一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
大你幾年 人工多你一倍 結果一樣....
我96
出年grad都五知做咩工好

好彩我係女仔
叫做冇男仔咁大壓力

但又好怕將來同老公冇屋住

五你老母咩
字都唔識搵鬼請你

我係連登打呢個字,都估到比人話

真係比我估中左

係懶得打多啲筆畫姐

關你撚事?

屌你老母
心聲 皮已正!
利申:90年.. .仲有5個月27
92巴
月入得兩萬鬆少少
最慘係後生果陣用晒積蓄去讀濕尻Ive
真係對將來好迷茫
香港無樓無女係香港永恆定律
無錢無樓無前途無女既肥毒柒

希望快d有新型流感 / 戰爭
92,開始覺得冇咩時間..
95路過
搵得萬頭-萬中 每個月俾家用兩老
自己岩岩結婚 根本搵黎都唔夠用 一闊三大
假如將來生左小朋友 兩老年紀又大 要照顧佢地: d開支又大
成日催我生小朋友 根本都冇諗緊我養唔養得掂 到時要照顧兩老仲要有個b

95 咁快結

巴定絲

真絲

咁快結到?

差不多啦 過兩年兩人世界 再生小朋友
24歲生 個小朋友18歲個陣 我先42 佢無咁大負擔
95路過
成日催我生小朋友 根本都冇諗緊我養唔養得掂 到時要照顧兩老仲要有個b

95 咁快結

巴定絲

真絲

咁快結到?

差不多啦 過兩年兩人世界 再生小朋友
24歲生 個小朋友18歲個陣 我先42 佢無咁大負擔

問題係 有能力結到嗰下 定係對方家底本身好好?
時事台?
95路過

呢個post裡面第二個正常人
見到好多失敗者, 廢青, 總括黎講你地廢青D思想都好似 , 難怪會失敗, 其實你地唔好埋怨什麼高樓價 買唔到樓, 其實都係你地自己廢. 坦白講 , 香港真係福地 , 我好開心自己係香港人, 係香港居住係福氣

90後留留名 , 有穩定女友, 已買樓供緊, 計劃緊買車, 雖然返工好忙 , 但覺得有將來, 想生BB

背景申報 : 地主/業主後代

你收皮啦好冇,你唔係業主後代你都同佢地一尻樣

睇撚死你都係父母比首期

假膠照屌柒你

利申:業主後代

其實都係睇自己性格

你係成功的料子,你係咩環境都會成功
講到底 , 都係自己柒, 唔好左怪右怪
香港從來都冇容易買樓的時期 , 依家只係多左班廢柴叫春 , 搞到好似難買樓 係依一代先有的情況

我身邊好多成功青年 , 都係於廢青所謂"貴到買唔撚到"的時期入市買樓 , 其實 , 你地真係廢 , 無他 , 你地廢 , 唔係因為你地無家底 , 係因為你地的窮人思想
開什麼玩笑
係呢個post見到將來既自己
見到好多失敗者, 廢青, 總括黎講你地廢青D思想都好似 , 難怪會失敗, 其實你地唔好埋怨什麼高樓價 買唔到樓, 其實都係你地自己廢. 坦白講 , 香港真係福地 , 我好開心自己係香港人, 係香港居住係福氣

90後留留名 , 有穩定女友, 已買樓供緊, 計劃緊買車, 雖然返工好忙 , 但覺得有將來, 想生BB

背景申報 : 地主/業主後代

你收皮啦好冇,你唔係業主後代你都同佢地一尻樣

睇撚死你都係父母比首期

假膠照屌柒你

利申:業主後代

其實都係睇自己性格

你係成功的料子,你係咩環境都會成功
講到底 , 都係自己柒, 唔好左怪右怪
香港從來都冇容易買樓的時期 , 依家只係多左班廢柴叫春 , 搞到好似難買樓 係依一代先有的情況

我身邊好多成功青年 , 都係於廢青所謂"貴到買唔撚到"的時期入市買樓 , 其實 , 你地真係廢 , 無他 , 你地廢 , 唔係因為你地無家底 , 係因為你地的窮人思想

一句講哂,你首期係咪你父母比?
算尻數啦, 買唔撚到樓果班(包括我)
一係死尻左佢
一係接撚受現實
根閪本 窮人係香港慘撚過死
95路過

咁快結婚?

好早咩真是
除左擔心之後小朋友出世d生活後 overall而言係極度滿意自己生活
95路過

咁快結婚?

好早咩真是
除左擔心之後小朋友出世d生活後 overall而言係極度滿意自己生活

幾時結都冇問題其實 最緊要自己滿意又開心

開心滿意
換角度諗 我份糧扣埋家用都仲儲到錢 本身生活都比較節儉, 兩老年紀仲係45-50歲 佢地都有能力搵多幾年錢 新婚後都叫有地方住 二人世界
只係怕過多幾年 兩老年紀開始大 我又生左小朋友既 負擔唔起兩邊
95路過

咁快結婚?

好早咩真是

幾時結都冇問題其實 最緊要自己滿意又開心

開心滿意
換角度諗 我份糧扣埋家用都仲儲到錢 本身生活都比較節儉, 兩老年紀仲係45-50歲 佢地都有能力搵多幾年錢 新婚後都叫有地方住 二人世界
只係怕過多幾年 兩老年紀開始大 我又生左小朋友既 負擔唔起兩邊

香港有樓真係唔洗擔心其他野
其實我屋企有樓 但我想2人世界姐 見到有d朋友 結左婚生左仲要同阿爸阿媽住 成日個新抱因為習慣唔同 成日有爭吵中身為人地個仔 人地既男友 我都唔想發生係我身上
正所謂不患寡而患不均,香港黎講好多窮人既仔從生活未必太差,但係睇到富貴人家既生活同佢既反差,呢個先至係最大既負面情緒來源。
利申同為90後巴, mpf後搵20k,
月儲8.5k
家用4K
養車3K
食+玩 = 淨低果d

畢業到而家出黎做左4年野
已儲左40萬

女友情況相若, 2人加埋有80萬
3月已買360萬大西北上車盤
2個月已升至390萬

屌你老母

又要窮, 又要眼角高去睇d 400幾500萬既樓就唔好上黎叫春啦
買樓買樓? 睇過樓未啊
大西北大把400樓下既單位啦

想請教一下巴打買呢層咪係因為好鍾意先買,定因為只係買到呢層?

如果係好鍾意先買,咁真係恭喜你,如果係因為只係買到呢層,有無諗過用一生積蓄買一樣唔係好鍾意嘅野好荒謬?

眼角高係有問題,但有幾多人眼角唔高都買唔到?樓價真係唔合理嘛

屯門360萬應該唔新唔大唔豪華
但總有質素/呎數合理既上車盤

而供樓可以固定到住屋開支
捱兩年 加下人工自然有錢剩
到時旅行照去 或者儲錢買多間/換間大自然易左

小弟唔係爭論400萬樓下既問題
我意思係 10年前 5年前 樓價都未去到咁誇張
我要200萬既住落馬州都有 而係唔合理
以前住宅區200萬 而家600萬 你唔好話而家乜都貴架啦點同十年比呀 無錯係貴左 但係係邊個做成? 我真係想問下可唔可以比年青人一d希望
上面果班讀大專/大學唔洗自己比錢
你地已經係算好好
我地讀完揹住1x-2x萬學費
有錢結婚無錢買樓
有錢買樓無錢結婚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞