[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
刨完本說明書都係唔明
部xt20到底點較手動對焦
刨完本說明書都係唔明

機前面有個制扭 S C M
新手想買XT-1會唔會太難用
刨完本說明書都係唔明

機前面有個制扭 S C M

sor憨鳩咗,唔該巴打
仲係Xt2 同xt20 諗緊邊部好

有錢就上XT2
不過未知自己想點都可以玩XT20 + 1855
同XT2個差價買多支鏡
影到咁上下先升XT3都未遲

有錢就上XT2
同XT2個差價買多支鏡

自己又衰玩過xt2 之後覺得xt20 好玩具咁
但兩部機差價又可以入多支廣角鏡遲啲旅行用
所以好難諗
岩岩去完日本 返黎香港睇相先發覺張張相放大都濛, 明明對好焦但硬係唔清咁,好傷心。

XT20 kit 18-55

光圈有收到F4或以上

巴打夜晚無過落電話望望 做下檢討 ?
返到黎先發現真心叫出黎,可以有藉口去多次

有 我無刻意放大
同埋係部相機睇唔到有事

咁係乜野原因呢

有錢就上XT2
同XT2個差價買多支鏡

自己又衰玩過xt2 之後覺得xt20 好玩具咁
但兩部機差價又可以入多支廣角鏡遲啲旅行用
所以好難諗

咁既話直上啦 好過你心思思
岩岩去完日本 返黎香港睇相先發覺張張相放大都濛, 明明對好焦但硬係唔清咁,好傷心。

XT20 kit 18-55

光圈有收到F4或以上

巴打夜晚無過落電話望望 做下檢討 ?
返到黎先發現真心叫出黎,可以有藉口去多次

有 我無刻意放大
同埋係部相機睇唔到有事

咁係乜野原因呢

喺部相機度睇唔到有事?即係喺相機放大睇就清,用電腦放大就唔清?
新手想問budget4k-7k左右 xt10係咪最佳選擇 想影街景同夜景為主
新手想問budget4k-7k左右 xt10係咪最佳選擇 想影街景同夜景為主

享受慢慢影既用家 xe2/xt10/xt1都得
如果唔係比多少少上xt20會爽快好多
用緊Xt20 1855
開頭影人像發覺有d矇 硬係唔夠sharp咁,跟住咪試下影d字/近野,同iphone7 比較結果係iPhone sharp d (光圈F4)
咁係咪叫走焦?
用緊Xt20 1855
開頭影人像發覺有d矇 硬係唔夠sharp咁,跟住咪試下影d字/近野,同iphone7 比較結果係iPhone sharp d (光圈F4)
咁係咪叫走焦?

建議送去原廠check check
用緊Xt20 1855
咁係咪叫走焦?

建議送去原廠check check

同上面有位巴打講嘅情況好相似,如果setting同filter冇問題嘅話,我懷疑係光軸不正,較簡單嘅檢查方法係換第支鏡頭試下有冇同樣情況
用緊Xt20 1855
咁係咪叫走焦?

1855 minimum focus distance 係30cm
如果係影太近會對唔到焦

如果想再試下
可以用腳架/穩定平面,關左防震功能,試下remote影相
咁樣情況下應該最steady 避哂手震
咁都唔sharp就可能係部機問題了

GFX 個facebook group
用緊Xt20 1855
咁係咪叫走焦?

1855 minimum focus distance 係30cm
如果係影太近會對唔到焦

如果想再試下

近過min focus distance都有可能, 放啲sample相上黎睇睇

笑左
用緊Xt20 1855
咁係咪叫走焦?

如果係影太近會對唔到焦

如果想再試下

近過min focus distance都有可能, 放啲sample相上黎睇睇

用1855係咪即係隊到好近點都fo唔到??

笑左

吹到去colour theory
新手表示影得太柒唔敢貼相
有冇呢方面嘅教學可以分享下

笑左

吹到去colour theory
新手表示影得太柒唔敢貼相
有冇呢方面嘅教學可以分享下

colour theory不知幾重要
唔係咩複雜野黎
女仔襯衫嘅方法其實已經係
用緊Xt20 1855
咁係咪叫走焦?

如果係影太近會對唔到焦

如果想再試下

你肉眼隊到好近你話fo唔fo到
用緊Xt20 1855
咁係咪叫走焦?

如果係影太近會對唔到焦

如果想再試下

其實呢度好多巴打都應該睇下啲入門資料先。
熟左基本野說唔會出現呢啲情況
用緊Xt20 1855
咁係咪叫走焦?

如果係影太近會對唔到焦

如果想再試下

其實呢度好多巴打都應該睇下啲入門資料先。
熟左基本野說唔會出現呢啲情況

我用左對焦優先,但d相真係唔sharp定係iPhone 真係咁sharp?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞