羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
我都覺得係膠, 睇番個型狀, 似係d 雙面膠紙好薄物料再熱, 就可以黐到好實
用數字人比較具體 我都係睇返黎懶就唔cite source 睇過既巴打如果我記錯請補充
買wind breaker 最煩係好多廠唔比cfm
正常rain shell cfm range 3-4
而active 緊 又有效帶走 vapour 同heat 大約最好有35cfm
squamish (唔建議買)為例就大約有35
Houdini 2012 前 都係40左右 但轉左料 就under 10
所以無那那加$ 出Houdini air
Pata airshed 都係 唔錯既選擇
black diamond alpine start 都唔少人推
性價比高其實uniqlo $99 個件都正
唔記得向邊到睇 用黎估 cfm 其實好易 兩張coffee filter 你封實用口吹 個feel 就係大約 35cfm 一張就係70cfm 左右
但係你點向人地store 吹就自己諗
最後提一提 個數係講緊active 做緊運動 唔係坐office 呀 行街咁 唔好強衫所難
我有件Nike跑步風衣都係咁甩法
最後用黃色果隻透明膠水黐算了
再唔係可以試下ab 膠
有件fleece 試過 用膠水seam grip 痴返 ok
唔該你, 請問黃色膠水係咪UHU 𠴱隻?
等我試試先, 唔該你
其實key factor 黎 所以點解新野硏究唔要dwr 一來要補二來環保撚太煩
因為dwr 一fail 你outer fabric 一saturated 咁大撚獲 即係outer fabric 100% humidity 而你裏面既moisture 出唔到黎,極端黎講係draw 返入去無breathable 可言
我自己有件storm cruiser,試過落大雨著,透氣都叫ok,但始終膠d 硬身d
我都覺得香港地soft shell 最實用
black diamond 有隻叫GTT’s Empel Breathable Water Protection Technology—a revolutionary water-free and PFC-free DWR

或者有d牌子都聲稱話新pfc free dwr係咪好d
Yes
Ref: Nike tech aq6711
利申:粗著
同埋覺得係人著衫,唔係衫著人,唔太介懷
有冇話洗幾多次就要噴dwr 補下
DWR 無乜理屌係環保撚煩
好似來來去去都係哥幾隻最初C8 根手環保撚屌PFC
轉C6 但唔見得好好多好快又fade out
GTT 個隻記億好似marmot 用先根住就OR 開始多人用好唔好唔知
睇D友講最come 好似真係C8 , GTT個隻掂唔掂真係無乜留意
長遠究硏方向係無DWR 即係Gore 個隻shakedry ,但durability 好大問題無撚左outer fabric , D廠做出黎都係target running jacket 咁唔敢講其他用途
你會睇到一達達入哂水就要補
定位差好遠啦
storm cruiser可以摺埋做EDC
stream parka係雪褸嚟

我件storm cruiser著咗3年左右,無乜問題
Montbell做工我覺得幾好,我自己無乜見到甩熱壓貼之類
storm cruiser先正, 咁平買到3l c knit
質素好好
睇岩mammut meron in hooded 羽絨
1300左右,spec話有140g 750fp 鵝絨,其實夠幾多度著,同級mont bell有冇比佢更好更平

我個人睇法係羽絨唔會做外層,一來未必成日洗,2來全部米之連咁樣都唔好睇,加件風樓外層岩哂

樓主講既一件過,insulated hard shell,外層防水,內層係羽絨絕對唔好,除咗焗d之外,要洗都好麻煩

應該分開買,羽絨做中層,過左冬天唔太污糟就咁曬哂就收埋,但成層就可以經常洗

有冇巴打分享下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞