羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
其實洗羽絨唔煩阿,買枝專洗羽絨嘅,就咁放入洗衣機搞掂
外國有暖氣,一除就除晒
香港除左返工有得掛,否則都好少咁著
通常一件過,除完要煩擺邊
Torrent flier 用家
要完全乾先收返,唔係好易發梅,不過外層防水過d,例如gore infinium,照樣用down cleaning一支攪掂?
不過都係,外國都係一件有咁厚得咁厚
唔使補dwr果啲就咁一支搞掂啦
要補dwr果啲就洗再噴嚟補
今朝摸一摸原來甩左條邊出黎
就咁由佢甩定係剪左佢好
見到件衫啲膠都開始打柴
係咪玩完
搵返原廠保養搞啦
而家安踏最低消費好似$800?
係啩
佢而家年年唔同
呢支野我用過黎痴fleece 幾實 防唔防水唔知
去代理問下乜價位,太貴就買過件,唔爛點有借口買新野
$800
我件野兩年前black friday買 $1500
好老實咁, 你唔係跑山, 又唔係最凍果幾日, 其實求其一件風褸都得, 再講你真係會落雨唔擔遮咩?我覺得都係心理關口來。
想問問gore-tex infinium 是咪透氣過gore-tex? 因為香港要防風都透氣多過防水+防風
Gore tex 佢全系列 叫得windproof 都CFM <1 佢自己講
向active 既情況下 呢個air permeability 其實唔夠
點解唔係用d hardshell 比個個breathability g/m2/day 呢個數 好多唔同方法做 而出黎個數 好大差異 你係廠你都知點做
所以d 友trekking 多數wind breaker + light rainshell 長期backpack
Windbreaker 多數睇CFM 睇佢air permeability 越大越透氣 相反 wind resistance 越差 點最optimum 之前有提過
當然 向香港大部份用法當返工褸 就另一回事 坐office 行街 generate 好小熱
不過個人覺得香港春秋都難著 hardshell 個人行快d 到焗
我就係本身大汗又行得快,基本上同焗桑拿冇分別
想問下有冇師兄對Montbell Storm Cruiser同Versalite Jacket有心得?
主要用途都係防風防水 最多都係露營/行山
想比較下個舒適度同Durablility
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞