一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁
但身邊D朋友有大學讀完,但宜家個個搵13,14K都好安於現在
冇諗過將來 女都算男都係一樣
有時諗起佢地 係宜家呢個香港環境都唔知點算

我就係你講呢種人,我答你我地點諗。
搏殺搵20k 30k 都係無未來,咁我搵14k輕輕鬆鬆過日子,去下旅行開心玩下等死咪算

屋企無壓力 無迫拍拖結婚?
90年
工程撚 u grad 搵26k
同女朋友一齊左11年
不斷比人問幾時結婚
但儲得3x萬
結條撚
95 宜家開始諗住同男朋友草定錢結婚
成班港豬根本重未明,你每年比咁多稅係冇錯用黎起公屋,但班蝗都已經住左大半,留比香港人嘅得番一兩成,個政府已經唔再係服務本地人,而係迫緊你走

幫乜呀 我都明政府有難度 咁多大地產商 政府出d政策全部都比人破哂

破哂?? D所謂辣招 擺明想打死二手樓 逼D購買力去一手樓

幫班地產商高水出貨啦
咁樓主你有冇支援過d抗爭組織?
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

巴打 環境唔會因爲你埋怨得多而改變 好好諗下點樣走落去好過喇

其實唔生小朋友 樓唔一定話要 如果同女女一人搵兩雞野其實租樓都還好

唔好比成功等於買樓限死自己 以你既出身其實你應該為自己而驕傲

利申:同你咁上下大 20k 多你個學位同廿萬學生貸款
巴打我同你一樣都係27 有時係度諗上一兩代d老屎忽
全部真係好撚著數 食正曬個黃金時期 有料個d就買樓 冇料個d申請公屋 幾撚快就批 政府d優惠都係大部份比呢班人 又生果金退休金 坐車又兩蚊雞
最撚好野就係d撚樣成鳩日話個個星期拎少少錢就返大陸做大爺
呢加我地咪調撚返轉人地落黎做大爺囉屌!
好野永遠佢地早幾代食曬 衰野!?
咪我地同之後既每一代受返囉
90年
同女朋友一齊左11年
不斷比人問幾時結婚
但儲得3x萬
結條撚

其實如果唔擺酒,行教堂同旅行,基本上唔多(好似係
90 後叫自己中年
你叫d 80 後情何以堪
其實巴打婚可以結但生仔就要三思,話晒一齊左五年,同埋租唔起可以痴屋企住
生個女
依家隨時個女老公都住埋外家
唔好以為生女好過生仔
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

巴打 環境唔會因爲你埋怨得多而改變 好好諗下點樣走落去好過喇

其實唔生小朋友 樓唔一定話要 如果同女女一人搵兩雞野其實租樓都還好

唔好比成功等於買樓限死自己 以你既出身其實你應該為自己而驕傲

利申:同你咁上下大 20k 多你個學位同廿萬學生貸款

多謝巴 我都知而家好多大學生都辛苦
我係唔憂無地方住大不了同老豆老母住
但女朋友屋企又睇唔起你 又覺得好似哂佢個女時間咁 我都想比個交代佢地
94 都覺得香港好難生活
一黎樓貴食飯貴 二黎香港政治環境又唔樂觀 三黎工作又唔穩定 年年怕比人炒

完全做唔到 安居樂業 四個字

對前景都好絕望 見唔到將來 仲有屋企人佢地要等我養 佢地完全無儲錢

利申:教書+公屋仔
巴打我同你一樣都係27 有時係度諗上一兩代d老屎忽
全部真係好撚著數 食正曬個黃金時期 有料個d就買樓 冇料個d申請公屋 幾撚快就批 政府d優惠都係大部份比呢班人 又生果金退休金 坐車又兩蚊雞
最撚好野就係d撚樣成鳩日話個個星期拎少少錢就返大陸做大爺
呢加我地咪調撚返轉人地落黎做大爺囉屌!
好野永遠佢地早幾代食曬 衰野!?
咪我地同之後既每一代受返囉

大部份啦 早幾日搭的士有位伯伯話退休左10年 我話咁你又做的士 佢話兩年前開始做 想搵多d幫個仔上車 我個時心諗真係 養兒100歲長休99 個阿伯70個仔都起碼35啦都仲係咁錫個仔
89尾路過都係27
做左兩年野又讀返書
下年畢業都係兩雞幾三雞等跳point
但個人都係好灰~ 草既錢差唔多用哂從頭黎過
好攰...唔知幾時先有樓

我88年重揾緊萬幾又單身。。。咁應該係我死先。

之前因為去左做自己想做嘅嘢,所以好遲先入行。

到你有女
你會仲難儲錢
金錢同女人係兩樣完全互相對抗既野
女人把口會好心叫你儲錢
實際上不停fing緊男人錢

好多女性婚前婚後都係不停去日本旅行
無AA制就梗
做男人係呢方面既年中駛多唔知幾多無謂錢

如果你真係想長遠儲多D錢有各種用途
單身反而係出路
無諗住結婚生仔
廢事害人
但唔夠膽同老豆老母講
一陣佢地話唔比層樓我咪仆街
90年
同女朋友一齊左11年
不斷比人問幾時結婚
但儲得3x萬
結條撚

你好大洗?
無諗住結婚生仔
廢事害人
但唔夠膽同老豆老母講
一陣佢地話唔比層樓我咪仆街

同你一樣
打算自住到終老
結婚?不了
買樓一定成功
但唔買樓就會好輕鬆
94 都覺得香港好難生活
一黎樓貴食飯貴 二黎香港政治環境又唔樂觀 三黎工作又唔穩定 年年怕比人炒

完全做唔到 安居樂業 四個字

對前景都好絕望 見唔到將來 仲有屋企人佢地要等我養 佢地完全無儲錢

利申:教書+公屋仔

無錯教育制度都好有問題
而家d學校唔會簽長約 淨係每年簽一次約
唔旨你 大把老鬼都係一年一年簽
明白你個種憂心 始終越來越少人生仔 學校越殺越多 個行頭太窄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞