羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
btw manmut折左好似都好貴
同埋好似mic?
唔同牌子都有出goretex褸 有平有貴 睇你點簡 如果厭太貴 唔同戶外品牌都有用自己品牌嘅防水技術出嘅防水褸
真係要再搵多d睇睇先
感覺goretex食水好深
依家mammut 7折
海港城仲可以用coupon

仲諗緊有無需要買goretex防風防水
諗諗下 係香港既話其實好少著
本身自己已經有goretex防風+保溫
睇天氣見會落雨就唔會去行山/露營, 突然間落雨既又唔會準備定件防水上山

旅行用既話, 一件防風防水褸最大用途係咪應付落雪環境...?
我唸都係防水比較方便落雪落雨唔洗擔遮
同埋又應該未至於去到話暴風雪同埋黑雨個種程度

我之前都有去海港城睇,我見好少款,同埋好似好唔抵
我budget有限所以先諗要唔要買埋防水
同埋買防水衫有個問題就係通常要買三合一個種
唔係有機會買左個外套著出面,結果個羽絨仲長過外套
比較煩
咁不如買個膠雨摟仲好
其實你BUDGET有限就唔洗諗咁多, 唔好揀防水.
一係樣樣揀montbell (我覺得CP值最高又唔樣衰)
同埋去到多倫多先買都得? 點解要香港買定?

我有買Montbell Permafrost Down Parka , 之前永安做折買落,
冬天著過下上山camping, 本來係買黎去NZ旅行, 仲未用得著
camping當日吹大風, 溫度10度以下,
Permafrost down再加件Atom LT, 輕鬆解決防風+溫度問題. 郁下都覺得熱. 所以應該頂到更低溫度.
好,已經唔洗唸咁多了
就montbell落地再慢慢揀
montbell 你睇下香港有無特價喇
係加拿大買番 日本牌子既montbell 會唔會貴
PERMAFROST DOWN PARKA 係一定無錯架啦. 你香港買到個隻就啱架啦. make sure 唔係 "ligh" version 就得.
你去加拿大
不如落地去arcteryx
可能有outlet 分分鐘平過montbell
不了
支那牌
Montbell softshell 都抵屌
支那brand …… 不屌。 著岀嚟都尷尬

由佢仲未係大陸牌子之前買。著到而家變左大陸牌子
啲防水膠邊開始甩,有無巴打教下可以用啲咩自己痴返佢?

如果整唔返,有無啲同級數,唔知大陸牌子既推介?

由佢仲未係大陸牌子之前買。著到而家變左大陸牌子
啲防水膠邊開始甩,有無巴打教下可以用啲咩自己痴返佢?

如果整唔返,有無啲同級數,唔係大陸牌子既推介?
與其不停屌Arcteryx係支那brand, 不如介紹多啲唔同嘅brand啦。 之前買開著開Arcteryx嘅唔通俾你屌屌下又唔著咩 我喺街都見好多後生仔仲有孭Arcteryx背囊,行山鞋跑鞋都見有人著
近乎將頭幾個post 重寫咁
可能得翻montbell 嗰part 先留得翻
其實我買落咁多Arcteryx 嘅外套, 係幾年前儲落, 我諗唔到原因會因為佢轉左手所以要掉左佢. 我買個陣d 錢最終亦唔係跌落大陸個袋, 係比左加拿大嘅. 我睇唔到原因我要劈晒佢.

咁當然, 而家新買嘅, 咁確實係可以諗下其他牌子. 我自己係首推Montbell. 不過你要搵到Arcteryx 咁樣嘅分類, 好難用一個牌子頂到曬, 因為其他牌子好多年年唔同model 唔同款, 又或者2-3年轉款轉名. 好難咁跟法.
.我唯一做到嘅係, 呢個post 關於Arcteryx 嘅野照擺係度, 你可以跟據佢個spec 搵其他牌子類似嘅野
Montbell一定係性價比最高
日本牌子 asian size 平價易襯size 用料最對唔差

Mammut都幾好 有日版可以留意下
Karrimor tnf日版都其實可以睇睇
貴既去睇white mountaineering meanwhile purple label果啲山系野囉
Patagonia storm 10 jacket好高質
落狗屎都輕鬆 又軟熟同輕 冬天補多件montbell薄羽絨/P記nano air就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞