一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
我既感受就只有無助同無奈
生活既基本需要冇可能達到
買樓一定成功
但唔買樓就會好輕鬆

買樓唔係講緊成唔成功既問題呀

只係要想一個同另一伴既二人世界既地方咋 , 公屋居屋乜柒屋都無所謂呀

點解依個濕鳩香港 可以連依樣都唔畀 80 , 90 後呀 ?

點解嗰年要走去停建停售居屋呀 ? 諗依招既人我真係咒到佢仆街死落地獄呀

又唔諗下 1xk 至 2xk 既人畀個政策夾撚死左

等你班人忙應付衣食住行,冇時間反中反共,維持政權穩定

廢老 vs 廢青
有錢 vs 窮撚
港男 vs 港女
黃絲 vs 藍絲
建制 vs 泛民 vs 本土

目的製造社會撕裂,愈亂愈好

都係個句 安居樂業仲邊有人犯 10年前有邊個反共 反港 係呢10年越黎越唔合理既野出
你話cy關唔關事?佢根本未做特首個陣以經係咁升 擺明係個貪既人搞成咁
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

巴打你係咪唔識報稅.....
應該呢個收入 扣埋D免稅額 幾乎唔洗交稅先岩喎

上年搵兩萬幾都係交幾十蚊

屋企人搵3x k都唔駛交稅

有冇教學?
冇追post 你係咪唔識報稅 正常計應該交幾舊水

份糧單名碼實價咁報 無報多報少
agree
屌, 睇樓主個post 以為講緊自己
依家買樓自已一個跟本就供唔起
基本上有九成都係靠屋企俾首期
姐係話間接係3個人供一層樓
屌你老母,this is hong kong

同女友兩個都三大出黎一齊供咪輕鬆
同樣 90後...

hea左幾年...之後讀返大學
前年岩岩畢業...而家搵得13k
份工好hea....

好想quit工 趁後生 闖下...
但係走唔出個comfort zone 咁
真心想生仔考公務員啦
二級工人都要考
唔好第時個仔怨你
人地30至40先叫壯年,你27就踏入中年
屌你 27歲仲搵緊呢個數字就唔好咁大聲講啦
書又讀唔掂 又唔撚上進 係到呻咩姐
個天跌層樓俾你咩
好心就進下修 讀番多d書啦
23歲 但已經開始感覺到個種無奈
講真樓主講到自己搵咁小,你係有心搵錢去做地盤囉,冇學力唔進修就勞力搵錢
返大陸置業得唔得
地方大好多
每日過關愈黎愈方便
同巴打一樣90
頭髮如何?
雖然幾唏噓咁
不過睇樓主講野都係7下7下咁
都是抵死的

成個post都係廢物圍爐區
94年 做地盤
自己努力 50k一個月 開足既話
算搵到錢準備買到樓
心聲呀師兄
我呢排都好失落

開始明點解有人跳樓
早排器官捐贈卡都填埋

如果唔係掛住屋企人
我一早跳了
心聲呀師兄
我呢排都好失落

開始明點解有人跳樓
早排器官捐贈卡都填埋

如果唔係掛住屋企人
我一早跳了

無希望架啦你 18年後一條好漢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞