[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
其他巴打用電子防潮定係用防潮箱加珠?
我煩惱緊邊款好

如果你多鏡 你最好買返電子唔洗煩
如果你成日用 防潮箱加珠都可以 但你要定期換珠

我打算一機兩鏡左右
電子咩牌子好?
我煩惱緊邊款好

我打算一機兩鏡左右
電子咩牌子好?

收藏家。
巴打upload一張上黎睇下setting啦
我發現好多白紙新手買fujifilm

吹奏得多就出事了

開頭岩岩買xa2個時都試過鬆郁暯
但原來就係a mode快門太慢手震
不過個時無去blame部機
上網再學下就識

好多無影開 一玩呢啲機就會咁
明明係自己唔識 但會話部機唔得
遲早有人因為唔識測光就話部機唔得 影死黑

其實新買一部相機無論新手或老手都需要經過一段時間探索同磨合先能夠發揮到相機應有既性能,當過左一段時間再睇返以前剛接觸新機時所影既相同而家係會睇到有明顯進步。

認同
每次用新機我都會覺得:屌 好似無乜分別咁既
用耐左就會覺得值
我煩惱緊邊款好

我打算一機兩鏡左右
電子咩牌子好?

收藏家。

我岩岩先壞左個收藏家 幾年了
宜家用淘寶果d算 自己額外放多個濕度計

吹奏得多就出事了

又可以加價

快門1/60 開左防震 ISO (auto 3200) 其他都用緊default setting

吹奏得多就出事了

又可以加價

快門1/60 開左防震 ISO (auto 3200) 其他都用緊default setting

相呢

吹奏得多就出事了

又可以加價

相呢

出左街嘛

吹奏得多就出事了

又可以加價

你咁樣巴打們好難同你分析的
你最好拎一張出黎 同埋張相個setting圖
我煩惱緊邊款好

我打算一機兩鏡左右
電子咩牌子好?

收藏家。

我岩岩先壞左個收藏家 幾年了
宜家用淘寶果d算 自己額外放多個濕度計

我見都係 收藏家同防潮家之爭

吹奏得多就出事了

又可以加價

你咁樣巴打們好難同你分析的
你最好拎一張出黎 同埋張相個setting圖

好的
識朋友幫我格到個價xt20 $8600 配 18-55mm kit,抵唔抵屌
識朋友幫我格到個價xt20 $8600 配 18-55mm kit,抵唔抵屌

咁貴
我第二水買都係8390咋喎

so0都做到8.4k-8.5k

巴打幾時買?我上兩個星期去問so0 8690

咁貴
我第二水買都係8390咋喎

邊度咁抵,平兩舊?
fb gfx group 級於有人 leave group 頂唔順 d 人 post 垃圾相

巴打幾時買?我上兩個星期去問so0 8690

問下就有架啦
早排DP都有個post講呢樣嘢
https://www.dpreview.com/forums/thread/4150729

GFX 個facebook group

笑左

吹到去colour theory
新手表示影得太柒唔敢貼相
有冇呢方面嘅教學可以分享下

colour theory不知幾重要
唔係咩複雜野黎
女仔襯衫嘅方法其實已經係

Colour Theory
https://youtu.be/-IMOOwR0kLo
有無人試過x70 卡住粒電個粒野爛左?
不如試下較去auto mode去陽光充沛既地方影幾張睇下清唔清好無?
乜setting 又唔講,自己支鏡最近對焦距離係幾多又唔知
就係咁講話好濛好濛唔知係咩問題
你咁樣嚇死唔少新手以為係部機有暗病

一聽已經覺得佢係auto mode快門太慢,少少郁係mode睇唔清,又無即時放大check
一係就太close up, 對唔到焦都唔知
相又無setting又無係度斷鳩估,有撚用咩

吹奏得多就出事了

老老豆豆,fuji d 機其實唔岩新手用
玩下sony/ canon/ nikon
學下曝光三角,pasm mode,景深呢d基本野先啦
轉會揀xt2都係為左佢個菲林機操作模式
但講快手,真係以前用單反會再快手d

吹奏得多就出事了

何解啊

吹奏得多就出事了

何解啊

好似xt1/2咁 無auto mode
都要幾熟曝光三角 先知三個dial 扭去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞