一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
身邊朋友無乜邊幾個搵錢多 / 有錢
最多都係廿尾搵20k左右
有個已25已經結婚生咗個女 (中學同學 拍拖幾年)
屋企亦唔係有錢

我覺我純粹係心態問題

唔好咁講 成個世界都笑貧不笑娼

跳未姐
唔好咁撚樣都唔跳咁衰仔呀

收皮啦on9仔 唔想睇就死出去啦 唔撚屌你都唔得 on撚99咁 做乜撚野洗唔洗聽你點呀

有料就唔會咁絕望
又要絕望又要唔願end game
香港地咁多高樓大廈最方便比你呢d撚樣跳

收皮啦

人到中年都咁撚垃圾
最大問題係 垃圾唔緊要呢個世界梗有叻人有蠢人
但問題係仲要唔學識接受同努力係自己既能力範圍下盡力 反而上黎連登叫春
我就真係覺得樓主快撚d跳

全力以赴又能如何 香港真係連想租間鋪做生意都要用大半世積蓄

比你有錢 你個款都唔似會敢做生意啦講真
乜鳩租鋪做生意
宜家乜撚時代仲租鋪
抵你咁撚垃圾
雖然標題誇張咗,但內容確實是大部份90後的想法

Yes得都覺 但我好似預知左未來咁
將個種心聲 借一個平台發洩出黎
身邊朋友無乜邊幾個搵錢多 / 有錢
最多都係廿尾搵20k左右
有個已25已經結婚生咗個女 (中學同學 拍拖幾年)
屋企亦唔係有錢

我覺我純粹係心態問題

我有個中同 個陣22 23 個女兩歲 病左去左排公立 到 凌晨3 4點 係fb 怨香港醫療制度
我心諗 反而覺得好心酸 個女病左如果一早買bb 保險 就唔洗排隊 大家都知中同經濟環境係點 真係好辛苦架
陀飛輪
同為90後我91年

做左2年野 20k加到26k

女友20k ,今年10月加到月25k

其實買樓唔太難囉~

巴打做邊行可以一下加6k?
搵2萬都要跳樓
你宜家係唔係要訓街先?
90 都係搵20k到,女朋友都一齊6年都想結婚。但係仲儲緊錢
窮人生仔正仆街
搵2萬都要跳樓
你宜家係唔係要訓街先?

係個種心境 面前係一層層灰色 你去旅行會有一種穿到你面前 但當你回歸返工作 個層灰又會包住你 家人無法靠 自己靠唔住 既感受
屌果啲話外國同香港差唔多嘅收皮啦
外國就算住喺東京倫敦呢啲高消費城市
但老左仲有其他鄰近樓價平好多生活環境好嘅城市比你退休
香港呢?
福利又少
正常打工仔好細可能買到樓
又要同啲蝗逼
根本冇希望
搵2萬都要跳樓
你宜家係唔係要訓街先?

係個種心境 面前係一層層灰色 你去旅行會有一種光穿到你面前 但當你回歸返工作 個層灰又會包住你 家人無法靠 自己靠唔住 既感受
其實香港如果唔係專業人士或好叻仔跑到數搵到錢嘅人,單靠打工買唔到樓好正常

打工仔想買樓唔係靠每月出糧,而係靠儲舊錢再做投資,要講人工升幅要追到樓市已經不切實際,唯一係投資獲利追樓市升幅

所以香港只係有錢人玩嘅世界,要靠錢搵錢,唔係靠勞力搵錢

過去一年蝕到仆街
當交學費

唔係話投資一定賺,有錢佬都有機會破產啦,不過香港好扭曲,好似除左投資無第2條路可以追到樓價,CHING加油啦
一份工唔得
咪打夠兩份囉

點解人地得,你唔得?

預左俾你地屌
屌果啲話外國同香港差唔多嘅收皮啦
外國就算住喺東京倫敦呢啲高消費城市
但老左仲有其他鄰近樓價平好多生活環境好嘅城市比你退休
香港呢?
福利又少
正常打工仔好細可能買到樓
又要同啲蝗逼
根本冇希望

你起碼比我知去到60歲又幾千蚊比我地吊下命都好 憂完仔女又驚自己無錢退休 唔通60 70歲都pa rt time咩
我明

做過sales,渣住一舊積蓄,但無諗住呢個時候買樓,用三十年供樓好傻。

其實唔生仔,就可以係呢個漩渦入面走出黎。
我純粹好奇係咪好多巴打女友係冇返工等你地養。點解講到好似你地一份人工要養兩老又要照顧女朋友咁

唔係既 係覺得做男人要有承擔姐 日日放學同你講好辛苦 你都想佢過得好d啦 加上中國幾千年 都係男人保家衛國架啦

其實如果辛苦係咪要同女方溝通下可唔可以分擔下。咁大男人主義對雙方都無好處。
屋企人搵5萬幾一個月都買唔起啦
搵2萬都要跳樓
你宜家係唔係要訓街先?

係個種心境 面前係一層層灰色 你去旅行會有一種穿到你面前 但當你回歸返工作 個層灰又會包住你 家人無法靠 自己靠唔住 既感受

認真 樓主好垃圾
個個都背負著唔同野架啦
睇到自己咁大

當然我唔算慘 係覺得好無前途 個人無乜動力 比你搵到3萬都係要挨
我明

做過sales,渣住一舊積蓄,但無諗住呢個時候買樓,用三十年供樓好傻。

其實唔生仔,就可以係呢個漩渦入面走出黎。

係仲有一絲盼望 但回歸現實生左等於害左佢
一份工唔得
咪打夠兩份囉

點解人地得,你唔得?

預左俾你地屌

一睇你就知你冇做過野,係到尻up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞