一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算

巴打 我又係88後
水泡科仲要ive 做左7年幾
哩行太專香港夕陽
想轉行 學一門手藝

你會想學咩手藝

你成30仲有機會轉?

無計
睇怕我40歲轉行渣的士巴士

做邊行 ?

製造業
91巴打
岩岩做左1年野,之後轟轟烈烈去左歐遊,返到黎香港,發覺我地係「生存」,而唔係「生活」

去完歐洲返黎真係睇唔開
1年前後去左兩次

去得愈多只會更唔開心,一返到黎果種落差

人地各行各業 咩都有人做
有料高學歷 去大城市搏理所當然
低學歷大把型鬼佬係條鄉村超市汁貨做收銀送下貨
我諗住附近住緊大屋 簡簡單單
放假d 人係諗住點樣係花園種下花 整理下個花園
每次呢d post都總係有班傻仔入黎show off自己有幾勁
但又唔係真係好勁,每次睇到都忍唔住笑
冇屋企人幫,呢代唔洗諗買樓啦
搵到大錢另計,但又咪係少數例子

其實做毒撚冇拖拍都有好處
洗少好多錢
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

咁又唔洗,去外國闖下啦,去外國當兵啦
91巴打
岩岩做左1年野,之後轟轟烈烈去左歐遊,返到黎香港,發覺我地係「生存」,而唔係「生活」

去完歐洲返黎真係睇唔開
1年前後去左兩次

去得愈多只會更唔開心,一返到黎果種落差

人地各行各業 咩都有人做
有料高學歷 去大城市搏理所當然
低學歷大把型鬼佬係條鄉村超市汁貨做收銀送下貨
我諗住附近住緊大屋 簡簡單單
放假d 人係諗住點樣係花園種下花 整理下個花園

向美國呢度,渣個巴士,一個鐘都有10-12美金人工啦
乜都夠洗
住又唔貴,食又唔貴
一諗到咁就好想喊
93年25k
6k家用
1k還Loan
1k學車
12k儲錢
5k洗費,旅行

樓價升得快過我儲錢, 儲到幾時先買到樓
93年25k
6k家用
1k還Loan
1k學車
12k儲錢
5k洗費,旅行

見住身邊啲有父幹既朋友同事, 唔駛點做已經有份首期養得起車
真心幾搏命做得幾好都會覺得攰
92年
同樓主差唔多,
對於稅就其實係冇咗一舊$響預繳個度。

雙親就退休,層樓仲供緊。。
True story
樓主好d 有女
90絲揮手
而家扣左mpf,每月約30K
之前一直揮霍成性
今年先開始醒覺儲錢

期望下年9月可以係新界西上到車⋯

大前提係新界西仲有400萬樓下盤
個個90後閒閒地都搵2、30k
唔怪得樓市咁有購買力
95路過
搵得萬頭-萬中 每個月俾家用兩老
自己岩岩結婚 根本搵黎都唔夠用 一闊三大
假如將來生左小朋友 兩老年紀又大 要照顧佢地: d開支又大
成日催我生小朋友 根本都冇諗緊我養唔養得掂 到時要照顧兩老仲要有個b

咁快結婚?

好早咩真是
除左擔心之後小朋友出世d生活後 overall而言係極度滿意自己生活

屌我都係95啱啱結婚
但唔同啲嘅係我仲未grad
依家勁驚有小朋友
同我一撚樣
93年25k
6k家用
1k還Loan
1k學車
12k儲錢
5k洗費,旅行

無保險 仲要唔洗食飯 仲有得去旅行儲足12k 勁人

醫保公司包, 返工帶飯其他計落洗費, 一個月洗4k到咪有1k儲埋半年去一次旅行, 同埋間唔中都會洗凸1k
個post上左垃圾新mon
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算

巴打 我又係88後
水泡科仲要ive 做左7年幾
哩行太專香港夕陽
想轉行 學一門手藝

你會想學咩手藝

你成30仲有機會轉?

無計
睇怕我40歲轉行渣的士巴士

做邊行 ?

製造業

製造業向香港一早已成垃圾業了!工廠工業都沒有了!
喺香港 人一出世就為咗買樓 有時都覺得好悲哀 所以我寧願將賺到嘅用嚟做自己最想做嘅事好過慳埋慳埋都買唔到樓不特止仲要到老咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞