
想買件做中層既羽絨/人造羽絨,唔好太貴有無推介?
舊果件可能洗得多/甩毛,開始無咁暖
本身比較怕凍同可能會去外國探朋友,希望加外套同底衫,落雪都頂到下

btw,tnf有件m66 down jacket幾型,但得600fill香港夠唔夠做?
唔該巴打,不過我唔係英國
我本身都有Arcteryx
最後無帶過嚟因為唔想着中國牌子,Arcteryx而家放咗喺香港人屋企
我係咪好on9
放咗喺香港屋企人度先啱,語癌
香港夠做, 外國就窄d
睇我上面2隻uk牌子幫到你
Montbell Permafrost down parka vs permafrost light down parka 歐洲天氣大家會點揀?
想請問背囊防水膠邊老化甩底 有冇得救
用一日袋 入面啲野會污糟哂
呢件可以頂到幾多度? 謝
睇spec 應該同kappa hoody 差唔多, 即係-10 ~ -15 度應該係無問題 (裡面只著一件打底衫同一件普通笠衫)
唔買都買咗 唔著咪仲衰
你搵嘢遮住隻閪雀 唔好幫佢賣廣告
Mountain equipment 有日版
啱身d
不過made in China
維修都唔平
Proton 定Atom LT好?
當mid layer
出面加件windproof/waterproof jacket

利申: 唔係香港買 係本地買
仲買支那牌 唔係呀麻
我真係稔唔到有邊件做mid layer 又輕又暖 又比佢好
會唔會考慮Patagonia?佢都好多mid layer
其實就咁 google 已經一大堆,唔洗自己唸,比埋 link 你參考
https://www.switchbacktravel.com/best-midlayers
Montbell 有件flatiron jacket好似幾正 啲spec直逼atom AR
其實呢,周圍都仲好多人著不死鳥,包括我。 麻煩行街見到有人著嘅時候,屌醒佢哋,淨係網上屌無用

利申: 最鍾意P記,其次係不死鳥
同問
英國既話
Permafrost light 啦 唔夠入面再著merino wool實夠
除非日日都零下廿度嘅先諗permafrost
想問有冇啲有帽嘅insulated jacket?
我唔想要fleece 個種
我有件西面fleece
回上面巴打
人在加拿大 冇montbell 啊屌 天氣開始轉涼
我見好多鬼佬妹都係著Atom LT
大部分mid layer都有有帽同冇帽嘅版本,例如patagonia 嘅nano air都有
如果係取代Atom LT 既話,Patagonia nano air hoody 應該幾岩你,外國人唔多人留意Arcteryx 比大陸收購,你係加拿大更加多人著,尤其仲有LEAF series ,佢地保養都應該係搵番當地做,唔似香港要搵安踏,香港人憎中資公司唔係冇理由,可以既話咪試下買其他牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞