[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
我玩左一年XT1得支Kit鏡
遲啲會過美國玩
如果想集中影景, 有無邊支定焦推介?

貼下相
Xt20
Helios 44m-2

點樣先影到呢類相??
利申 新手

落腳架,較慢個快門

ISO同光圈有無野要較?
遲啲會過美國玩

例牌答案
變焦1024
定焦16

原廠?

有原廠買架?x100F?

其實你係咪指個粒soft release button?

九唔搭八

hotshoe 變左 soft release

http://www.fujifilmshop.com.hk/products.asp?prod=186

原廠呀...

Hot Shoe 我用呢款, 可以俾手指公食力
成部 XT20 即刻好揸曬

巴打呢隻hot shoe邊度買
岩岩入手XT2 發現機身問題都幾多 唔知係bug定呢部機問題 聽日去換機 想睇下大家有無呢啲問題 eye sensor好慢 轉要load一陣 感覺好似慢過XT1... LCD MON偏暗色 最後係熄機無得即刻開返機 會黑mon無反應 要禁落快門先至開到機 仲有啲曝光果啲好似仲差過上一代咁

巴打入手咗幾耐?我玩左xt2一段時間,都發現一啲設計上嘅缺陷(其後接觸咗其他人嘅xt2,證實唔係我部機嘅個別問題)

個mon偏暗方面,你睇下會唔會係個evf太光,因為xt2個evf亮度默認為自動調整,你可以轉返做手動,咁就會同mon接近返

然而xt2 mon有偏色前科,要留意個mon會唔會係色溫問題

關機再開機問題,我部機都有,呢個情況我認為係xt系列通病。關機後一秒鐘內即刻再開機,部機會冇反應,要重新再啪個開機掣,或者撳半下快門先開得返機。我證實xt2,xt1,xt10都係咁,但亦試過xa3,xpro2冇呢個問題(即係關機後即刻開得返機),以前用xe1,xe2冇留意呢個問題,忘了

eye senor應該冇問題,我接觸過嘅xt2都冇delay,而曝光亦冇事,可能係啲色水你未習慣

我有興趣了解下巴打你部機個情況,此外我仲發現其他重要問題,不過喺度就費事長篇大論了,你有興趣嘅話留個tg交流下

好啊ching ID:CKPHOTO
死gay
遲啲會過美國玩

例牌答案
變焦1024
定焦16

10-24 F4光圈會唔會太細?
遲啲會過美國玩

例牌答案
變焦1024
定焦16

日頭完全無問題
入放佢有ois 手持Ok 要影得就落腳啦
遲啲會過美國玩

例牌答案
變焦1024
定焦16

日頭完全無問題

去旅行未必會帶腳架
有無邊間鋪係可以試hand grip
唔知邊個size岩我
遲啲會過美國玩

例牌答案
變焦1024
定焦16

日頭完全無問題

去旅行未必會帶腳架

前幾個post有把打貼過手持夜景,推高ISO出黎都OK
查實夜晚想影乜先
遲啲會過美國玩

例牌答案
變焦1024
定焦16

日頭完全無問題

去旅行未必會帶腳架

除非你震過貓王 如果唔係推過iso問題不大
話說剛剛買左支60mm 玩,但唔知點解光圈我轉到2.8 開始佢變左自動光圈,點解會咁,係咪壞左啊?
巴打我想問下圖上方個橙色logo係咩意思
利申新手買機無耐
巴打我想問下圖上方個橙色logo係咩意思
利申新手買機無耐

geog tag
想入多支鏡黎緊去旅行用但未諗好10-24定35.4好
遲啲會過美國玩

例牌答案
變焦1024
定焦16

比支0.95你好冇?

到時又話買唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞