[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
X100系列需唔需要裝filter

yes, 否則鏡頭好易入塵

嘩 真係架
買b+w filter? 買咩size?
拎出街都會入塵喇
7000蚊budget想入會 有咩推介
主要影人 第一部機

嘩 真係架

示乎你咩鏡頭
建議先上網研究下
Filter都分好多種

x100 冇記得咪43mm 囉
不過仲要個adapter ring

相機真係一闊三大
各位有冇用過支90mm?想入喱支鏡,但係好似好冷門,有冇人可以分享下?
想問下samyang 12mm 同 fuji 1024mm鏡頭大家點揀
想入會但唔想咁多枝鏡

1024方便好多
各位有冇用過支90mm?想入喱支鏡,但係好似好冷門,有冇人可以分享下?

好sharp ge 一枝鏡 影女一流

嘩 真係架

示乎你咩鏡頭
建議先上網研究下
Filter都分好多種

相機真係一闊三大

新手想問下用緊18-55 洗唔洗買filter? 同埋如果入左塵有無方法解決?

嘩 真係架

示乎你咩鏡頭
建議先上網研究下
Filter都分好多種

相機真係一闊三大

新手想問下用緊18-55 洗唔洗買filter? 同埋如果入左塵有無方法解決?

拎出去用遲早會入塵
唔好諗呢啲野,專心影相仲好

嘩 真係架

示乎你咩鏡頭
建議先上網研究下
Filter都分好多種

相機真係一闊三大

拎出去用遲早會入塵

嘩 真係架

示乎你咩鏡頭
建議先上網研究下
Filter都分好多種

相機真係一闊三大

拎出去用遲早會入塵

揸車出街點都有機會花,唔通唔揸咩

入塵太勁通常上代理抹鏡

不過塵對成像其實唔太影響,塊UV filter影響仲大

好sharp ge 一枝鏡 影女一流

我就係唸緊入支56定90影女 但上望又冇乜90同56嘅比較,係到睇完置頂又冇乜評下支90
仲係好十五十六xt2定xt20
價錢真係一大心理關口

想問下如果分期係咪都係大鋪買好
岩岩入手XT2 發現機身問題都幾多 唔知係bug定呢部機問題 聽日去換機 想睇下大家有無呢啲問題 eye sensor好慢 轉要load一陣 感覺好似慢過XT1... LCD MON偏暗色 最後係熄機無得即刻開返機 會黑mon無反應 要禁落快門先至開到機 仲有啲曝光果啲好似仲差過上一代咁

貼下相
Xt20
Helios 44m-2
岩岩入手XT2 發現機身問題都幾多 唔知係bug定呢部機問題 聽日去換機 想睇下大家有無呢啲問題 eye sensor好慢 轉要load一陣 感覺好似慢過XT1... LCD MON偏暗色 最後係熄機無得即刻開返機 會黑mon無反應 要禁落快門先至開到機 仲有啲曝光果啲好似仲差過上一代咁

巴打入手咗幾耐?我玩左xt2一段時間,都發現一啲設計上嘅缺陷(其後接觸咗其他人嘅xt2,證實唔係我部機嘅個別問題)

個mon偏暗方面,你睇下會唔會係個evf太光,因為xt2個evf亮度默認為自動調整,你可以轉返做手動,咁就會同mon接近返

然而xt2 mon有偏色前科,要留意個mon會唔會係色溫問題

關機再開機問題,我部機都有,呢個情況我認為係xt系列通病。關機後一秒鐘內即刻再開機,部機會冇反應,要重新再啪個開機掣,或者撳半下快門先開得返機。我證實xt2,xt1,xt10都係咁,但亦試過xa3,xpro2冇呢個問題(即係關機後即刻開得返機),以前用xe1,xe2冇留意呢個問題,忘了

eye senor應該冇問題,我接觸過嘅xt2都冇delay,而曝光亦冇事,可能係啲色水你未習慣

我有興趣了解下巴打你部機個情況,此外我仲發現其他重要問題,不過喺度就費事長篇大論了,你有興趣嘅話留個tg交流下

貼下相
Xt20

點樣先影到呢類相??
利申 新手
想入23mm
f1.4同f2應該揀邊支好

貼下相
Xt20

點樣先影到呢類相??
利申 新手

落腳架,較慢個快門
想入23mm
f1.4同f2應該揀邊支好

睇筆直

筆直夠一定係1.4

分別在f2 近拍soft d ,f1.4 sharp d正d

同埋1.4 重d 無wr,f2就細細舊有wr

對大光圈無乜追求既話其實2都可以接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞