[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
大家有冇買電子防潮箱

一定要買

紅A膠箱都夠殺嘅
最緊要多啲影

又唔係咁講
電子防潮箱可以令部機condition keep 得好d
深水埗有得買

就算用膠箱都要額外買防潮包放入去

講漏左
要放防潮珠
不過電子防潮箱都有壽命

我淘左個防潮膠箱同防潮珠
我諗夠做掛

都ok la
定期check 防潮珠仲用唔用得
【最新消息】
新一批FUJINON XF35mmF1.4 R 及XF18mmF2鏡頭已經到左FUJIFILM Studio館啦~
XF35mmF1.4 R鏡頭 售價$4,880.00
XF18mmF2 R鏡頭 售價$4,680.00

是咪派大貨押炒風
【最新消息】
新一批FUJINON XF35mmF1.4 R 及XF18mmF2鏡頭已經到左FUJIFILM Studio館啦~

是咪派大貨押炒風

有冇人覺得部xt2影耐左機身會熱熱地?
正常嗎

正常,我 xpro1 同 2 玩長曝都一樣會熱熱地。

少少淆
如果覺得個mon反應有啲遲鈍呢?
但㩒一㩒shutter又會反應快返

同發熱冇關係

xt2有得較效能普通模式同效能提升模式,如果你用嘅係普通,當你開著部機但唔郁十幾秒,個mon嘅刷新率會大幅下降,就會變左巴打所講嘅反應遲鈍左,但一撳shutter就會正常返,呢個係慳電設計

如果想個mon長期都順暢就較返去效能提升模式,相對缺點就係好食電

Boost mode除左巴打所講既
仲有乜特別
想問大家遮光罩係咪長插?
定直頭唔用?
好多人覺得插左型啲但我唔咁覺得
上網睇過啲用遮光罩嘅好處
本身部xt20 長插1855已經好似有啲前傾
用埋罩好似更顯得頭大身細
我新手又唔知到底幾時要用幾時唔使
好困擾

通常個hood 係反插於鏡身
要用先插鏡頭

平時街拍個陣唔會上hood
因為唔想太礙眼
但影景時陽光好猛 甚至光線直射鏡頭
就會上hood擋光,reduce flare

thanks
【最新消息】

是咪派大貨押炒風

其實官方價多數離地 price.com 個價先作實
【最新消息】

是咪派大貨押炒風

其實官方價多數離地 http://price.com 個價先作實

MSRP一定貴
富士迷新加入post
XT20巴打覺得黑定銀好睇?
想買kit set邊到買唔鬼老實有分期?
利申:已做左入post既準備 show block 含撚貓
有無巴打講下xt20同rx100
用途上分別?
我正正考慮緊呢兩部
用途上分別?
我正正考慮緊呢兩部

通常真係想影相會拎X-T20
出街食飯會拎RX100IV
咁我應該會入x-t20喇
輕便影有iphone7
咁有無購買地方同防潮推薦?
咁我應該會入x-t20喇
輕便影有iphone7
咁有無購買地方同防潮推薦?

唔想淘寶就上price.com.hk
用途上分別?
我正正考慮緊呢兩部

我xt20 + RX100m5
用途上分別?
我正正考慮緊呢兩部

我一年前買RX先
用途上分別?
我正正考慮緊呢兩部

我一年前買RX先

RX老豆老母用
用途上分別?
我正正考慮緊呢兩部

有米
想問防潮 你地係用咩裝備?
想問防潮 你地係用咩裝備?

收藏家
岩岩去完日本 返黎香港睇相先發覺張張相放大都濛, 明明對好焦但硬係唔清咁,好傷心。

XT20 kit 18-55

光圈有收到F4或以上
岩岩去完日本 返黎香港睇相先發覺張張相放大都濛, 明明對好焦但硬係唔清咁,好傷心。

光圈有收到F4或以上

光圈有收到F4或以上

安已不

光圈有收到F4或以上

係咪setting有問題咋

光圈有收到F4或以上

巴打夜晚無過落電話望望 做下檢討 ?
返到黎先發現真心叫出黎,可以有藉口去多次

光圈有收到F4或以上

係咪setting有問題咋

唔知但唔似 又無理由係塊b+w cpl

光圈有收到F4或以上

巴打夜晚無過落電話望望 做下檢討 ?
返到黎先發現真心叫出黎,可以有藉口去多次

有 我無刻意放大
同埋係部相機睇唔到有事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞