一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
中年 叫大過你嗰啲情何以堪

30歲明明係黃金歲月
30歲就中年,5/60歲咪人瑞?
我有個好朋友家人幫佢俾首期
你以為佢好正唔洗煩
點知仲煩
佢話佢老豆老母依家日日屌佢唔拍拖結婚
佢話屌你個個月供樓點拍拖
真心覺得佢好慘

利: 非淡淡 有樓
但無能力真係唔好充大頭鬼

你欠左屋企人真係無計 起碼唔洗憂先
利申 屋企住私樓 但雙親就快退休 小弟完全唔敢諗買樓 女方都係比錢個仔買樓 唔會資助
點解要買樓生仔?

利申:都係想皮幾過世,八大grad左幾年

老豆老母希望
但真係唔想餓死老婆 溫臭屋 香港唔過5萬唔好諗其他野

樓主覺得兩公婆幾錢先夠生B
少年不識愁滋味

其實係,廿七歲真係好後生,尤其是係男仔
依家呢個年代未過三十五都唔好話自己步入中年
中年係講緊四十歲
點解要買樓生仔?

老豆老母希望

呢招好易拆, 你將個問題推到去 屋企人都幫唔到手 可以點JE

兩老知道個仔某程度上結唔到婚買唔到樓生唔到仔係自己問題佢地就唔會再逼你

30歲明明係黃金歲月

黃咩金 每個月 10000幾蚊 唔通你到30會變左30000咩 銅都不如呀 仲黃金 巴打
你而家先知呢一代個玩法?

生於呢一代心態要轉變啦 我身邊好多朋友已經轉左玩法, 好多都活得好開心喎

唔買樓, 租樓住 但照結婚 兩個人一樣可以好開心, 不過唔好生小朋友 因為累死下一代, 咁就會有好多閒錢洗 得閒去下旅行, 玩下自己鍾意玩既玩意不知幾爽

仲停留O係舊思維先係痛苦既泉源, 學會放下其實已經搞掂

同意,一味追求啲帶唔走嘅嘢係無意思,不過前提係收入支出鬆動

30歲明明係黃金歲月

咪係,大把男人三十幾歲先發力,四十幾歲先成功,八十歲死都仲有四十年命
廿七歲,就算放喺古代標準都係壯年
巴打咁後生就唔好諗嘢咁灰啦
真係睇唔到有咩未來...

30歲明明係黃金歲月

黃咩金 每個月 10000幾蚊 唔通你到30會變左30000咩 銅都不如呀 仲黃金 巴打

咁係弊咗啲,internship都有9000
點解要買樓生仔?

老豆老母希望

樓主覺得兩公婆幾錢先夠生B

最好流動有20萬 每個月單一個仔女 學習費可提供20000 唔係唔好諗 因為你生左個廢柴出黎 學校比人睇唔起 妒嫉人又埋怨父母
中年
點解要買樓生仔?

老豆老母希望

呢招好易拆, 你將個問題推到去 屋企人都幫唔到手 可以點JE

兩老知道個仔某程度上結唔到婚買唔到樓生唔到仔係自己問題佢地就唔會再逼你

係咪真係想兩老互殺 賠保險金比你 安享生活 我寧願自己死左佢兩個安享晚年 反正我地班90後都無撚用
一樣
25歲表示有同感
加身體出毛病,情況更嚴重
你以為佢好正唔洗煩
點知仲煩
真心覺得佢好慘

利申 屋企住私樓 但雙親就快退休 小弟完全唔敢諗買樓 女方都係比錢個仔買樓 唔會資助

點解唔敢買
如果屋企唔洗你憂幫到手首期唔怕買
每個月供萬幾其實當草錢
遲早都要成家立室要搬 都要面對
同年 人工差唔多
同女友都拍左7年拖

我知佢好想結婚
但我前景都好唔明朗
想起碼係個自己既居所先娶佢

我都係 比間公屋都好啦
而家份人工整係比政府 成家從來無享受過政府優惠

如果有間公屋 唔係都好啦
係好撚正呀,識人排隊排到
千幾蚊租 然後豪裝 揸車番工 間唔時旅下行
呢個價錢 私樓交緊管理費

不過巴打話90後已經係中年真係有啲誇
其實對比大學生只係畢業幾年
點解要買樓生仔?

老豆老母希望

係咪真係想兩老互殺 賠保險金比你 安享生活 我寧願自己死左佢兩個安享晚年 反正我地班90後都無撚用

絕對唔係咁既意思, 不過世上有邊個父母唔想抱孫, 抱孫最輕鬆, 又唔洗湊, 得閒玩兩野 瀨屎瀨尿有個仔同新抱搞

但呢一切一切都要基於現實條件, 只係要俾佢地知道呢個現實條件就夠, 唔係叫你逼死佢地
你以為佢好正唔洗煩
點知仲煩
真心覺得佢好慘

點解唔敢買
每個月供萬幾其實當草錢

買樓除咗有私人地方住,仲係一種低風險投資
你以為佢好正唔洗煩
點知仲煩
真心覺得佢好慘

點解唔敢買
每個月供萬幾其實當草錢

問題係佢地比左我 我供完樓無錢比佢地 唔講為左自己迫佢地返鄉下
利申 我阿爸阿媽話 不給我地賣左去 我地返鄉下你每個月比3000我地算啦 我真係想喊 為乜我老豆老母辛苦供完樓 要比我呢d仆街享受
咁快中年
你以為佢好正唔洗煩
點知仲煩
真心覺得佢好慘

點解唔敢買
每個月供萬幾其實當草錢

買樓除咗有私人地方住,仲係一種低風險投資

當年我無錢買港樓
將啲錢買大陸樓 全世界笑我on9
點知我賺到錢夠返香港買
笑我啲人跌晒眼鏡
你以為佢好正唔洗煩
點知仲煩
真心覺得佢好慘

點解唔敢買
每個月供萬幾其實當草錢

問題係佢地比左我 我供完樓無錢比佢地 唔講為左自己迫佢地返鄉下
利申 我阿爸阿媽話 不給我地賣左去 我地返鄉下你每個月比3000我地算啦 我真係想喊 為乜我老豆老母辛苦供完樓 要比我呢d仆街享受

香港真係 唉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞