羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
市區唔使, 戶外工作/行山要既。
出面件褸大少少好, 因ATOM AR都幾大舊, 同埋你係咁著既建議你買無帽, 兩頂帽會好ON9。不過如果你好怕凍既都係羽絨暖少少, 我1月2號果日去大嶼山訓街果陣, 夜晚得4-5度我都覺得ATOM AR加風褸唔夠暖, 著羽絨會好少少。
想問邊到重有atom 24k m碼
買下買下真係會愈買愈多,不過試左d新非gore tex 防水物料真係返唔到轉頭,日版millet typhoon 50000 3L真心正,透氣同有彈性過goretex ,防水能力未試到,不過一樣20000mm,應該夠哂做
light著上身成隻米之連,反而down靚仔d
日版代理係goldwin,而且size 岩香港人多d
日本見過有,代理冇入,更係有機會去日本買
我都試完件down 好似宜家仲有折。
邊度有折?
gtx 我覺得1件就夠,依家發掘緊新物料,我自己就有件millet typhoon 50000 hard shell 透氣度50000g /m2,又唔膠,有彈性,推薦。

另外tnf 出左叫future light,聲稱nano coating,拎過上手試係真係軟身有彈性d,係舒服,不過透氣度就唔知

其實有好多唔同牌子都有出自己防水物料,但冇乜邊d係特別出色,好多都焗到仆街
o記唔係做緊會員優惠?
日版靚款根本唔會買到
restock幾個鐘就比D撚樣買哂之後放去メルカリ或者楽天炒價賣
屌佢老母
Amazon都大把款買
有原價咩 之前想買日版1990 好似係np11834 原價39600但amazon/楽天炒到45-47000
唔講信仰
其實rain/hard shell 1件light weight 就夠(所以OR helium I/II 好多人like) 90% 呢D hardshell 都係3Layer or 2.5 layer structure DWR+PTFE/PU+lining, 所謂既透氣度係最tricky,因為成個mechanism 太複習,佢一定比個最好reading 你,有冇可比較性?真係唔知
我相信由期向香港行過山除左好撚凍好大風個幾日,乜九hardshell 都係焗到hihi ,由期香港顯度咁高
曾經有好多討論XX比XX透氣没完没了最經典應該係event vs gore , 最後死埋你可以講佢唔掂可以講gore 迫死佢
重有好多口碑唔差既料, OR ascentshell, polartec NeoShell, pertax shield 等 , 但向gore 既強權下無乜生存空間
講緊實際使用最多人建議係
1.rain/hard shell 唔落雨唔好用 用windbreaker
2. 要用開zip pit 唔該 無既就.........
3. 要最breathable 好多人推用Poncho
4. 太撚熱又要用記住除敢d衫
5. 好好保養DWR , 佢一死breathable 大減90%
6. rain/hard shell 向城市用以及信徙可完全無視
巴打多謝你分享
請問windbreaker你有無介紹?
都係想最凍個幾日cover住件羽絨
其實香港係咪goretex infinium夠用?
呢個用途montbell versalite jacket又輕 又平 又fit 抵玩
thx巴打
好認同行山 rain /hard shell 係用途不大

自己覺得香港用其實 冬天去露營都要有件
問埋squeamish hoody除左houdini仲有冇其他選擇, 想要透氣度高,輕身係其次
Dwr 同breathable 有關

件mammut 咁甩法, 問過間舖, 佢地話係用機經熱力將佢地黐埋一起..... 請問有咩material 可以加熱後可將兩樣布質物料黐埋.
攏統D講都係膠黎 點同你又防水防風透氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞