一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
計埋freelance 先得20k 時多時少
每月儲到一皮,無拖拍無消費,
做左三年野儲到300k , 有排都未過到壓測,買唔到樓,等緊下年新居屋,但我單身人士抽...唉
有個90後真係跳左 唉
做乜撚野個個人生淨係識諗買樓,十個post講前途,有十個都係講買唔到樓,等我仲滿心期待入來睇你有咩大計,不個所謂
今日25歲跳樓死個男仔報紙佬都話係青年咋
90年出世咪最多大佢幾年
做乜撚野個個人生淨係識諗買樓,十個post講前途,有十個都係講買唔到樓,等我仲滿心期待入來睇你有咩大計,不個所謂

因為香港太迫,我想有返自己私人空間,唔係30歲都同父母住,係動物既基本需求,有安居然後有家庭
我就係咁諗,唔知其他人點
標點又冇,排版又差。

屌你真係1999

因為香港太迫,我想有返自己私人空間,唔係30歲都同父母住,係動物既基本需求,有安居然後有家庭
我就係咁諗,唔知其他人點

動物?你咪係動物囉
雞籠中的雞!
90後,有三層樓收租
每日訓醒就係諗今日食咩好

叻仔
班死窮撚好煩 一浸酸縮味 我屌哂佢地老母爛臭閪

收皮啦,屌鳩你就真
人地撚有酸 係講緊90後對自己響香港前景睇法咋,閱讀理解未合格返去重讀小學啦
三層樓收租,如果你係自己投資買番黎我都吹你唔脹既
90後
做左幾年政府 揾得2雞幾 過幾年先可能有3雞
早2年屋企幫手置左業
睇落好似幾好咁 不過其實
讀書年代好想結婚生仔 而家就完全唔想
成世做樓奴 份工又唔會揾得多錢 做到40幾歲先可能有4,5雞 到時又要養埋長輩
結左婚生埋仔 連自己想做既野都無錢做
諗下諗下 連拍拖動力都無
一撚樣住公屋 老母成日講大陸點點 成條邨得我未結婚 有次真係爆出黎 講左句 窮鬼學咩人結婚姐 嘈左獲勁的
樓價就係咁升 人工又唔見加 樣樣都貴 結婚我諗都唔敢諗 2個人做野供返2老 唔好彩有左就仆街 出世到佢大樣樣都係錢邊有時間教 已經唔望發咩達 進修讀到上大學洗左10幾萬仲未夠?
93表示前路茫茫 有d想寫最後信
92年,大專仔Lm,前途一片空白
90後
早2年屋企幫手置左業
成世做樓奴 份工又唔會揾得多錢 做到40幾歲先可能有4,5雞 到時又要養埋長輩

政府工 人工唔低
仲有父幹樓
仲想點
人工得萬幾兩萬蚊真係食得屎,奈何香港大部分人都係搵緊呢個人工
90後
早2年屋企幫手置左業

政府工 人工唔低
仲有父幹樓
仲想點

政府工,老豆老母 幫你比埋首期 仲有得怨叫慘 做到4,50你都叫有樓 升下職,投資okay 都仲可以去下旅行,送d仔女去外國讀書 公屋個班...
90後
早2年屋企幫手置左業

政府工 人工唔低
仲有父幹樓
仲想點

政府工,老豆老母 幫你比埋首期 仲有得怨叫慘 做到4,50你都叫有樓 升下職,投資okay 都仲可以去下旅行,送d仔女去外國讀書 公屋個班...

咁都要叫春 真係

我都係自己一條友
揾30k多少少
雖然無父幹 但自由自在 覺得已經好好

你基本裝備都齊晒
無咩家庭負擔 無女
點過你人生 你係最有選擇果班人黎架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞