羽絨/風褸/旅行用品討論[20](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
Outdoor research 呢到又係好少人講
個人都幾like 佢
有研發能力 會用新料 設計好 造工就粗左d
但減起上黎抵到pk
outdoor research refuge hooded jacket
係atom 唔錯代替品 用vertical X 60g 但上手比atom lt 更lofty 睇review 雖然 同lt 係60g 但暖度似AR
最緊要係 O記做緊sale 1k
有性趣既巴打可以一睇
頭先去官網望, 得返藍色m size, 黑色已經冇哂
新手學術問題

https://www.thehipstore.co.uk/product/green-uniform-bridge-level-7-primaloft-monster-parka/16068998/

想問下網入面所講
“PrimaLoft insulation: body - 6oz 280-300g, arm - 5oz 160-180g”
有無話大約話係幾多度著?
或者屬於咩級數既外套?

因為想買件可以機洗Synthetic insulation 既長褸
或者大家仲有無其他介紹?
Thank you
OR 有冇類似 Gamma MX 嘅外套?

巴打玩開military 野?level 7 應該係講緊美軍個clothing system
去到lvl7 應該頂-40度
正常outdoor synthetic 料百幾g 好盡
呢件body 成300g
玩少少
已經有件真品ecwcs level 7
呢幾日最凍長䄂t shirt + level 7 就ok

想買件長版
但真品又好難好難搵岩碼
所以要搵牌子出品

聽你咁講應該穩陣夠暖
不過佢啲羽絨好臭下 巴打們要小心
真係唔知 完全唔睇羽絨
想問下意見
patagonia Down Sweater Hoody頂唔頂到前幾日香港個種凍?
800fp應該夠呀? 又有防風
佢D 手套係咪OK?
Patagonia nano puff用緊60-g PrimaLoft® Gold Insulation Eco
大約10度都冇咩問題
你300g 巴打去北極?
用過佢對 Southback Sensor 滑過2個雪Trip 幾好, Features 夠實用
間中amazon 有大減價
我估佢用Primaloft silver
無Patagonia 咁好料
因為level 7 都好似係silver

可能去外國用
同埋佢件褸唔貼身
唔會話超暖
除再著其他衫響入面
不如講下日牌,有無and wander fans
睇你去邊同做咩囉,
入面加件fleece,好d既保暖底應該夠既
前幾日香港凍到咁
我d手爆晒擦番工又唔夠暖咋
btw 買左啦多謝兩位意見
Beta ar真係要大隻先carry到
岩岩收到email
outdoor research有d款down Jacket會員限時半價
有無爸打知邊到買haglofs抵
有件L.I.M Barrier Jacket幾型
PrimaLoft Gold

post頭之中有幾個網有,近期佢啲shell都有特價,可以睇埋
有冇跑山L
想問下大家冬天夏天分別帶乜上山?
諗緊入唔入件 atom SL
利申用緊adv skin 12 唔知夠唔夠位放
著緊light,係幾唔錯
atom lt 好多人著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞