一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
90 後叫自己中年
你叫d 80 後情何以堪

老野,阻住90後上位
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁
但身邊D朋友有大學讀完,但宜家個個搵13,14K都好安於現在
冇諗過將來 女都算男都係一樣
有時諗起佢地 係宜家呢個香港環境都唔知點算

我就係你講呢種人,我答你我地點諗。
搏殺搵20k 30k 都係無未來,咁我搵14k輕輕鬆鬆過日子,去下旅行開心玩下等死咪算

屋企無壓力 無迫拍拖結婚?

屋企住元朗私樓,但唔係獨子,同6年女朋友講好數唔會結婚生仔,一齊等死
父母點諗由撚得佢
90後

97年、03年、08年 幾個樓市低位都市唔到

其實都幾生不逢時

08年得18歲有撚錢買樓

但啲屋企人一味識打份牛工唔識係依嘅機會做投資先係問題所在
跟住叫個仔女努力工作

97入市,98咪燒炭囉
0308入市
你認為銀行會貸款俾你咩
你當年經濟最差時有穩定工兼有百萬流動現金先有資格9吹,

依家睇返我都識講啦
意思係話啲屋企人無拼搏精神,淨係識一味叫仔女老老實實做奴隸工
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算
90年,25k,人工會跳point

女朋友91年,15k

我想離開香港,但自己讀個科真係無助移民,

加上,而加澳洲、英國、加拿大,移民政策越黎越緊。

我細個冇諗過出國,唔講政治啦,大家都明,

同樓主一樣,人工點加都好,都唔會係香港有d 咩安居樂業嘅生活,倒不如出國見識下、體驗下。

係香港比我捱到40幾歲有7-10萬個月,都冇撚用啦。

除左樓,我想要生活,我唔想一出街就咁撚多人,空氣咁撚差。

未諗到下一步點,出國用咩方法出國?
留係香港租樓,唔生仔?
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

巴打 環境唔會因爲你埋怨得多而改變 好好諗下點樣走落去好過喇

其實唔生小朋友 樓唔一定話要 如果同女女一人搵兩雞野其實租樓都還好

唔好比成功等於買樓限死自己 以你既出身其實你應該為自己而驕傲

利申:同你咁上下大 20k 多你個學位同廿萬學生貸款

多謝巴 我都知而家好多大學生都辛苦
我係唔憂無地方住大不了同老豆老母住
但女朋友屋企又睇唔起你 又覺得好似哂佢個女時間咁 我都想比個交代佢地

呢個你要同女女傾下喇 大有大攪 細有細攪啫

講真大家都係得廿四個鐘一雙手 如果你問心都盡左力 去搵錢 去錫女女 已經叫有交代喇

有時有負面情緒係正常 如果日日都係咁 你 老細/女女 睇見都唔開胃喇

放縱一晚 聽日再面對喇
睇少d毒果 出去認識下個世界
大把400萬樓下既樓
點解要買樓生仔?

利申:都係想皮幾過世,八大grad左幾年

老豆老母希望
但真係唔想餓死老婆 溫臭屋 香港唔過5萬唔好諗其他野

我自己就同女朋友租屋(工廈),諗緊搬出去唐樓,五六千一個月,都仲有一二萬兩個人洗,如果唔生仔

諗住搬去劏房?
利申:住緊唐樓一萬租,想搬去工廈
90年 27歲 仲讀緊PhD
屋企無儲蓄習慣
我已完全唔敢想像我既未來有幾灰暗
買樓一定成功
但唔買樓就會好輕鬆

買樓唔係講緊成唔成功既問題呀

只係要想一個同另一伴既二人世界既地方咋 , 公屋居屋乜柒屋都無所謂呀

點解依個濕鳩香港 可以連依樣都唔畀 80 , 90 後呀 ?

點解嗰年要走去停建停售居屋呀 ? 諗依招既人我真係咒到佢仆街死落地獄呀

又唔諗下 1xk 至 2xk 既人畀個政策夾撚死左

等你班人忙應付衣食住行,冇時間反中反共,維持政權穩定

廢老 vs 廢青
有錢 vs 窮撚
港男 vs 港女
黃絲 vs 藍絲
建制 vs 泛民 vs 本土

目的製造社會撕裂,愈亂愈好
依家買樓自已一個跟本就供唔起
基本上有九成都係靠屋企俾首期
姐係話間接係3個人供一層樓
屌你老母,this is hong kong
大樓主一年,人工同你差唔多,轉眼今個月就廿八歲,但對將來都充滿迷惘,光陰似箭...
到依家都未有一個明確既事業方向

不過讀過大學,屋企幫我比左首期買居屋,但兩老就快退休,將來要供樓養家都唔知點頂....好想快政府工,aco都好
大樓主一年,人工同你差唔多,轉眼今個月就廿八歲,但對將來都充滿迷惘,光陰似箭...
到依家都未有一個明確既事業方向

不過讀過大學,屋企幫我比左首期買居屋,但兩老就快退休,將來要供樓養家都唔知點頂....好想做政府工,aco都好
91年既我 讀完濕鳩大陸大學 完全無諗過買到樓
宜家係大陸過緊休閒生活 得閒做下job 溝下女咁
都勉強生存到 可能巴打會話大陸係地獄鬼國
但係宜家既香港 其實咪又係地獄 係會痴線
唯一對唔住係老豆老母 暫時無能力養返佢地
btw最近有個官搵我傾野 希望今次可以生性
做到d成績出嚟 帶兩老出去旅行 俾筆錢佢地
冇追post 你係咪唔識報稅 正常計應該交幾舊水
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算

我都想 但一轉行就從頭黎過真係好慘 搵開2萬叫你 14000真係頂唔順
仲未有過女朋友
都係搵得兩雞幾,但個位仲要隨時被人replace到
屋企人成日叫我早d拍拖早d生仔,襯佢地仲有能力比佢地湊
但我女朋友都冇,翻工都用哂我全部時間,有都冇樓,點生仔呢
香港?食屎啦
投資好緊要
買樓一定成功
但唔買樓就會好輕鬆

買樓唔係講緊成唔成功既問題呀

只係要想一個同另一伴既二人世界既地方咋 , 公屋居屋乜柒屋都無所謂呀

點解依個濕鳩香港 可以連依樣都唔畀 80 , 90 後呀 ?

點解嗰年要走去停建停售居屋呀 ? 諗依招既人我真係咒到佢仆街死落地獄呀

又唔諗下 1xk 至 2xk 既人畀個政策夾撚死左

絕對認同 想要個狗窩ja
應該細樓主少少 無拍拖 暫時廢青中 好彩兩老健康無咩負擔 咩結婚生仔完全唔敢諗 希望入到政府 有份穩定工 養好兩老先講
雖然幾唏噓咁
不過睇樓主講野都係7下7下咁
都是抵死的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞