一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
以樓主既學歷 2萬算係咁
小弟91 背景同你差唔多
唔同既係小弟年零前岩岩同3年既女友分手

只能夠講,身同感受
霎眼廿七歲 時日無多方不敢偷懶
腦荀都未生埋就中年
89 年既路過,讀完design畢業後入左雜誌做,之後跳左出來做freelance ,一做就4,5年啦,最近入左全港最大既公司 做,可以做到退休拿美國簽証實得果間 ,但去番新仔價得13.5k,將來直頭唔敢諗了。 只可以講好彩屋企叫唔錯,有車有樓有屋。最近開始9行想溝女,但 e 個人工
89 年既路過,讀完design畢業後入左雜誌做,之後跳左出來做freelance ,一做就4,5年啦,最近入左全港最大既公司 做,可以做到退休拿美國簽証實得果間 ,但去番新仔價得13.5k,將來直頭唔敢諗了。 只可以講好彩屋企叫唔錯,有車有樓有屋。最近開始9行想溝女,但 e 個人工

有樓有車仲想點
心聲呀師兄
我呢排都好失落

開始明點解有人跳樓
早排器官捐贈卡都填埋

如果唔係掛住屋企人
我一早跳了

無希望架啦你 18年後一條好漢啦

你真係好煩 你想係到得到咩 優越感?
你咁撚勁既去搵李嘉誠比啦
你仲有青春,我八十後依家先搞移民都有啲遲,你不如研究下移民啦
好明呀巴打
眼見住自己連基本嘅居住條件都無
身邊人有父蔭母蔭可以少啲掛慮
但係我呢啲咩都無嘅人,仲煩緊點樣供養父母,
只會越諗越灰
92年路過
雖然人工有30k,但好似同買樓好遙遠
92年路過

唔好話買樓 頭暈身熱睇醫生都無錢
92年路過

唔好話買樓 頭暈身熱睇醫生都無錢

我已經1年無病過,亦唔敢病
91情況一樣
仲衰過你,無女陪
唔結婚 唔溝女

咪搞掂
低學歷文職都搵到兩萬仲想點..?
唔結婚 唔溝女

咪搞掂

same here
btw有去投資不過蝕錢
而家直頭要節衣縮食
閒時返pt
依然係冇錢
男人50歲先叫中年.

而家45以上已經係廢老啦
香港
Tooooo long dun read
But正評
話屋企唔識投資果d有d馬後炮

大把人當年一開二,兩層樓冇哂
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算

巴打 我又係88後
水泡科仲要ive 做左7年幾
哩行太專香港夕陽
想轉行 學一門手藝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞