羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
Goretex waterproof 既 down jacket 係 USD 700 蚊起跳........

好似呢d

Patagonia Frozen Range 3-in-1 Down Parka - Men's - $799 USD
https://www.rei.com/product/207926/patagonia-frozen-range-3-in-1-down-parka-mens

Arc'teryx Therme Insulated Parka - Men's - $699 USD
https://www.rei.com/product/175336/arcteryx-therme-insulated-parka-mens
Thanks..又真係太貴啦
所以我係真係好少建議人買waterproof 羽絨, 因為太撚離罩個價錢
我諗我都係睇返Montbell permafrost parka, 落雨最諗點算啦其實都係驚唔擔遮會整濕哂件褸所以先想water proof
信我, 你實會避雨. water resistance 既一定頂到15分鐘既大雨. 你15min 都搵唔到地方避雨的話, 你一定係大草原上先會咁.
想問埋 Pata Men's DAS® Parka, Men's Fitz Roy Down Hoody 同Montbell permafrost parka 你會覺得邊件可以一件搞掂哂? thank you
Montbell permafrost parka <----------
Thank you!
Montbell permafrost parka 防風程度如何? 謝
要小心
Vat + import duty + admin charge + 運費㗎tax 你預加多30-40%up
我中過好多次伏
上星期先美國買鞋 百幾蚊美金 收£72 稅
我有fd 剛剛order 左, 睇下佢end up 係點
佢買咗邊件?想參考下
就係圖裡面個d, 佢買俾細路仔
Rab electron pro 同arcteryx 邊件同級? -10度頂到嗎

應該同Arcteryx Kappa Hoody 同級. -10度 應該無問題
Montbell Permafrost Down Parka.

日本牌子日本size. http://www.montbell.com.hk/product/details/0021101574
長到包埋腳通常女裝先會有
Thanks但係真係好凍
想問吓如果想買3-in-1 jacket,要頂到外國落雪冬天同埋想係羽絨內膽+最好有帽,大部分時間係urban use,小部分時間hiking,有無邊件可以推薦(唔安踏)

我去加拿大打算買件頂-10 至 -20, 因為我有atom ar用黎頂-5 至 5 度,但再厚啲就無,睇緊montbell 同 Rab,montbell會唔會有折? 仲有無其它牌子 e.g. nanga 同grade 會唔會好貴

Down Jacket ZEON STRICT-G NANGA機動戰士高達TAKIBI

<size>
Mサイズ:着丈80.0 肩巾48.0 胸囲118.0 袖丈66.0
Lサイズ:着丈82.0 肩巾50.0 胸囲122.0 袖丈67.5
XLサイズ:着丈84.0 肩巾52.0 胸囲126.0 袖丈69.0

<素材>
Outer fabric: 93% polyester, 7% aramid fiber
Lining: 100% nylon (40dn nylon taffeta)
Batting: 80% down, 20% feathers

STD (Spanish duck down 80-20% 650FP)
羽毛量:150g 

<生産エリア>
日本

想要但真係好貴
巴打最後有無買到?
我都諗緊好無入件 storm 10
Torrentshell 3L 好似都防水,但啲鬼佬網好似話透氣麻麻
有買到呀
件野防水一流 落雨同雨褸無分別 但近排天氣仲好熱 著個陣有啲焗 我諗20度樓下會好啲 同埋我拎黎冬天上山露營用 所以唔太擔心透氣問題
日常出街我都係習慣著TNF goretex多 軟熟啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞