[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
糾結緊a6500定x-t2

各位俾啲意見唔該
糾結緊a6500定x-t2

各位俾啲意見唔該

a6500, sony 世界第一

新手鳩影

有冇性價比高又輕便既腳架推介?

用緊 XT20 + 1024
個人拙見,玩富士尤其xt2/xt20呢啲有快門轉盤嘅機就唔好用auto mode喇,用M mode比較好

因為無反其中一個優勢就係有相片預覽,透過evf/mon,未影之前就已經預計到影出嚟張相係點樣,用M mode每調整一下快門光圈ISO張相都有光暗景深變化,因此除左可以因應場景做唔同setting之外,更加可以即時調整出自己想要嘅效果

如果用auto,張相會自動出正常曝光,但實際上有時你會想張相過曝或欠曝,做出唔同效果(當然你可以話用A mode調較曝光補償可以做到同樣效果,但係快門速度就變咗另一個變數,分分鐘低過安全快門都冇留意到)

富士玩M mode轉setting已經係非常方便,如果用啲得一個轉盤嘅低階單反,玩M mode真係玩死自己

有得set最低快門去到幾多架啵
個人就覺得無必要張張相都盡用m mode去調3樣setting先影一張相,好多時即靜態既野用a mode+曝光補償已經可以好快拎到自已想要既效果
調轉既用S mode較快門+補光補償都可以
不過講到尾都係想搵一種自己最順手同係當時環境最適合同最快既做法,下下用死一個mode就唔洗有p a sm mode啦
個人拙見,玩富士尤其xt2/xt20呢啲有快門轉盤嘅機就唔好用auto mode喇,用M mode比較好

因為無反其中一個優勢就係有相片預覽,透過evf/mon,未影之前就已經預計到影出嚟張相係點樣,用M mode每調整一下快門光圈ISO張相都有光暗景深變化,因此除左可以因應場景做唔同setting之外,更加可以即時調整出自己想要嘅效果

如果用auto,張相會自動出正常曝光,但實際上有時你會想張相過曝或欠曝,做出唔同效果(當然你可以話用A mode調較曝光補償可以做到同樣效果,但係快門速度就變咗另一個變數,分分鐘低過安全快門都冇留意到)

富士玩M mode轉setting已經係非常方便,如果用啲得一個轉盤嘅低階單反,玩M mode真係玩死自己

有得set最低快門去到幾多架啵
個人就覺得無必要張張相都盡用m mode去調3樣setting先影一張相,好多時即靜態既野用a mode+曝光補償已經可以好快拎到自已想要既效果
調轉既用S mode較快門+補光補償都可以
不過講到尾都係想搵一種自己最順手同係當時環境最適合同最快既做法,下下用死一個mode就唔洗有p a sm mode啦

冇錯啊有得set最低快門速度,而set安全快門另一個問題係要睇支鏡係變焦還是定焦,以55-200為例,每個焦距安全快門唔同,如果以200mm作為標準去set安全快門,咁ISO一定會推高左

呢個時候,ISO又變左另一個未知數,雖然部機ISO3200、6400都仲勉強接受到,但最好就自己控制埋啦,咁就更容易達到畫質同拍攝成功率嘅平衡

咁當然唔係咁極端每次都用M mode,有啲畫面一閃即逝(例如街拍之類),就交畀S mode A mode去做都可以,對於呢啲情況,影到張相比起慢慢set更重要,影完再執

但係時間許可下,用M mode其實控制得比較全面,進階玩家不妨多用
有冇性價比高又輕便既腳架推介?

用緊 XT20 + 1024

上星期俄羅斯影既

呢個係咩setting

執架傻人

我講完唔好屌我
我... 用auto
有時用auto影完唔滿意先轉下d iso嗰啲
雖然多數自己轉完覺得仲衰過用auto 都係轉返auto
我用手機d app 執過張相咋
用vsco同iphone 原生嗰個執相
想問下x100F用家 用咩袋裝住佢

見到隻傻西貓係又話汁,唔係又話汁就好笑
利申:已block

上星期俄羅斯影既

呢個係咩setting

執架傻人

我講完唔好屌我
我... 用auto
有時用auto影完唔滿意先轉下d iso嗰啲
雖然多數自己轉完覺得仲衰過用auto 都係轉返auto
我用手機d app 執過張相咋
用vsco同iphone 原生嗰個執相

巴打,鬧你條撚樣傻架唔洗咁理佢

條傻貓眼有事 你唔洗理 block 左佢啦
巴打們買電會去星際買副廠電定上TaoBao買?
好怕會爆炸
巴打們買電會去星際買副廠電定上TaoBao買?
好怕會爆炸

星際分分鐘都係taobao落黎
終於入左xt20,咁貴,心upup
btw 我冇買錯鏡啊
新手XT10用家,啱啱去完日本返黎
用過朋友條peak design lite好正 (我用緊跟機果條)
搵日都去整返條

各位又用緊咩相機帶呢
大家用相機有冇用套?
新手無知一問
其實機身重要啲定鏡頭重要啲
利申用緊xa2 kit鏡
新手無知一問
其實機身重要啲定鏡頭重要啲
利申用緊xa2 kit鏡

鏡佔7成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞