一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
92 同樓主遇既問題一樣
我重同條女拍左11年
結婚已經冇得再拖 我要比個交代
搵25k 扣埋洗費家用 已經儲1萬以上
重讀緊ive夜校 但我見唔到將來
買樓 隨時買完變負資產
工程狗 份工唔穩定 in左政府又waiting list冇下文已經一年

你如果要求高就等死 大把大學生劈價做 低學歷唔做保 唔做金融 基本上就等死
跳囉 做人做到你咁有乜意思😂😂😂下世諗下點解自己咁廢

果然係口德積分會員
92 同樓主遇既問題一樣
我重同條女拍左11年
結婚已經冇得再拖 我要比個交代
搵25k 扣埋洗費家用 已經儲1萬以上
重讀緊ive夜校 但我見唔到將來
買樓 隨時買完變負資產
工程狗 份工唔穩定 in左政府又waiting list冇下文已經一年

見到人地有父幹 好羨慕
但我從來唔敢怨屋企 爸媽由細到大都好錫 係比感到有家庭溫暖 教我做人
唯一真係搵唔到錢 發唔到達
唯有怨自己冇用

me2 我真係心入面見到人地有個時會怨
但真係唔敢講出口
可恨忠臣無回天之力

對著一個末期絕症嘅病人,真係點救都無用
你十年唔夠轉過三份工
真心建議你儲起d錢唔好買樓
盡可能搵份穩定d既工
富者田連阡陌,貧者無立錐之地
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁
但身邊D朋友有大學讀完,但宜家個個搵13,14K都好安於現在
冇諗過將來 女都算男都係一樣
有時諗起佢地 係宜家呢個香港環境都唔知點算

都冇上流空間同機會,唔結婚唔生仔唔買樓,食屋企住屋企,萬幾2萬好夠洗

無錯 我係夠洗 但真係未足以談婚論嫁 更不足以養妻活兒

結婚既錢當你唔用 但有D人真係幾兄弟姊妹一齊住 結左婚點都要搵地方住
唔通到時先諗咩 係咪先 當然唔係講樓主你

我仲有個妹 佢都爭住話要結婚無錢 同我講 阿哥點算 我話真係無計 阿哥都自身難保

睇住有D中學同學因為意外結婚 到宜家係就係睇佢地FB同BB玩好似好開心
但大把都知佢搵幾多 屋企又冇乜比到佢 都唔知笑好定喊好

嘩乜你份人咁....
睇黎你搵幾多都唔會開心

唔好咁講 成個世界都笑貧不笑娼
可恨忠臣無回天之力

對著一個末期絕症香港嘅病人,真係點救都無用
香港係咁,東京,倫敦咪又一樣~你讀唔成書,就唔夠人爭架啦~

都冇上流空間同機會,唔結婚唔生仔唔買樓,食屋企住屋企,萬幾2萬好夠洗

無錯 我係夠洗 但真係未足以談婚論嫁 更不足以養妻活兒

結婚既錢當你唔用 但有D人真係幾兄弟姊妹一齊住 結左婚點都要搵地方住
唔通到時先諗咩 係咪先 當然唔係講樓主你

我仲有個妹 佢都爭住話要結婚無錢 同我講 阿哥點算 我話真係無計 阿哥都自身難保

睇住有D中學同學因為意外結婚 到宜家係就係睇佢地FB同BB玩好似好開心
但大把都知佢搵幾多 屋企又冇乜比到佢 都唔知笑好定喊好

嘩乜你份人咁....
睇黎你搵幾多都唔會開心

唔好咁講 成個世界都笑貧不笑娼

跳未姐
唔好咁撚樣都唔跳咁衰仔呀
屯門元朗好多私人樓4,000,000以下

睇你都唔慌讀得書多,咁低質言論都講得出
我家姐同你一樣 又係讀到中五無讀 月入萬五左右 無可能叫佢進修 前幾日仲問完我ambiguous 咩意思
不過佢叻女 叫馬到個私樓仔 係唔知幾時先結婚
再一次證明 男人無錢係香港好慘
你而家先知呢一代個玩法?

生於呢一代心態要轉變啦 我身邊好多朋友已經轉左玩法, 好多都活得好開心喎

唔買樓, 租樓住 但照結婚 兩個人一樣可以好開心, 不過唔好生小朋友 因為累死下一代, 咁就會有好多閒錢洗 得閒去下旅行, 玩下自己鍾意玩既玩意不知幾爽

仲停留O係舊思維先係痛苦既泉源, 學會放下其實已經搞掂

細一年 情況差不多
好少少係暫時唔洗煩住屋問題
但女友堅決不靠父幹買樓
83年路過
香港前景唔睇好
所以努力搞生意
希望帶埋老婆同個女衝出亞洲
我仲煩
放工完全唔想番屋企
完全唔想同老豆老母溝通
同佢地講親野都好勞氣
講完都唔明, 好大代溝

試過同佢講自己試下投下資比佢屌到9彩
有d咩衰野周圍同人講

總之舊登同連登仔果句
窮人生仔正仆街係無錯

投資唔好問佢地拎 我老豆老母一樣

大學畢業呀~真係讀得唔算多
我仲煩
放工完全唔想番屋企
完全唔想同老豆老母溝通
同佢地講親野都好勞氣
講完都唔明, 好大代溝

試過同佢講自己試下投下資比佢屌到9彩
有d咩衰野周圍同人講

總之舊登同連登仔果句
窮人生仔正仆街係無錯

投資唔好問佢地拎 我老豆老母一樣

無問 拎自己人工投資
都比佢屌到上天花板
點解要買樓生仔?

利申:都係想皮幾過世,八大grad左幾年

老豆老母希望
但真係唔想餓死老婆 溫臭屋 香港唔過5萬唔好諗其他野

樓主覺得兩公婆幾錢先夠生B

最好流動有20萬 每個月單一個仔女 學習費可提供20000 唔係唔好諗 因為你生左個廢柴出黎 學校比人睇唔起 妒嫉人又埋怨父母

冇錯 我識親D叫中產少少既 都係三十幾四十先有小朋友

唔係既話 個家長都碌碌下 生個仔出黎棧獻世

有d有仔女既 30幾歲fd 我同佢講有本事先生仔 唔好累己累人 佢話 你呢d思想真係唔岩

佢既理據係?憑乜野話你唔岩

佢話有仔女 有動力d

性價比黎講公安人工勝大學生幾條條 除左有報應外
點解要買樓生仔?

利申:都係想皮幾過世,八大grad左幾年

老豆老母希望
但真係唔想餓死老婆 溫臭屋 香港唔過5萬唔好諗其他野

樓主覺得兩公婆幾錢先夠生B

最好流動有20萬 每個月單一個仔女 學習費可提供20000 唔係唔好諗 因為你生左個廢柴出黎 學校比人睇唔起 妒嫉人又埋怨父母

冇錯 我識親D叫中產少少既 都係三十幾四十先有小朋友

唔係既話 個家長都碌碌下 生個仔出黎棧獻世

有d有仔女既 30幾歲fd 我同佢講有本事先生仔 唔好累己累人 佢話 你呢d思想真係唔岩

佢既理據係?憑乜野話你唔岩

佢話有仔女 有動力d

當仔女工具人?我屌晒佢哋啦

性價比黎講公安人工勝大學生幾條街 除左有報應外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞