一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
我純粹好奇係咪好多巴打女友係冇返工等你地養。點解講到好似你地一份人工要養兩老又要照顧女朋友咁

唔係既 係覺得做男人要有承擔姐 日日放學同你講好辛苦 你都想佢過得好d啦 加上中國幾千年 都係男人保家衛國架啦
香港係咁,東京,倫敦咪又一樣~你讀唔成書,就唔夠人爭架啦~

睇你都唔慌讀得書多,咁低質言論都講得出

大學畢業呀~真係讀得唔算多

性價比黎講公安人工勝大學生幾條條 除左有報應外

岩呀,不過你有學位可以inspector 囉~就係咁簡單
你十年唔夠轉過三份工
真心建議你儲起d錢唔好買樓
盡可能搵份穩定d既工

唔轉工點加人工
你十年唔夠轉過三份工
盡可能搵份穩定d既工

搵到既工都無前途 一直不斷嘗試
90後

97年、03年、08年 幾個樓市低位都市唔到

其實都幾生不逢時

08年得18歲有撚錢買樓

但啲屋企人一味識打份牛工唔識係依嘅機會做投資先係問題所在
跟住叫個仔女努力工作

97入市,98咪燒炭囉
0308入市
你認為銀行會貸款俾你咩
你當年經濟最差時有穩定工兼有百萬流動現金先有資格9吹,
同為90後我91年

做左2年野 20k加到26k

女友20k ,今年10月加到月25k

其實買樓唔太難囉~

都冇上流空間同機會,唔結婚唔生仔唔買樓,食屋企住屋企,萬幾2萬好夠洗

無錯 我係夠洗 但真係未足以談婚論嫁 更不足以養妻活兒

結婚既錢當你唔用 但有D人真係幾兄弟姊妹一齊住 結左婚點都要搵地方住
唔通到時先諗咩 係咪先 當然唔係講樓主你

我仲有個妹 佢都爭住話要結婚無錢 同我講 阿哥點算 我話真係無計 阿哥都自身難保

睇住有D中學同學因為意外結婚 到宜家係就係睇佢地FB同BB玩好似好開心
但大把都知佢搵幾多 屋企又冇乜比到佢 都唔知笑好定喊好

嘩乜你份人咁....
睇黎你搵幾多都唔會開心

唔好咁講 成個世界都笑貧不笑娼

跳未姐
唔好咁撚樣都唔跳咁衰仔呀

收皮啦on9仔 唔想睇就死出去啦 唔撚屌你都唔得 on撚99咁 做乜撚野洗唔洗聽你點呀
橫掂都係窮
不如唔返啲自己比較想返嘅工
我仲煩
放工完全唔想番屋企
完全唔想同老豆老母溝通
同佢地講親野都好勞氣
講完都唔明, 好大代溝

試過同佢講自己試下投下資比佢屌到9彩
有d咩衰野周圍同人講

總之舊登同連登仔果句
窮人生仔正仆街係無錯

投資唔好問佢地拎 我老豆老母一樣

無問 拎自己人工投資
都比佢屌到上天花板

真係唔好講 好多都係保守派
細一年 情況差不多
好少少係暫時唔洗煩住屋問題
但女友堅決不靠父幹買樓

呢樣野係9成煩惱源泉
唉 好迷惘 人工又低 個人又廢 身體又差

放假去下旅行返到黎心情就好沉重,自殺又怕麻煩到人,生存又唔知為乜,返工已經用曬d能量,放工個人只能上下網又到第二日無限loop

呢幾年好多中同結婚生仔不過90%係女

出世算命個師傅話我有80幾歲命咁長命做乜,我覺得自己生存到50歲已經頂唔順自己

結婚既錢當你唔用 但有D人真係幾兄弟姊妹一齊住 結左婚點都要搵地方住

我仲有個妹 佢都爭住話要結婚無錢 同我講 阿哥點算 我話真係無計 阿哥都自身難保

睇住有D中學同學因為意外結婚 到宜家係就係睇佢地FB同BB玩好似好開心

嘩乜你份人咁....
睇黎你搵幾多都唔會開心

跳未姐

收皮啦on9仔 唔想睇就死出去啦 唔撚屌你都唔得 on撚99咁 做乜撚野洗唔洗聽你點呀

有料就唔會咁絕望
又要絕望又要唔願end game
香港地咁多高樓大廈最方便比你呢d撚樣跳
同為90後我91年

其實買樓唔太難囉~

我女友都搵到 但佢係享樂派
無憂無慮中
中五畢業搵到2萬蚊算係咁啦...
一係直接轉行做地盤 勤力d都高人工架

嘩乜你份人咁....
睇黎你搵幾多都唔會開心

跳未姐

有料就唔會咁絕望

收皮啦
你十年唔夠轉過三份工
盡可能搵份穩定d既工

搵到既工都無前途 一直不斷嘗試

少少意見
如果你本身冇特別專業技能
建議先求穩定,唔係追d高人工但project合約制既工,呢d工其實好伏,經濟環境一轉就會唔見晒。
真冇辦法合約工,都盡量儲下年資,有穩定工先諗買樓
同為90後我91年

其實買樓唔太難囉~

我女友都搵到 但佢係享樂派
無憂無慮中

咁好老實講係人既問題~~

我同女友有共識,返工2年各自儲15萬,加埋30萬。

仲有月供投資公用股收息。

就算唔用黎買樓,都可以有被動收入

啲字密到唔想睇

嘩乜你份人咁....
睇黎你搵幾多都唔會開心

跳未姐

有料就唔會咁絕望

收皮啦

人到中年都咁撚垃圾
最大問題係 垃圾唔緊要呢個世界梗有叻人有蠢人
但問題係仲要唔學識接受同努力係自己既能力範圍下盡力 反而上黎連登叫春
我就真係覺得樓主快撚d跳
呢個post主要係想帶出一眾80後 90後既心聲
政府幫唔到 家人亦無力幫 自己無機會 但只能一直怨自己 因為真係無出路 當你見到100萬你會有動力 見到 200都仲係力追辛苦d 當去到600萬 你真係無心無力
雖然標題誇張咗,但內容確實是大部份90後的想法

嘩乜你份人咁....
睇黎你搵幾多都唔會開心

跳未姐

有料就唔會咁絕望

收皮啦

人到中年都咁撚垃圾
最大問題係 垃圾唔緊要呢個世界梗有叻人有蠢人
但問題係仲要唔學識接受同努力係自己既能力範圍下盡力 反而上黎連登叫春
我就真係覺得樓主快撚d跳

全力以赴又能如何 香港真係連想租間鋪做生意都要用大半世積蓄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞