[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
有冇人覺得部xt2影耐左機身會熱熱地?
正常嗎

正常,我 xpro1 同 2 玩長曝都一樣會熱熱地。

少少淆
如果覺得個mon反應有啲遲鈍呢?
但㩒一㩒shutter又會反應快返
想問有無巴打有興趣收xt1同23.4
想玩番dslr

23.4有興趣

巴打我記住先,我想全set放

我有興趣收xt1
係咪湊夠一set
需要唔係最 update,但入面都分析得幾好。

富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(上
http://blog.fabulous-studio.com/2015/01/fujifilm-x_28.html
富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(中)
http://blog.fabulous-studio.com/2015/01/fujifilm-x_30.html
富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(下)
http://blog.fabulous-studio.com/2015/02/fujifilm-x.html
雖然唔係最 update,但入面都分析得幾好。

富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(上
http://blog.fabulous-studio.com/2015/01/fujifilm-x_28.html
富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(中)
http://blog.fabulous-studio.com/2015/01/fujifilm-x_30.html
富士 Fujifilm X 相機終極購買指南:鏡頭篇(下)
http://blog.fabulous-studio.com/2015/02/fujifilm-x.html
正常嗎

少少淆

同發熱冇關係

xt2有得較效能普通模式同效能提升模式,如果你用嘅係普通,當你開著部機但唔郁十幾秒,個mon嘅刷新率會大幅下降,就會變左巴打所講嘅反應遲鈍左,但一撳shutter就會正常返,呢個係慳電設計

如果想個mon長期都順暢就較返去效能提升模式,相對缺點就係好食電
正常嗎

少少淆

同發熱冇關係

xt2有得較效能普通模式同效能提升模式,如果你用嘅係普通,當你開著部機但唔郁十幾秒,個mon嘅刷新率會大幅下降,就會變左巴打所講嘅反應遲鈍左,但一撳shutter就會正常返,呢個係慳電設計

如果想個mon長期都順暢就較返去效能提升模式,相對缺點就係好食電

Oh shit 明白哂巴打
想玩番dslr

23.4有興趣

巴打我記住先,我想全set放

我有興趣收xt1
係咪湊夠一set

爸打有興趣收xt1 同23.4可以tg傾
tg: DerekSiu
正常嗎

少少淆

同發熱冇關係

本身想買sony rx100 v
但係追左幾個po之後中哂毒
Fuji影出黎d顔色好正
想問下 新手 xt2同xt20 簡邊部好?

無限budget 一定係xt2

兩種野黎喎
我有rx100iv同xt20
用法唔同
大家有冇買電子防潮箱

兩種野黎喎
用法唔同

兩種野黎喎
用法唔同

真心兩樣野黎 有rx100iv 同xt1
完全無抵觸 仲可以互補
大家有冇買電子防潮箱

一定要買
大家有冇買電子防潮箱

一定要買

紅A膠箱都夠殺嘅
最緊要多啲影
想玩番dslr

23.4有興趣

巴打有興趣就tg我啦
想玩番dslr

23.4有興趣

巴打有興趣就tg我啦

巴打對唔住 有fd讓左枝55200俾我,無晒銀彈
其他巴打有興趣可以pm返
大家有冇買電子防潮箱

一定要買

紅A膠箱都夠殺嘅
最緊要多啲影

又唔係咁講
電子防潮箱可以令部機condition keep 得好d
深水埗有得買

就算用膠箱都要額外買防潮包放入去

兩種野黎喎
用法唔同

真心兩樣野黎 有rx100iv 同xt1
完全無抵觸 仲可以互補

無錢 只能買一部
大家有冇買電子防潮箱

一定要買

紅A膠箱都夠殺嘅
最緊要多啲影

又唔係咁講
深水埗有得買

講漏左
要放防潮珠
不過電子防潮箱都有壽命
上網bid咗隻八羽怪 44-2

有無巴打都有玩老鏡?
大家有冇買電子防潮箱

一定要買

紅A膠箱都夠殺嘅
最緊要多啲影

又唔係咁講
深水埗有得買

講漏左
要放防潮珠
不過電子防潮箱都有壽命

我淘左個防潮膠箱同防潮珠
我諗夠做掛
想問大家遮光罩係咪長插?
定直頭唔用?
好多人覺得插左型啲但我唔咁覺得
上網睇過啲用遮光罩嘅好處
本身部xt20 長插1855已經好似有啲前傾
用埋罩好似更顯得頭大身細
我新手又唔知到底幾時要用幾時唔使
好困擾
想問大家遮光罩係咪長插?
定直頭唔用?
好多人覺得插左型啲但我唔咁覺得
上網睇過啲用遮光罩嘅好處
本身部xt20 長插1855已經好似有啲前傾
用埋罩好似更顯得頭大身細
我新手又唔知到底幾時要用幾時唔使
好困擾

通常個hood 係反插於鏡身
要用先插鏡頭

平時街拍個陣唔會上hood
因為唔想太礙眼
但影景時陽光好猛 甚至光線直射鏡頭
就會上hood擋光,reduce flare
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞