一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
95路過
搵得萬頭-萬中 每個月俾家用兩老
自己岩岩結婚 根本搵黎都唔夠用 一闊三大
假如將來生左小朋友 兩老年紀又大 要照顧佢地: d開支又大
成日催我生小朋友 根本都冇諗緊我養唔養得掂 到時要照顧兩老仲要有個b

95 咁快結
一樣情況
每日做14個鐘
聽日繼續生存

但我唔會放棄衰比人睇
放長雙眼睇下呢個政府同地產商好得幾撚耐
鬥長命囉
乜你地既世界真係得番香港?
唔嫌遠/細,大把上車盤啦,兩個人一齊供,點會供唔到

唔講其他地方,淨係屯門都大把,圖都費事cap, 自己search

結婚呢d野,冇人叫你大排延席咁搞,係好老婆既,簽張紙俾個名份有幾難。一齊捱頭10年之後先享福啦

唔好講d咩"理想撚、老屎忽屌年青人既思想、退咗休梗係咁講、邊有d咁既女人", 住得香港地而家個遊戲規則就係咁

個人覺得,要改變現時既社會病態,都要跟現時規則玩到上咗岸先算。否則,處於弱勢既你,除咗識叫春仲可以點?有資格咪移民囉,冇既話,叫完春好埋返位做野,同女朋友一齊捱落去

一齊加油啦90後

利申:96,黃屍,有囡,屋企冇錢冇樓
同年27
搵得個萬六七
未拍拖
亦睇唔到將來

比人好既就係住公屋,冇拍拖亦唔大洗
都叫有幾十萬儲蓄
打算重新裝修過間屋 住過世

利伸:IT狗最低層食物鏈

最唔最下層就唔重要啦
最重要係自己點睇自己
生活得開開心心簡簡單單咪算
支持你 心態正確

其實我心態唔正確
自己知自己咩事, 懶散不求上進,得過且過算 應該都幾難變
所以我依家及時行樂
應洗得洗, 打機食野去下旅行算 ,又負擔到

到兩老退休, 又冇哂錢個時
就係時侯 再投胎

做任何野都係對得人拜得神
心安理得咪得 及時行樂4樣野無乜人做到
95路過
成日催我生小朋友 根本都冇諗緊我養唔養得掂 到時要照顧兩老仲要有個b

95 咁快結

巴定絲
雖然份工朝9晚6,放星期六,日,但硬係覺得唔夠時間做自己野,番工係最major
95路過

95 咁快結

巴定絲

真絲
92 同樓主遇既問題一樣
我重同條女拍左11年
結婚已經冇得再拖 我要比個交代
搵25k 扣埋洗費家用 已經儲1萬以上
重讀緊ive夜校 但我見唔到將來
買樓 隨時買完變負資產
工程狗 份工唔穩定 in左政府又waiting list冇下文已經一年

見到人地有父幹 好羨慕
但我從來唔敢怨屋企 爸媽由細到大都好錫 係比感到有家庭溫暖 教我做人
唯一真係搵唔到錢 發唔到達
唯有怨自己冇用

Same 要怪自己唔爭氣
90年
同女朋友拍拖都6,7年
事業無起色
但身邊既情侶一對一對咁結婚
開始有壓力
但係我咩都無,結婚既錢都無
有時覺得無拖拍仲好
反正一碌尻唔洗對邊個負責任
而家真係好大壓力
又覺得自己好無用

唉,同你好似
又係90年
女朋友好好,同佢就6年
但佢因為同屋企人關係麻麻,想早d結婚....
我夠想啦,邊有錢
覺得自己負左佢
92無女
經歷緊差唔多嘅嘢
日日諗點樣儲錢搵多啲
依家睇到呢個post好撚想死
95路過

95 咁快結

巴定絲

真絲

咁快結到?
唉,有d想弟時返大陸置業,
香港d樓一來買唔起,二來就算買得起,塞得落老婆阿仔,都塞唔落老豆老母,家公家婆

以為自己開post
92 無fd子無囡
日日番工放工
放假都番 pt算

係屋企無野搞
我係咪好毒
利申同為90後巴, mpf後搵20k,
月儲8.5k
家用4K
養車3K
食+玩 = 淨低果d

畢業到而家出黎做左4年野
已儲左40萬

女友情況相若, 2人加埋有80萬
3月已買360萬大西北上車盤
2個月已升至390萬

屌你老母

又要窮, 又要眼角高去睇d 400幾500萬既樓就唔好上黎叫春啦
買樓買樓? 睇過樓未啊
大西北大把400樓下既單位啦

想請教一下巴打買呢層咪係因為好鍾意先買,定因為只係買到呢層?

如果係好鍾意先買,咁真係恭喜你,如果係因為只係買到呢層,有無諗過用一生積蓄買一樣唔係好鍾意嘅野好荒謬?

眼角高係有問題,但有幾多人眼角唔高都買唔到?樓價真係唔合理嘛

睇黎你既概念有少少問題, 不過我答左你問題先
呢個屋苑係我好鍾意既, 係未夠錢買前已經睇緊
12年樓, 頂樓對落一層, 我都好滿意. 環境都ok, 實尺唔大, 岩岩400

講番先
首先, 買樓, 先唔好講樓價既升跌

而家討論係有買樓需要既人,
比如話, 需要成家立室, 搬出去住既人
(大前提係, 有個搬出去既需要)

假如我搬出去住, 外面既租金, 比如元朗280實尺30年樓既租金, 約莫係8000蚊(未計雜費), 可以勉強for一個小家庭住

我而家買樓, 每月供款約為12000元(同樣未計雜費)
12000元當中約有5000-6000元為利息
保守d估計, 實際我只供左6000落層樓度
呢個數隨住還本金愈多, 供落層樓度就愈大

假如我用8000租樓, 呢8000蚊完全係無儲蓄成份,
但假如我用12000供樓, 我除左買到一家心儀單位外
我仲可以有儲蓄成投資成份

由我買入到而家, 雖然只係上車盤 但兩個月同一間銀行估價已經高左31萬

利申同為90後巴, mpf後搵20k,
月儲8.5k
家用4K
養車3K
食+玩 = 淨低果d

畢業到而家出黎做左4年野
已儲左40萬

女友情況相若, 2人加埋有80萬
3月已買360萬大西北上車盤
2個月已升至390萬

屌你老母

又要窮, 又要眼角高去睇d 400幾500萬既樓就唔好上黎叫春啦
買樓買樓? 睇過樓未啊
大西北大把400樓下既單位啦

想請教一下巴打買呢層咪係因為好鍾意先買,定因為只係買到呢層?

如果係好鍾意先買,咁真係恭喜你,如果係因為只係買到呢層,有無諗過用一生積蓄買一樣唔係好鍾意嘅野好荒謬?

眼角高係有問題,但有幾多人眼角唔高都買唔到?樓價真係唔合理嘛

屯門360萬應該唔新唔大唔豪華
但總有質素/呎數合理既上車盤

而供樓可以固定到住屋開支
捱兩年 加下人工自然有錢剩
到時旅行照去 或者儲錢買多間/換間大自然易左
因為exchange 23歲先晒銀時grad, 但仲想出國讀個master, 又諗下自己咩年紀就覺得唔知仲應唔應該為沙紙用咁多時間

多個master 有咩用 出嚟又係入場券
利申 : master grad 人工一樣19
唔撚甘心住大西北呀屌
唔撚甘心住大西北呀屌

早兩日蘋果日報介紹過廟街仲有平私樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞