一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
小弟我90年 27歲 由細到大屋企唔算富裕
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

情況一模一樣

不過唯一唔同既係 ex一齊左4年就送左頂綠帽俾我
依家果個就話唔買樓要租屋。。

巴打 如果我係女朋友 我都諗唔到咩原因要同自己一齊 真係一點都諗唔到
91年路過,做緊ta仔,講緊九月加人工,可能30%或50%,因為俾多個pt位我做

對人生冇乜希望,帽埋,諸事不順

有樓 你做掃街都冇問題啦
亦未去到窮到褲穿窞 由細到大讀書中中等等 見到好多同學仔 個個有錢食零食 出校外食飯 我就無份 所以去到中五就畢左業
出去搵野做 一轉眼18歲做到27歲 途中轉左3份工到而家都係搵得18000到20000 前景亦唔明朗 小弟好彩仲有個一齊左5年女友
叫做有個人陪伴下 但試問係香港搵得個20000做到乜春?公屋申請過入息 綜援又過入息 唔講真係學一位政府人士講 唔好去旅行 唔好睇咁多戲就買到樓咩 比你儲10000 儲到10幾年後先有3成首期呀大佬 乜撚野400萬樓下首次可9成 香港仲有400萬樓下咩? 眼見兩老都年紀大亦成日摧我結婚生仔 我真係好想大叫一句 到你10年後退休我都仲未有樓呀 屌你老母香港無錢咪撚累人累物 生個仔出黎住都無撚得住 要我學你咁撚樣 無錢學乜撚野人生仔 生個女嫁出去乾手淨腳啦仆街 當然我並無咁講 因為屋企人由細到大都照顧我 起碼叫有瓦遮頭
但等真係唔想搞到自己第時比仔女怨 點解人地有iPhone 10我無既? 點解人地阿爸阿媽有錢比首期但我無既? 最後想同大家講 我都知好多人環境差過我 我都係想表達下係20000蚊樓下既香港青年 真係望唔到未來 亦感到絕望 我真係想享受下政府提供既資源 唔係整係識叫我由18歲開始交左9年 每年8000既稅 而係真心比d幫助 唔好整係識照顧哂地產商 香港貧富緣舒以經好大 再係咁真係會跳樓架
sor for1999

情況一模一樣

巴打 如果我係女朋友 我都諗唔到咩原因要同自己一齊 真係一點都諗唔到

真誠既愛
青春
我明呀巴打
我仲衰過你,但我冇女朋友,日日行屍走肉咁做一樣嘅野,就好似倉鼠籠入面嘅倉鼠咁,淨係識跑,永遠見唔到終點。
91留名
屋企幫唔幫到手呀

幫完我佢地下半世食風咩 我都唔想咁自私 如果我係叻仔讀到書 我就可以改變人生啦
90後今年grad 仲未搵到工 留名
完全明白你感受
同年 人工差唔多
同女友都拍左7年拖

我知佢好想結婚
但我前景都好唔明朗
想起碼係個自己既居所先娶佢

我都係 比間公屋都好啦
而家份人工整係比政府 成家從來無享受過政府優惠
94 就grad 前路茫茫
tldr
91年路過,做緊ta仔,講緊九月加人工,可能30%或50%,因為俾多個pt位我做

對人生冇乜希望,帽埋,諸事不順

有樓 你做掃街都冇問題啦

咁又真 香港有樓真係萬事足 高潮都有
關時事咩事?
你有女友已經好好
利申a0 grad 又未搵到工
sor for1999

情況一模一樣

真誠既愛
青春

我當然知但有情都要有麵包 唔想累佢但又唔捨得 生存無乜意義
起碼40先叫中年喎

而家呢代人30歲先結束心理上既青春期
我明呀巴打
我仲衰過你,但我冇女朋友,日日行屍走肉咁做一樣嘅野,就好似倉鼠籠入面嘅倉鼠咁,淨係識跑,永遠見唔到終點。

一樣啦 每月做同一樣野 on on99咁就過左27年
唔係你嘅錯
如果想做西廚搵唔搵到飯食
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁
但身邊D朋友有大學讀完,但宜家個個搵13,14K都好安於現在
冇諗過將來 女都算男都係一樣
有時諗起佢地 係宜家呢個香港環境都唔知點算

都冇上流空間同機會,唔結婚唔生仔唔買樓,食屋企住屋企,萬幾2萬好夠洗
我同你差唔多大
我自己就正正常常咁
但身邊D朋友有大學讀完,但宜家個個搵13,14K都好安於現在
冇諗過將來 女都算男都係一樣
有時諗起佢地 係宜家呢個香港環境都唔知點算

都唔怪等哂佢地 有d人覺得一世人唔周圍去下 玩下 以後一老 咩回憶都無 我反而好安份 比層樓我 此生無憾
如果想做西廚搵唔搵到飯食

每個月2萬多d你話呢 做的士好過
起碼40先叫中年喎

而家呢代人30歲先結束心理上既青春期

可能啦 上唔到岸既人談何成熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞