[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike

之前買過一粒,轉個頭就唔見咗lu~
拎左枝1855上荃灣整 唔知幾耐先拎得返
佢仲要話d零件冇貨

有冇巴打試過 幾耐左右有得拎
大家有冇用保護filter

Yes, B&W ND FILTER

支支都會落B+W,除左35.4呢支冇上filter,因為佢個遮光罩已經保護得好好
係咪有個tg gp架?想入

留名
放咗枝35.4入23.4會唔會好傻豬

點解
我反而鍾意23

富士機係咪要乘返1.5鏡頭焦距?

點解
我反而鍾意23

富士機係咪要乘返1.5鏡頭焦距?

yes
有冇巴絲枝18-55影遠景對無限遠嗰陣好多時都好似對焦唔準咁,走焦咁矇咗,寧寧捨捨左邊位仲會好似手陣咁化開 唔知係咪枝鏡有問題
有冇人用富士機係全程開auto mode

當年新手上路會,但後尾識玩之後就長期m mode/ 光圈先決
其實XT2同20既相片質素有冇分別??
個人拙見,玩富士尤其xt2/xt20呢啲有快門轉盤嘅機就唔好用auto mode喇,用M mode比較好

因為無反其中一個優勢就係有相片預覽,透過evf/mon,未影之前就已經預計到影出嚟張相係點樣,用M mode每調整一下快門光圈ISO張相都有光暗景深變化,因此除左可以因應場景做唔同setting之外,更加可以即時調整出自己想要嘅效果

如果用auto,張相會自動出正常曝光,但實際上有時你會想張相過曝或欠曝,做出唔同效果(當然你可以話用A mode調較曝光補償可以做到同樣效果,但係快門速度就變咗另一個變數,分分鐘低過安全快門都冇留意到)

富士玩M mode轉setting已經係非常方便,如果用啲得一個轉盤嘅低階單反,玩M mode真係玩死自己

zeiss 32mm 1.8見好少人用貼下
支鏡影出黎隻色同富士鏡好大分別

執相又係變撚哂色有撚所謂咩

睇過網上D 相, sharp 過fuji鏡, 但色水唔同演繹, 但立體感高~好通透,

缺點是好慢,慢過35.4
想問下x100F用家 用咩袋裝住佢
其實XT2同20既相片質素有冇分別??

沒 拍片就有

新手鳩影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞