[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
XT20連18-55 唔計信用卡回贈 依家最平大約幾錢?

83xx 蘇零

7500 朋友二手賣比我 抵唔抵屌?
新手想10000以下買入fuji. 希望比d意見 睇中2手嘅xpro2 + 35mm f/2 or xt1 + 1855 ($6xxx). 我用唔著4k又唔特別要三防. 求指教~

緊係pro2,
兩部我都有,唔計反mon,(pro2 無反mon)
cmos ,evf ,lcd像數.pro2 同 xt1 差天共地.
如果有玩手動鏡.就知xt1 個峰值得啖笑.
有畢直,,一定係xtran 3.
新手想10000以下買入fuji. 希望比d意見 睇中2手嘅xpro2 + 35mm f/2 or xt1 + 1855 ($6xxx). 我用唔著4k又唔特別要三防. 求指教~

仲有一樣想講,如果你真係新手,最好就買支zoom 先.
雖然35f2 到係一支好野黎.
但1855 有防震.等你玩熟左先玩定焦都未遲
有無巴打收35 1.4 , 7月中過保
超新手 求意見
近排兩手group見到x-e2連1855kit
做緊3200
新手入門屌得過?
機款怕唔怕太舊
求指教

幾錢, 留tg?
超新手 求意見
近排兩手group見到x-e2連1855kit
做緊3200
新手入門屌得過?
機款怕唔怕太舊
求指教

有無睇錯?$3200?
呢個係xe1+1855 價錢(唔好睇錯xc1650.平好多)

如果係xe2 就超抵屌.即去馬

緊係pro2,
cmos ,evf ,lcd像數.pro2 同 xt1 差天共地.

如果計evf嘅話應該係xt1好啲,除左xpro2個evf嘅refresh rate係85 frames per second而xt1係54之外(但其實肉眼唔太睇得出分別),xt1嘅evf幾乎全面贏xpro2,而xpro2嘅viewfinder優勢表現喺佢個ovf,呢樣係xt系列冇嘅嘢

xpro2 vs xt1,詳情可以參考:
https://www.fujivsfuji.com/fuji-xpro2-vs-xt1/

緊係pro2,

如果計evf嘅話應該係xt1好啲,除左xpro2個evf嘅refresh rate係85 frames per second而xt1係54之外(但其實肉眼唔太睇得出分別),xt1嘅evf幾乎全面贏xpro2,而xpro2嘅viewfinder優勢表現喺佢個ovf,呢樣係xt系列冇嘅嘢

https://www.fujivsfuji.com/fuji-xpro2-vs-xt1/

師兄,你上面條link 一早睇過.
數據始終係數據.我敢講出上面o既野,係因為我兩部都有.
實戰最重要.
我有玩開手動鏡,福仔,leica,當用同一setting 下,pro2 evf 係好d.
包括色水,幼細度(可能係因為pro2 細d)同峰值對焦準確性.xt1 係差d.
如果要講xt1 evf優勝o既地方,係佢evf 大d 同可以spilt 做大細mon 方便手動對焦.但pro2 我就唔需要呢兩樣野,因為佢唔洗放大對焦,齋峰值都可以9成中焦.

緊係pro2,

實戰最重要.
我有玩開手動鏡,福仔,leica,當用同一setting 下,pro2 evf 係好d.
包括色水,幼細度(可能係因為pro2 細d)同峰值對焦準確性.xt1 係差d.
如果要講xt1 evf優勝o既地方,係佢evf 大d 同可以spilt 做大細mon 方便手動對焦.但pro2 我就唔需要呢兩樣野,因為佢唔洗放大對焦,齋峰值都可以9成中焦.

幾錢, 留tg?

@momojaiii

緊係pro2,

實戰最重要.

冇錯,最簡單就係xt1個evf大啲睇得舒服啲,而且有dual mode,不過我自己插手動鏡落xt1嚟講,覺得xt1嘅峰值用落冇問題,一樣易中焦,而xpro2亦唔覺有特別

反而你提到嘅色水,唔知你手上嗰部xpro2有冇事,我睇過好幾部xpro2個evf,都係比起個mon色溫偏藍,我有個fd嘅xpro2偏藍得好嚴重,而我見過嘅xt1就甚少出現呢個問題

我諗巴打得出咁嘅結論最主要係因為你覺得xt1峰值準確度低,呢一點我自己又真係唔太覺,部機峰值顯示中焦嘅地方就通常中焦,如果覺得難睇可以轉紅色

但峰值問題就應該唔係歸納到evf方面了,如果講evf,我個人都係認為xt1較優勝,優點我地上面都討論咗,而事實上xt1/2嘅一大賣點就係個evf做得好

利申已放晒其他機,用緊xt2

緊係pro2,

實戰最重要.

冇錯,最簡單就係xt1個evf大啲睇得舒服啲,而且有dual mode,不過我自己插手動鏡落xt1嚟講,覺得xt1嘅峰值用落冇問題,一樣易中焦,而xpro2亦唔覺有特別

反而你提到嘅色水,唔知你手上嗰部xpro2有冇事,我睇過好幾部xpro2個evf,都係比起個mon色溫偏藍,我有個fd嘅xpro2偏藍得好嚴重,而我見過嘅xt1就甚少出現呢個問題

我諗巴打得出咁嘅結論最主要係因為你覺得xt1峰值準確度低,呢一點我自己又真係唔太覺,部機峰值顯示中焦嘅地方就通常中焦,如果覺得難睇可以轉紅色

但峰值問題就應該唔係歸納到evf方面了,如果講evf,我個人都係認為xt1較優勝,優點我地上面都討論咗,而事實上xt1/2嘅一大賣點就係個evf做得好

利申已放晒其他機,用緊xt2

師兄,我果部pro2 反而無扁藍問題,至於你講o既轉紅色,我由買機果陣就用紅色.基本上我用xt1 手動對焦時都唔係太準,我同時有xe1,xt10,手動對焦都係pro 2大勝.
ANYWAY.回翻上面買機問題, 新手,如果畢直許可,BODY 一定係買UPDATE 款,(機械菲林機除外)
[quote]有兩樣野想問 x100F
-OVF睇野 影出黎 係咪以白框為準?
-巴打們通常咩情況用OVF/EVF?
其實都唔關新唔新手事啦
個人買電子野既哲學一定係有新買新,唔夠錢就唔好買住
慳少少買部過時既野,值咩 除非新個代既upgrade好少,而且價錢又貴好多
但xt1同xpro2, 淨係粒sensor都分得到係兩代既產物
點都唔會買返xt1呢代既機啦

-同埋點解個快門次數 點影都係顯示為零

咁撚正!第時二手放返出去可以話係99.8%新

咁撚正!第時二手放返出去可以話係99.8%新

你又岩啵
有無巴打買過支50-230mm 玩啊,最近見990蚊 支想買來玩
尋日係蘇0 買X-T20 1855 $8700
for reference

同埋我想問,富士啲機個mon 係咪一直以來都太光?我x70 要-3 先同電腦睇既差唔多,X-T20 都係咁
有無人用過canon ef鏡轉xf鏡舊adapter,想問人借支長鏡玩下
聽日去入X-T2
想入三支鏡玩下
但唔知點揀好

14/F2.8 或 16/F1.4
23/F1.4 或 35/F1.4
56/F1.2 R 或 APD

其實你自己想要咩先?
想放35 1.4 聽日交收
新手求救
我部 XT20 有d問題
唔知點解我就算點扭 exposure compensation
無論-3去到+3,都係冇反應,影出黎都係一樣
請問係我setting問題定係部機問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞