羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
去到買
Montbell permafrost
不過如果零下20度打後都係去到買較好
我住個頭冬天0-10度 呢件係咪勁得濟
去到先買都未遲
有無巴打著過Patagonia storm 10 rain jacket
摸上身算軟熟 又夠輕
打算夏季户外當雨褸 秋冬上山露營當outer shell用 入面再配micro puff/ montbell plasma 1000
本身有TNF goretex 但一行個陣就出哂汗 唔透氣
另外件p記houdini又淨係擋風唔擋雨 怕爆林刮穿
定揀返OR helium算 overlander有折
平時玩開UL
潮偉巴,想知6:45個件係咩model?

https://youtu.be/o1TWj0CvXLw
Nanga
我估係Arcteryx BETA SL HYBRID
潮偉巴, softshell 褲同防水褲有無推介講解下
應該係,連隻色都係同我件一樣
我會揀montbell. 不過唔知香港永安有無. 日本就好多...但係而家又去唔到.
咩都唔識就去到先買
明白,但都想知有冇咩牌子推介
諗住過到去再搵
你去英國邊度先
仲有去旅行郊遊讀書定做野
咩都唔講明點答⋯
同埋有暖氣,唔係經常留係戶外唔使買咁勁
唔係成日戶外
Barbour + uniqlo 薄羽絨夠用
同埋果邊好似大褸+ 入面羽絨多
goretex 2 layer 同3 layer 分別大唔大?
諗緊mammut 有折去買邊件好
想問下潮偉巴
我刨左好幾日文章,之後去過唔同地方問同試(好多地方未翻貨),之後應該會去多倫多,check過下上年天氣,大概都係-10至10度呢個rage入面,我已經唸住買一件最普通既uniqlo唸住7-1x度時候著
但7度以下 -10度以上 呢個range仲未唸好
我應該買邊件好?

我睇左montbell 呢兩款
但montbell好似有分日版同美版,重量都有唔同(日版好似無咁標明d spec),搞到有小小亂唔知點揀
-------------------------------------------------------------------------------
兩個暫時睇中係

1.PERMAFROST DOWN PARKA (729g)
佢日版好似得500幾g

800 Fill 有270g fill weight,但佢得 GORE-TEX INFINIUM™
唔知防唔防水?

2.Powder Land Parka
呢個總重量就高d 920g
但fill weight就得翻180g
2-layer GORE-TEX® technology 《《《係咪即係防水

但呢件價錢又貴d

另外有一兩日極端可能會去到-16度左右,如果去到呢種天氣,我唸應該會係著厚d而未有打算買個最好既parka,無錢

但我應該買咩羽絨好,求推薦平靚正
Gore tex係咪防水架,我見佢好似都有分幾種
點先知佢係洗水定防水
第一件防風 第二件可以防埋水 但第二件真係好重下 上網見o記個網寫旺角同銅鑼灣第二件有現貨 你可以打電話去問下係咪真係有貨先再試 不過個人建議 羽絨同Goretex褸分開買 應付唔同溫度嘅著衫配搭可以多啲選擇

利申 早兩年行過試第二件上身 真係重撚到仆街
如果計保暖兩件會唔會差好遠,我見下面個件佢fill weight少左差唔多100咁制
我有試過第一件,搵日去試埋第二件

咁係咪即係你會比較推薦上面個件permafrost之後再另外加個hard shell

Gore tex呢個其實係咪專呃錢用
好似呢個專利都比較貴,有無其他牌子無
我都想知
你睇緊邊件衫

好似有goretex成件事就會變得好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞