一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
92 同樓主遇既問題一樣
我重同條女拍左11年
結婚已經冇得再拖 我要比個交代
搵25k 扣埋洗費家用 已經儲1萬以上
重讀緊ive夜校 但我見唔到將來
買樓 隨時買完變負資產
工程狗 份工唔穩定 in左政府又waiting list冇下文已經一年

見到人地有父幹 好羨慕
但我從來唔敢怨屋企 爸媽由細到大都好錫 係比感到有家庭溫暖 教我做人
唯一真係搵唔到錢 發唔到達
唯有怨自己冇用

你既夜校咪最多果2,3年10零萬,又唔係成世
跳囉 做人做到你咁有乜意思😂😂😂下世諗下點解自己咁廢

00後?
唉,根本悲哀
我仲煩
放工完全唔想番屋企
完全唔想同老豆老母溝通
同佢地講親野都好勞氣
講完都唔明, 好大代溝

試過同佢講自己試下投下資比佢屌到9彩
有d咩衰野周圍同人講

總之舊登同連登仔果句
窮人生仔正仆街係無錯
有女
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

巴打你係咪唔識報稅.....
應該呢個收入 扣埋D免稅額 幾乎唔洗交稅先岩喎

上年搵兩萬幾都係交幾十蚊

係囉 我都想知 點解交咁多
我頂盡交千幾

呢幾年都退左好多稅,咁都仲要交8千? 係咪真係填錯野

好基本24萬年入息 扣1.2萬MPF
點計都係唔洗比$8000稅咁多喎

樓主話佢中位數2萬,唔係平均數2萬,姐係可能佢一年有幾個月係搵幾十萬

睇唔到話係中位數果段
我仲煩
放工完全唔想番屋企
完全唔想同老豆老母溝通
同佢地講親野都好勞氣
講完都唔明, 好大代溝

試過同佢講自己試下投下資比佢屌到9彩
有d咩衰野周圍同人講

總之舊登同連登仔果句
窮人生仔正仆街係無錯

上一代班垃圾唔撚知點解咁鐘意週圍同人講自己仔女點點點,係事無大小都係
點解要買樓生仔?

利申:都係想皮幾過世,八大grad左幾年

老豆老母希望
但真係唔想餓死老婆 溫臭屋 香港唔過5萬唔好諗其他野

樓主覺得兩公婆幾錢先夠生B

最好流動有20萬 每個月單一個仔女 學習費可提供20000 唔係唔好諗 因為你生左個廢柴出黎 學校比人睇唔起 妒嫉人又埋怨父母

冇錯 我識親D叫中產少少既 都係三十幾四十先有小朋友

唔係既話 個家長都碌碌下 生個仔出黎棧獻世

有d有仔女既 30幾歲fd 我同佢講有本事先生仔 唔好累己累人 佢話 你呢d思想真係唔岩
咁無希望咁無將來
你咪揀end game囉
18年後一條好漢
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

有乜可能最少都交5000
當你兩皮一個月,租都食你1/3,日常支出都洗得七七八八

搬出去無可能買到樓
只有係屋企住先有小小機會
90's樂觀蛇
生活係香港 正常呀
點解要買樓生仔?

利申:都係想皮幾過世,八大grad左幾年

老豆老母希望
但真係唔想餓死老婆 溫臭屋 香港唔過5萬唔好諗其他野

樓主覺得兩公婆幾錢先夠生B

最好流動有20萬 每個月單一個仔女 學習費可提供20000 唔係唔好諗 因為你生左個廢柴出黎 學校比人睇唔起 妒嫉人又埋怨父母

冇錯 我識親D叫中產少少既 都係三十幾四十先有小朋友

唔係既話 個家長都碌碌下 生個仔出黎棧獻世

有d有仔女既 30幾歲fd 我同佢講有本事先生仔 唔好累己累人 佢話 你呢d思想真係唔岩

佢既理據係?憑乜野話你唔岩
90後

97年、03年、08年 幾個樓市低位都市唔到

其實都幾生不逢時

08年得18歲有撚錢買樓

但啲屋企人一味識打份牛工唔識係依嘅機會做投資先係問題所在
跟住叫個仔女努力工作

你做左我老豆老母
其實香港如果唔係專業人士或好叻仔跑到數搵到錢嘅人,單靠打工買唔到樓好正常

打工仔想買樓唔係靠每月出糧,而係靠儲舊錢再做投資,要講人工升幅要追到樓市已經不切實際,唯一係投資獲利追樓市升幅

所以香港只係有錢人玩嘅世界,要靠錢搵錢,唔係靠勞力搵錢

過去一年蝕到仆街
當交學費
唔好理你父母 千其唔好生仔
我純粹好奇係咪好多巴打女友係冇返工等你地養。點解講到好似你地一份人工要養兩老又要照顧女朋友咁
師兄有冇諗過跳出香港呢?娶個台/泰/賓 女仔,攞住返佢鄉下輕鬆退休,香港食得屎咖啦

唔好諗呢d野啦 搵朝都唔得晚
憑樓主話27係中年已經知你咩料
咁亞廢中你幾時入老人院定打算瞓街?決定撒灰喺邊度未?

如果你係執著緊27歲算唔算中年既
咁就算啦 人地都打左咁大段野

sor我意思係心境
sor for1999

係囉 我都想知 點解交咁多
我頂盡交千幾

呢幾年都退左好多稅,咁都仲要交8千? 係咪真係填錯野

好基本24萬年入息 扣1.2萬MPF
點計都係唔洗比$8000稅咁多喎

樓主話佢中位數2萬,唔係平均數2萬,姐係可能佢一年有幾個月係搵幾十萬

3萬都未enjoy過
樓主講出現實社會問題

同埋某程度上,我覺得香港人唔生細路,係政府想要既結果。我地呢代唔生,過幾年,又話人口老化,無勞動力,又可以輸入外勞,又或者放每日再放多啲人來。

總之,就係無得比你安居樂業

真係想迫到戶戶做地盤 幫佢增加勞動力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞