一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
89尾路過都係27
做左兩年野又讀返書
下年畢業都係兩雞幾三雞等跳point
但個人都係好灰~ 草既錢差唔多用哂從頭黎過
好攰...唔知幾時先有樓
一份工唔得
咪打夠兩份囉

點解人地得,你唔得?

預左俾你地屌

一睇你就知你冇做過野,係到尻up

奴性盡顯
一份工唔得
咪打夠兩份囉

點解人地得,你唔得?

預左俾你地屌

有心打兩份時間上夾唔到又要請病假返。
如果有車牌出架車 應該有得做
我純粹好奇係咪好多巴打女友係冇返工等你地養。點解講到好似你地一份人工要養兩老又要照顧女朋友咁

唔係既 係覺得做男人要有承擔姐 日日放學同你講好辛苦 你都想佢過得好d啦 加上中國幾千年 都係男人保家衛國架啦

其實如果辛苦係咪要同女方溝通下可唔可以分擔下。咁大男人主義對雙方都無好處。

試過啦 女友搵錢多過我 叫佢儲下錢 結婚佢又話唔想擔誤我 想分手
一份工唔得
咪打夠兩份囉

點解人地得,你唔得?

預左俾你地屌

一睇你就知你冇做過野,係到尻up

都唔好咁講 係有人做兩份工 但普遍係個d 去到餓死或者爭人好多錢兒會
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

情況一模一樣

不過唯一唔同既係 ex一齊左4年就送左頂綠帽俾我
依家果個就話唔買樓要租屋。。

巴打 如果我係女朋友 我都諗唔到咩原因要同自己一齊 真係一點都諗唔到

弊在佢依家果個仲衰
呢排佢仲打黎話見我升職加人工 想約我食飯正臭雞
94表示十分明白,大學畢業得13k,依家努力緊進修睇書做運動同轉工,希望上進下,唔想就咁一世
搵2萬都要跳樓
你宜家係唔係要訓街先?

係個種心境 面前係一層層灰色 你去旅行會有一種穿到你面前 但當你回歸返工作 個層灰又會包住你 家人無法靠 自己靠唔住 既感受

認真 樓主好垃圾
個個都背負著唔同野架啦
睇到自己咁大

當然我唔算慘 係覺得好無前途 個人無乜動力 比你搵到3萬都係要挨

即係想懶唔想挨
講咁多做乜

而家根本香港成個制度出晒事
你就喺到怪受害嘅人唔夠堅強思想有問題
挨完都唔一定買到樓先係重點
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

情況一模一樣

不過唯一唔同既係 ex一齊左4年就送左頂綠帽俾我
依家果個就話唔買樓要租屋。。

巴打 如果我係女朋友 我都諗唔到咩原因要同自己一齊 真係一點都諗唔到

弊在佢依家果個仲衰
呢排佢仲打黎話見我升職加人工 想約我食飯正臭雞

呢d女唔好哂時間 可共富貴不可共艱難
搵2萬都要跳樓
你宜家係唔係要訓街先?

係個種心境 面前係一層層灰色 你去旅行會有一種穿到你面前 但當你回歸返工作 個層灰又會包住你 家人無法靠 自己靠唔住 既感受

認真 樓主好垃圾
個個都背負著唔同野架啦
睇到自己咁大

講買樓就無得好講,
但洗唔洗去到跳樓咁嚴重
唔係話鬥慘,香港人工係亞洲黎講算好高,
起碼你可以去旅行,買iphone
我明

做過sales,渣住一舊積蓄,但無諗住呢個時候買樓,用三十年供樓好傻。

其實唔生仔,就可以係呢個漩渦入面走出黎。

係仲有一絲盼望 但回歸現實生左等於害左佢

生乜鳩丫

去下旅行,自我實現下就算。

生仔等同將個煩惱交比下一代
94表示十分明白,大學畢業得13k,依家努力緊進修睇書做運動同轉工,希望上進下,唔想就咁一世

加油讀到大學就多人一分
我27都無可能再有大學學歷架啦
成班港豬根本重未明,你每年比咁多稅係冇錯用黎起公屋,但班蝗都已經住左大半,留比香港人嘅得番一兩成,個政府已經唔再係服務本地人,而係迫緊你走
一樣係90後
單身 無學歷
最近仲無野撈
96,一早決定唔買樓,唔益地產商
真心想生仔考公務員啦
二級工人都要考
唔好第時個仔怨你
搵2萬都要跳樓
你宜家係唔係要訓街先?

認真 樓主好垃圾
個個都背負著唔同野架啦
睇到自己咁大

當然我唔算慘 係覺得好無前途 個人無乜動力 比你搵到3萬都係要挨

即係想懶唔想挨
講咁多做乜

而家根本香港成個制度出晒事
你就喺到怪受害嘅人唔夠堅強思想有問題
挨完都唔一定買到樓先係重點

制度係最重要 邊個後生無諗過想買車買樓 我18歲個時仲心諗 一層樓130萬 我做夠5年要買樓 但到我22歲 我就知呢世都唔洗旨意
到而家27 都無乜點儲到錢 成副身家都係得 8萬 不如慢慢fing哂佢 學下uncle bob 煮下野 去下旅行仲好
大把人同你一樣,但佢地連女朋友都無
翻工做野辛苦,起碼有人聽你呻,有人陪
我翻到屋企,得四面牆,想喊都喊唔出
唔洗驚諗將來,根本唔會有
成班港豬根本重未明,你每年比咁多稅係冇錯用黎起公屋,但班蝗都已經住左大半,留比香港人嘅得番一兩成,個政府已經唔再係服務本地人,而係迫緊你走

真係好多港豬
去到旅行就滿足
仲未明而家政府啲政策對本地人黎講幾大獲

加油讀到大學就多人一分
我27都無可能再有大學學歷架啦

多謝巴打,其實我份人係好懶果類,只係唔想就咁做文職做一世,唔洗發大達,但發揮自己就得,睇書都唔叫成日睇,想學好英文又發現自己好廢

Btw 加油,你得的,相信自己

幫乜呀 我都明政府有難度 咁多大地產商 政府出d政策全部都比人破哂
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁
但身邊D朋友有大學讀完,但宜家個個搵13,14K都好安於現在
冇諗過將來 女都算男都係一樣
有時諗起佢地 係宜家呢個香港環境都唔知點算

我就係你講呢種人,我答你我地點諗。
搏殺搵20k 30k 都係無未來,咁我搵14k輕輕鬆鬆過日子,去下旅行開心玩下等死咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞