一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
91巴打
岩岩做左1年野,之後轟轟烈烈去左歐遊,返到黎香港,發覺我地係「生存」,而唔係「生活」
我96
出年grad都五知做咩工好

好彩我係女仔
叫做冇男仔咁大壓力

但又好怕將來同老公冇屋住
我81年,要好似我咁先叫做中年啦
書又讀得少,又撞正沙士同金融風暴
咁我咪仲慘過你地
我96

好彩我係女仔
叫做冇男仔咁大壓力

五你老母咩
字都唔識搵鬼請你
係香港做近中產階級個班真係好慘 表面上風光 人地同你講搵2萬都幾叻仔 心諗屌你老味你真你叻仔啦 我又無資格申請公屋 又無資格申請津貼 咩福利都無 日捱夜捱俾埋家用可能仲少過你 窮少少既俾佢上到公屋 車船津貼 一年去幾次旅行 近中產但工高少少既去次日本都要諗下先
利申同為90後巴, mpf後搵20k,
月儲8.5k
家用4K
養車3K
食+玩 = 淨低果d

畢業到而家出黎做左4年野
已儲左40萬

女友情況相若, 2人加埋有80萬
3月已買360萬大西北上車盤
2個月已升至390萬

屌你老母

又要窮, 又要眼角高去睇d 400幾500萬既樓就唔好上黎叫春啦
買樓買樓? 睇過樓未啊
大西北大把400樓下既單位啦

想請教一下巴打買呢層咪係因為好鍾意先買,定因為只係買到呢層?

如果係好鍾意先買,咁真係恭喜你,如果係因為只係買到呢層,有無諗過用一生積蓄買一樣唔係好鍾意嘅野好荒謬?

眼角高係有問題,但有幾多人眼角唔高都買唔到?樓價真係唔合理嘛

睇黎你既概念有少少問題, 不過我答左你問題先
呢個屋苑係我好鍾意既, 係未夠錢買前已經睇緊
12年樓, 頂樓對落一層, 我都好滿意. 環境都ok, 實尺唔大, 岩岩400

講番先
首先, 買樓, 先唔好講樓價既升跌

而家討論係有買樓需要既人,
比如話, 需要成家立室, 搬出去住既人
(大前提係, 有個搬出去既需要)

假如我搬出去住, 外面既租金, 比如元朗280實尺30年樓既租金, 約莫係8000蚊(未計雜費), 可以勉強for一個小家庭住

我而家買樓, 每月供款約為12000元(同樣未計雜費)
12000元當中約有5000-6000元為利息
保守d估計, 實際我只供左6000落層樓度
呢個數隨住還本金愈多, 供落層樓度就愈大

假如我用8000租樓, 呢8000蚊完全係無儲蓄成份,
但假如我用12000供樓, 我除左買到一家心儀單位外
我仲可以有儲蓄成投資成份

由我買入到而家, 雖然只係上車盤 但兩個月同一間銀行估價已經高左31萬

我唔知我概念有咩問題,不過你用你負擔到嘅樓價買到你鍾意嘅野,我都恭喜你
91年路過,做緊ta仔,講緊九月加人工,可能30%或50%,因為俾多個pt位我做

對人生冇乜希望,帽埋,諸事不順

有樓 你做掃街都冇問題啦

香港真係磚頭最撚屈機 做咁撚多年野 捱咁耐日日俾人屌到狗咁 就係想置業 想住間比狗屋好少少既地方 人地一出世老豆老母就寫左佢名 真係求奇落街搵份濕鳩工 hea過日子都得 仲要有女屌 邊有得輸
係香港做近中產階級個班真係好慘 表面上風光 人地同你講搵2萬都幾叻仔 心諗屌你老味你真你叻仔啦 我又無資格申請公屋 又無資格申請津貼 咩福利都無 日捱夜捱俾埋家用可能仲少過你 窮少少既俾佢上到公屋 車船津貼 一年去幾次旅行 近中產但工高少少既去次日本都要諗下先

中產 最少5 6 萬 LA

2萬~3萬 同基層唔差得遠
95nothing to lose 考慮緊黎緊幾年跳樓 等屋企唔好咁大負擔 自己又玩唔起呢個垃圾遊戲 準備再刷首抽
95nothing to lose 考慮緊黎緊幾年跳樓 等屋企唔好咁大負擔 自己又玩唔起呢個垃圾遊戲 準備再刷首抽

今年grad前路茫茫 生無可戀
咁我咪仲慘過你地

同感,80後仲慘
樓主頭半PART OK 
但係後面廢到賴父母真係柒
尤其自己父母冇作奸犯科都要埋怨
真係好大陣柒味

姐係你支持窮人甜仔?
樓主頭半PART OK 
但係後面廢到賴父母真係柒
尤其自己父母冇作奸犯科都要埋怨
真係好大陣柒味

姐係你支持窮人生仔?

咁我咪仲慘過你地

我一直睇曬個po都唔敢出聲,就因為自己都係80後唔好意思係90後中年前面出聲
我又係無學歷打份無前途工,又無樓
但年尾結婚,我諗我諗應跳樓先過你
91巴打路過
屋企兩老準備退休 自己讀唔成書 做左幾年甜品諗住學一門手藝 都係得個萬中 對買樓無期望 亦唔敢有女朋友

屋企幸好唔大負擔 但屋企成日比好大壓力自己 因為屋企人每日都會比說話我聽 唔上進 搵唔到錢 搞到我好大壓力 你估我想既咩 改變唔到d乜

屋企得我一個仔 佢地對生仔好大期望 但我唔敢諗
見到好多失敗者, 廢青, 總括黎講你地廢青D思想都好似 , 難怪會失敗, 其實你地唔好埋怨什麼高樓價 買唔到樓, 其實都係你地自己廢. 坦白講 , 香港真係福地 , 我好開心自己係香港人, 係香港居住係福氣

90後留留名 , 有穩定女友, 已買樓供緊, 計劃緊買車, 雖然返工好忙 , 但覺得有將來, 想生BB

背景申報 : 地主/業主後代
我96

好彩我係女仔
叫做冇男仔咁大壓力

五你老母咩
字都唔識搵鬼請你

我係連登打呢個字,都估到比人話

真係比我估中左

係懶得打多啲筆畫姐

關你撚事?
見到好多失敗者, 廢青, 總括黎講你地廢青D思想都好似 , 難怪會失敗, 其實你地唔好埋怨什麼高樓價 買唔到樓, 其實都係你地自己廢. 坦白講 , 香港真係福地 , 我好開心自己係香港人, 係香港居住係福氣

90後留留名 , 有穩定女友, 已買樓供緊, 計劃緊買車, 雖然返工好忙 , 但覺得有將來, 想生BB

你就好啦

你收皮啦好冇,你唔係業主後代你都同佢地一尻樣

睇撚死你都係父母比首期

假膠照屌柒你

利申:業主後代
我96

好彩我係女仔
叫做冇男仔咁大壓力

五你老母咩
字都唔識搵鬼請你

我係連登打呢個字,都估到比人話

真係比我估中左

係懶得打多啲筆畫姐

關你撚事?

你係高登打一樣照比屌
開始地中海

何不食肉糜
父幹梗係爽
香港係幾好既地方
但當樓價高到咁唔正常
普通市民 做到隻狗咁都追唔到

真係覺得無問題咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞