一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
喺香港 人一出世就為咗買樓 有時都覺得好悲哀 所以我寧願將賺到嘅用嚟做自己最想做嘅事好過慳埋慳埋都買唔到樓不特止仲要到老咗先嚟後悔
反正我覺得成日亂買野 去旅行 唔儲錢 咪怪咁多

岩呀
見到好多失敗者, 廢青, 總括黎講你地廢青D思想都好似 , 難怪會失敗, 其實你地唔好埋怨什麼高樓價 買唔到樓, 其實都係你地自己廢. 坦白講 , 香港真係福地 , 我好開心自己係香港人, 係香港居住係福氣

90後留留名 , 有穩定女友, 已買樓供緊, 計劃緊買車, 雖然返工好忙 , 但覺得有將來, 想生BB

背景申報 : 地主/業主後代

好撚大口氣
同感
所以都唔諗住有下一代 ,廢事害人
而家有車有樓生活女安穩就算
好彩大陸有樓 有咩事都可以番去。你地所謂屌中國既香港人 慢慢屌啦。
呢個世界係講利益 諗下方法搵多d錢比自己好過啦 日日見到大陸兩字就屌哂鬼。可以屌到幾時?過多幾年又屌?人地不斷進步 你仲喺到屌緊?
你屌中國時 人地咪你地好似樓主咁囉

笑乜鳩,佢有講錯?

97到依加都大把港豬屌港共政府,以家咪又係一樣彩你on9, 97果年一樣大把大果斷移民啦,中國發展得快過香港係事實(可能陰謀論中共打壓香港發展),咁點,你改變到咩

根本就係既得利益問題,你睇啲留言就知,窮就叫春,父幹上左車就大口氣

利申窮閪
屌,個笑係同一個用戶黎,屌你老母牙
見到好多失敗者, 廢青, 總括黎講你地廢青D思想都好似 , 難怪會失敗, 其實你地唔好埋怨什麼高樓價 買唔到樓, 其實都係你地自己廢. 坦白講 , 香港真係福地 , 我好開心自己係香港人, 係香港居住係福氣

90後留留名 , 有穩定女友, 已買樓供緊, 計劃緊買車, 雖然返工好忙 , 但覺得有將來, 想生BB

好撚大口氣

假膠?
你贏囉
利申同為90後巴, mpf後搵20k,
月儲8.5k
家用4K
養車3K
食+玩 = 淨低果d

畢業到而家出黎做左4年野
已儲左40萬

女友情況相若, 2人加埋有80萬
3月已買360萬大西北上車盤
2個月已升至390萬

屌你老母

又要窮, 又要眼角高去睇d 400幾500萬既樓就唔好上黎叫春啦
買樓買樓? 睇過樓未啊
大西北大把400樓下既單位啦

想請教一下巴打買呢層咪係因為好鍾意先買,定因為只係買到呢層?

如果係好鍾意先買,咁真係恭喜你,如果係因為只係買到呢層,有無諗過用一生積蓄買一樣唔係好鍾意嘅野好荒謬?

眼角高係有問題,但有幾多人眼角唔高都買唔到?樓價真係唔合理嘛

屯門360萬應該唔新唔大唔豪華
但總有質素/呎數合理既上車盤

而供樓可以固定到住屋開支
捱兩年 加下人工自然有錢剩
到時旅行照去 或者儲錢買多間/換間大自然易左

小弟唔係爭論400萬樓下既問題
我意思係 10年前 5年前 樓價都未去到咁誇張
我要200萬既住落馬州都有 而係唔合理
以前住宅區200萬 而家600萬 你唔好話而家乜都貴架啦點同十年比呀 無錯係貴左 但係係邊個做成? 我真係想問下可唔可以比年青人一d希望

認真答 :

唔知樓主有無了解過買樓所需開支
假設閣下穩定收入, 400萬樓下樓可以借足9成
我當你買足400萬

首期連稅務,傭金,律師樓開支 = 55萬有找

雖然55萬唔係一個細既數目
但我絕不認同係一個無希望既數字
.完
91年路過,做緊ta仔,講緊九月加人工,可能30%或50%,因為俾多個pt位我做

對人生冇乜希望,帽埋,諸事不順

有樓 你做掃街都冇問題啦

香港真係磚頭最撚屈機 做咁撚多年野 捱咁耐日日俾人屌到狗咁 就係想置業 想住間比狗屋好少少既地方 人地一出世老豆老母就寫左佢名 真係求奇落街搵份濕鳩工 hea過日子都得 仲要有女屌 邊有得輸

其實係,但我前度偏偏唔鐘意磚頭呢,又或者佢低估左我依邊既實力呱

21歲表示想結婚了 很老 但無樓
屋企直接送一層樓加的士牌俾自己
日日收租炒股食好西
人生
93年 月入~23k
無論事業 愛情都睇唔到將來 叫儲左小小錢
見步行步啦 唔求發達買樓 只求身體健康
近排屋企人身體有事
2老過多幾年都退休 幫得你幾多 只希望佢地冇病冇痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞