一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
起碼40先叫中年喎

而家呢代人30歲先結束心理上既青春期

可能啦 上唔到岸既人談何成熟

唔成熟更何談上岸
靠賭?
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁
但身邊D朋友有大學讀完,但宜家個個搵13,14K都好安於現在
冇諗過將來 女都算男都係一樣
有時諗起佢地 係宜家呢個香港環境都唔知點算

都冇上流空間同機會,唔結婚唔生仔唔買樓,食屋企住屋企,萬幾2萬好夠洗

無錯 我係夠洗 但真係未足以談婚論嫁 更不足以養妻活兒
香港地後生仔真係好撚慘
衣食住行好過上一代又點
根本睇唔到希望
同年
女朋友開始迫婚 人工高你少少
但對將來感到絕望
一年交8千稅咁多?
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁
但身邊D朋友有大學讀完,但宜家個個搵13,14K都好安於現在

都冇上流空間同機會,唔結婚唔生仔唔買樓,食屋企住屋企,萬幾2萬好夠洗

所以真係唔好生下一代,提供唔到合理衣食住行醫療教育去生其實係不負責任既行為
香港地後生仔真係好撚慘
衣食住行好過上一代又點
根本睇唔到希望

衣食住行依樣嘢係大家一齊好,上一代只係老咗少少先享受到
但新一代就未上一代老屎忽食哂啲位,人工嘅上升係完全追唔到住費
你不如睇下有咩野撈下好過啦

橫豎窮鬼爛命一條 正一孭撚住副棺材周街行

you've nothing to lose la
起碼40先叫中年喎

而家呢代人30歲先結束心理上既青春期

可能啦 上唔到岸既人談何成熟

唔成熟更何談上岸
靠賭?

可能90後都係咁 香港唔再係遍地黃金
以前想做生意 你肯拎一年人工出黎博可能有機會 而家你拎1年儲蓄 連一個月租金都交唔起呀 仲想個個上岸 最好9000幾億拎哂去發展 我地土生土長死撚哂去 下世投胎回歸中國懷抱 我又問你一句 你咁撚多年交左d稅做左乜撚野 個個有份保險啦 洗撚住你公立醫院呀 仲邊有人去公園呀 中秋節人影都無隻啦 錢就識袋 綜援就比新移民 求下政府比張澳門身份證我 比餐飯我開 做個荷官好過
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁

結婚既錢當你唔用 但有D人真係幾兄弟姊妹一齊住 結左婚點都要搵地方住
唔通到時先諗咩 係咪先 當然唔係講樓主你

我仲有個妹 佢都爭住話要結婚無錢 同我講 阿哥點算 我話真係無計 阿哥都自身難保
92 身同感受
身為可憐既新一代 我覺得我地最應該做既野就係好好保養身子 反正係人工萬五定兩萬定兩萬五都分別不大 除左等運到真係唔知可以點
90,明你感受

香港玩完啦,行行吊鹽水,行行跑數,無盡ot,一係就偷呃拐騙

呢個時代真係得政府工先係贏家,起碼唔洗擔心中年失業先
點解要買樓生仔?

利申:都係想皮幾過世,八大grad左幾年

老豆老母希望
但真係唔想餓死老婆 溫臭屋 香港唔過5萬唔好諗其他野
身為可憐既新一代 我覺得我地最應該做既野就係好好保養身子 反正係人工萬五定兩萬定兩萬五都分別不大 除左等運到真係唔知可以點

都係個句一星期60蚊 希望運氣話黎就黎
我有個好朋友家人幫佢俾首期
你以為佢好正唔洗煩
點知仲煩
佢話佢老豆老母依家日日屌佢唔拍拖結婚
佢話屌你個個月供樓點拍拖
真心覺得佢好慘

利: 非淡淡 有樓
但無能力真係唔好充大頭鬼
中年 叫大過你嗰啲情何以堪
你而家先知呢一代個玩法?

生於呢一代心態要轉變啦 我身邊好多朋友已經轉左玩法, 好多都活得好開心喎

唔買樓, 租樓住 但照結婚 兩個人一樣可以好開心, 不過唔好生小朋友 因為累死下一代, 咁就會有好多閒錢洗 得閒去下旅行, 玩下自己鍾意玩既玩意不知幾爽

仲停留O係舊思維先係痛苦既泉源, 學會放下其實已經搞掂
27 青年咋麻

中年好似指35至40之後

香港玩完啦,行行吊鹽水,行行跑數,無盡ot,一係就偷呃拐騙

呢個時代真係得政府工先係贏家,起碼唔洗擔心中年失業先

基層政府工贏咩家 都係冇樓
後生過樓豬3年 人工低佢2千 只係夠生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞