一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算

巴打 我又係88後
水泡科仲要ive 做左7年幾
哩行太專香港夕陽
想轉行 學一門手藝

你會想學咩手藝

你成30仲有機會轉?
90撚
I really know that feel bro
一模一樣甚至比你更甚
人工未試過過11k
而家廢青搵工中
讀緊part time hd
覺得自己好垃圾
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算

巴打 我又係88後
哩行太專香港夕陽
想轉行 學一門手藝

你會想學咩手藝

你成30仲有機會轉?

大把人三十轉行啦
正皮咗
同樓主你身世一樣,年紀一樣
除咗冇女朋友同住公屋
睇完你個post仲以為係我自己出
你講中哂我心聲,
所以我唔會拍拖結婚,無謂拖累下一代
呢啲說話我有婉轉講過比屋企人知
但佢地唔會理,成日叫我唔好諗買樓
結婚輪公屋就得,我聽到都慶過火屎

當你出嚟做過幾年嘢,
就知道努力係彌補唔到家境、人脈所製造嘅距離
我都係垃圾一件,但好在早年考到正苦工
唔洗怕將來中年失業
(不是紀律部隊,我係低級供墓猿,只夠自己食)
令我可以活喺自己嘅世界,
斷絕接觸所有會傷害我嘅人同事
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友

叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

我讀埋大學但係處境同你一樣
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算

巴打 我又係88後
哩行太專香港夕陽
想轉行 學一門手藝

你會想學咩手藝

你成30仲有機會轉?

大把人三十轉行啦

問題係我地冇本錢去搏
輸唔係輸自己一個
仲有身邊嘅人你都輸埋
理性話比我地知我地唔可以任性
失敗背後就係萬丈深淵
88水泡科留名
揾萬尾唔知點算
轉行又要由頭黎過..
我等得但另一半唔等得
完全唔知點算

巴打 我又係88後
哩行太專香港夕陽
想轉行 學一門手藝

你會想學咩手藝

你成30仲有機會轉?

大把人三十轉行啦

問題係我地冇本錢去搏
輸唔係輸自己一個
仲有身邊嘅人你都輸埋
理性話比我地知我地唔可以任性
失敗背後就係萬丈深淵

轉得行就預有風險啦,就算你廿幾歲轉咪一樣,做左幾年真係咁唔好彩你都係又要再轉,一係咪考紀律部隊
90 留名

覺得時間過得太快,但自己仲係一事無成
Same

啲字密到唔想睇

用手機排唔到版sor
巴打都好d, 叫做有個女朋友肯同你捱
除非
聽朝訓醒政府班人全部死晒換過堆新
d樓價變返正常
小d大陸人 (已經唔期望冇晒)
冇中共壓制

否則
哩度唔係香港 係煉獄
奉勸你哋, 有得走好走, 未走得嘅睇吓有無儲到錢, 睇住個list 去澳洲讀2年搏留低又好, 去美國又好..... 紐西蘭都唔好放過.....

唔好再用啲咩朋友屋企人嚟阻止自己.....你走到嘅話隨時係全家嘅救命符.....

嗰日同個喺雪梨住嘅fd 傾開發現咗有個方法可以整埋佢細佬過去, 本來佢細佬靠自己係去唔到, 佢都話如果真係要執埋個細佬去嘅, 穿州過省搬去第到都要
90年
工程撚 u grad 搵26k
同女朋友一齊左11年
不斷比人問幾時結婚
但儲得3x萬
結條撚

你好大洗?

我半工讀
成個course我自己比左22k
點儲
90年
工程撚 u grad 搵26k
同女朋友一齊左11年
不斷比人問幾時結婚
但儲得3x萬
結條撚

你好大洗?

我半工讀
成個course我自己比左22萬
點儲
好明呀巴打
眼見住自己連基本嘅居住條件都無
身邊人有父蔭母蔭可以少啲掛慮
但係我呢啲咩都無嘅人,仲煩緊點樣供養父母,
只會越諗越灰

供養父母壓力,應該係30-40歲開始浮現
我估部份90頭開始feel到
你會發現老人洗費習慣會有變化
會越來越慳,同一時間行動力會差左,多病痛
到40-50歲就開始有照顧壓力
70-80後應該多多少少會feel到
利申同為90後巴, mpf後搵20k,
月儲8.5k
家用4K
養車3K
食+玩 = 淨低果d

畢業到而家出黎做左4年野
已儲左40萬

女友情況相若, 2人加埋有80萬
3月已買360萬大西北上車盤
2個月已升至390萬

屌你老母

又要窮, 又要眼角高去睇d 400幾500萬既樓就唔好上黎叫春啦
買樓買樓? 睇過樓未啊
大西北大把400樓下既單位啦
月儲8.5k
家用4K
養車3K
食+玩 = 淨低果d

已儲左40萬

2個月已升至390萬

屌你老母

又要窮, 又要眼角高去睇d 400幾500萬既樓就唔好上黎叫春啦
買樓買樓? 睇過樓未啊

老實講你個情況真係幾危
供完樓後應該冇乜得儲
做樓奴有冇種高處不勝寒既感覺
唔抽居屋?
你兩個人首次置業想買幾貴既樓?
月儲8.5k
家用4K
養車3K
食+玩 = 淨低果d

已儲左40萬

2個月已升至390萬

屌你老母

買樓買樓? 睇過樓未啊

老實講你個情況真係幾危
供完樓後應該冇乜得儲
做樓奴有冇種高處不勝寒既感覺

有無錢結婚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞