一個90後就快中年既感受

712 回覆
1181 Like 25 Dislike
計埋freelance 先得20k 時多時少
每月儲到一皮,無拖拍無消費,
做左三年野儲到300k , 有排都未過到壓測,買唔到樓,等緊下年新居屋,但我單身人士抽...唉

3年儲到300k
到30 就儲到首期架la
再唔係揾個另一半 一齊儲
其實唔難
做左三年野儲到300k , 有排都未過到壓測,買唔到樓,等緊下年新居屋,但我單身人士抽...唉

3年儲到300k
其實唔難

供樓其實你下半世 都要返工 無得話唔做就唔做
點解要咁撚傻豬
尢其有家室果d 個人覺得依d人心態好恐怖
為左錢可以不停ot 仲可以話番你後生仔兩手fing fing

有家室心態又唔同ge
男人自己唔食 老婆仔女都要食la
自己一支公果陣 無錢咪慳d洗
有家庭 為屋企 死都要死掂

而且 到你 搬左出去住
就算唔供樓 都係租la
真係話 唔做就唔做咩

3年儲到300k
其實唔難

供樓其實你下半世 都要返工 無得話唔做就唔做
點解要咁撚傻豬
尢其有家室果d 個人覺得依d人心態好恐怖
為左錢可以不停ot 仲可以話番你後生仔兩手fing fing

有家室心態又唔同ge
男人自己唔食 老婆仔女都要食la
自己一支公果陣 無錢咪慳d洗
有家庭 為屋企 死都要死掂

而且 到你 搬左出去住
就算唔供樓 都係租la
真係話 唔做就唔做咩

所以咪傻豬 結婚果陣駛一筆 生仔又駛一筆
仲邊有錢買樓 留黎叫雞唔撚好咩

如果唔怕 寂寞 空虛 凍既話

其實自己一個更開心
洗撚你講
香港係窮得只剩下錢
核心價值同精神就係搵錢->旅行/買樓/養仔等等
有錢係香港住都唔錯,就算同內地接左軌
搵唔到大錢既,就繼續係到打工幫其他人搵錢
香港係窮得只剩下錢

開始衰過深圳市
香港係窮得只剩下錢

因為好多後生都唔打算買樓,包括我,所以唔洗儲首期,情願今朝有錢今朝洗
91撚 仲係一事無成
自己個行係專業 但又唔夠料去考牌
高不成低不就 依家揾得28k
身邊有d大2 3年師兄已經考到 揾緊50k
91撚 仲係一事無成

會計
91撚 仲係一事無成

會計

會計 依幾年唔洗咩生活狂做 狂OT
仲有大把 400~500萬樓,幾十萬就可上車,你決心唔夠
如果想做西廚搵唔搵到飯食

每個月2萬多d你話呢 做的士好過

做的士都係差唔多
做乜撚野個個人生淨係識諗買樓,十個post講前途,有十個都係講買唔到樓,等我仲滿心期待入來睇你有咩大計,不個所謂

因為香港太迫,我想有返自己私人空間,唔係30歲都同父母住,係動物既基本需求,有安居然後有家庭
我就係咁諗,唔知其他人點

廿幾年黎都無自己房
我都想唔買樓做自己想做嘅野呀
返到嚟連搵間房打飛機都冇
91撚 仲係一事無成

會計

會計邊有咁高人工
就嚟廿中未掂過女人可以點?點解拍拖仲難過中六合彩
搞唔成革命
就只有逃往台灣一途?
92 年,情況好似,唯獨是多咗個19 學位同多少少freelance

畢咗業之後都算只係靠自己﹐搵多幾千半萬根本就唔會有分別一樣係睇唔到未來同希望
做乜撚野個個人生淨係識諗買樓,十個post講前途,有十個都係講買唔到樓,等我仲滿心期待入來睇你有咩大計,不個所謂

因為香港太迫,我想有返自己私人空間,唔係30歲都同父母住,係動物既基本需求,有安居然後有家庭
我就係咁諗,唔知其他人點

沒錯,可以自己一個空間其實係基本,唯獨是喺香港真係奢侈到癲

冇自己獨處時間好易屈到有精神病同諗埋一邊﹐因為根本冇空間抒發情緒

沒錯,可以自己一個空間其實係基本,唯獨是喺香港真係奢侈到癲

冇自己獨處時間好易屈到有精神病同諗埋一邊﹐因為根本冇空間抒發情緒

搵份駐支那ge 工玩下囉
單人宿舍間房大過我屋企個廳

有地方 有私人空間 有錢淨 然後就沒有然後

你就會發覺香港有d 地方係幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞