一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
91揮個手
當過左25歲已經覺得開始老
不過唔洗養家,但有俾少少家用
屋企有兩個物業揸手
畢業做左年幾野就離開左香港
依家搵既人工少你好多倍但夠租幾百呎樓養車養人
依家既香港真係狗也不屌
正皮,91揮手
情況相若,無女…
有cash係手 唔夠200個
壓力測試下每月可供ge錢接近20k
買樓前題係一定要三房
for 自己 父母 同細佬

結果係
大西北ge三房 都過7百 最小都6百幾
6成mortgage...買唔起

Conclusion 就係 好想走
好明呀巴打
眼見住自己連基本嘅居住條件都無
身邊人有父蔭母蔭可以少啲掛慮
但係我呢啲咩都無嘅人,仲煩緊點樣供養父母,
只會越諗越灰

供養父母壓力,應該係30-40歲開始浮現
我估部份90頭開始feel到
你會發現老人洗費習慣會有變化
會越來越慳,同一時間行動力會差左,多病痛
到40-50歲就開始有照顧壓力
70-80後應該多多少少會feel到

供養父母既壓力一grad 就有啦 我一grad 佢地就退休仲要零積蓄.. 每個月家用去左大部分
步入中年先得一萬蚊人工 , 覺得人生無乜希望好想拎綜援退休

利申:90
舉個貼地d嘅例子,香港收入中位數15000左右,呢個收入買唔買到300萬嘅樓?如果用短時間儲筆小首期買,過唔過到壓測?如果用長時間儲筆大首期買,層樓仲係咪呢個價?有無識計嘅人解答?
91 一模一樣
我都想結婚 但邊到有錢
做文員仔真係見唔到將來,如果大學畢業走返去讀ive專科會唔會好畢 真心問

利申 三大商科
27,無女,無父幹,20k下,銀行五萬唔夠
做文員仔真係見唔到將來,如果大學畢業走返去讀ive專科會唔會好畢 真心問

利申 三大商科

想轉乜? 香港地好似行行差唔多
過去18歲沒戴錶不過有時間
而家唔做政府工就好似好無用, 廢柴咁
唔知點面對女友屋企人,
我好想結婚,
係香港要識錢搵錢。

同事玩期權期指玩到係澳洲買樓,唔到你唔服。

當然風險要自理。
96後 下年grad 仲要係top up degree 一出黎已經有十幾萬學債 當我搵15k-20k 點樣買樓 唔好講生仔 養狗都未必養得掂
利申 家住居屋細單位 仲有個阿哥
好同意,對前景無希望真係好灰,身同感受
有車 唔駛俾家用 覺得自己好廢 女又冇 打份19工
公屋上唔到, 居屋抽唔到, 私樓買唔起

哈哈哈哈哈
有cash係手 唔夠200個
壓力測試下每月可供ge錢接近20k
買樓前題係一定要三房
for 自己 父母 同細佬

結果係
大西北ge三房 都過7百 最小都6百幾
6成mortgage...買唔起

Conclusion 就係 好想走

大西北三房, 有600萬樓下, 仲好好住tim
穩定收入6球樓下仲可以借8成
睇你睇唔睇得上眼姐

不過我係你唔會諗細佬果份
96後 下年grad 仲要係top up degree 一出黎已經有十幾萬學債 當我搵15k-20k 點樣買樓 唔好講生仔 養狗都未必養得掂
利申 家住居屋細單位 仲有個阿哥

做乜要一畢業就諗買樓?
唔抽居屋?
你兩個人首次置業想買幾貴既樓?

抽居屋咁易抽到?
仲要佢未結婚,即係排單人位

幾萬份表爭50個位

利申:入左表,梅窩都照狗衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞