[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
用緊Xt20 1855
開頭影人像發覺有d矇 硬係唔夠sharp咁,跟住咪試下影d字/近野,同iphone7 比較結果係iPhone sharp d (光圈F4)
咁係咪叫走焦?

1855 minimum focus distance 係30cm
如果係影太近會對唔到焦

如果想再試下
可以用腳架/穩定平面,關左防震功能,試下remote影相
咁樣情況下應該最steady 避哂手震
咁都唔sharp就可能係部機問題了

近過min focus distance都有可能, 放啲sample相上黎睇睇

用1855係咪即係隊到好近點都fo唔到??

你肉眼隊到好近你話fo唔fo到

其實呢度好多巴打都應該睇下啲入門資料先。
熟左基本野說唔會出現呢啲情況

我用左對焦優先,但d相真係唔sharp定係iPhone 真係咁sharp?

唔會掛,冇可能iphone sharp啲
有冇相睇下咩料?
岩岩去完日本 返黎香港睇相先發覺張張相放大都濛, 明明對好焦但硬係唔清咁,好傷心。

XT20 kit 18-55

光圈有收到F4或以上

巴打夜晚無過落電話望望 做下檢討 ?
返到黎先發現真心叫出黎,可以有藉口去多次

有 我無刻意放大
同埋係部相機睇唔到有事

你手震?

1855 minimum focus distance 係30cm
如果係影太近會對唔到焦

如果想再試下
可以用腳架/穩定平面,關左防震功能,試下remote影相
咁樣情況下應該最steady 避哂手震
咁都唔sharp就可能係部機問題了

近過min focus distance都有可能, 放啲sample相上黎睇睇

我用左對焦優先,但d相真係唔sharp定係iPhone 真係咁sharp?

有冇相睇下咩料?

冇相係身

有冇相睇下咩料?

冇相係身

諗任今個星期買xt20,而家比你嚇一嚇好驚

有冇相睇下咩料?

冇相係身

似係佢問題

有冇相睇下咩料?

冇相係身

咩叫對焦優先
係咪a mode快門太慢無留意
定自動iso 6400

有冇相睇下咩料?

冇相係身

似係佢問題

如果我用手動對焦係咪可以試到有冇走焦?

有冇相睇下咩料?

冇相係身

似係佢問題

如果我用手動對焦係咪可以試到有冇走焦?

無反好似係唔會走焦的
上個post有巴打講過原理
可以搵下

有冇相睇下咩料?

冇相係身

咩叫對焦優先
係咪a mode快門太慢無留意
定自動iso 6400

對唔到焦唔會影到相
不如試下較去auto mode去陽光充沛既地方影幾張睇下清唔清好無?
乜setting 又唔講,自己支鏡最近對焦距離係幾多又唔知
就係咁講話好濛好濛唔知係咩問題
你咁樣嚇死唔少新手以為係部機有暗病
你話自己影到好濛個幾張
識唔識得係相機睇番用咩setting影?
基本野,光圈,快門,iso
同埋同物件距離大慨有幾遠?
最簡單,不如先上載張相上黎比大家睇睇先?
右click張相然後內容應該睇到影張相時係咩參數
不如放上黎比大家望望有無問題先啦
蒙可以有好多原因
快門太慢手震又得
iso太高多noise又得
仲有好多好多
蒙可以有好多原因
快門太慢手震又得
仲有好多好多

係咪佢較左顆粒
蒙可以有好多原因
快門太慢手震又得
仲有好多好多

係咪佢較左顆粒

NR-2愛好者
新手想問下顆粒同NR-2
大家鍾意邊樣多d
巴打upload一張上黎睇下setting啦
我發現好多白紙新手買fujifilm

吹奏得多就出事了
其他巴打用電子防潮定係用防潮箱加珠?
我煩惱緊邊款好

吹奏得多就出事了

又可以加價
其他巴打用電子防潮定係用防潮箱加珠?
我煩惱緊邊款好

如果你多鏡 你最好買返電子唔洗煩
如果你成日用 防潮箱加珠都可以 但你要定期換珠

吹奏得多就出事了

開頭岩岩買xa2個時都試過鬆郁暯
但原來就係a mode快門太慢手震
不過個時無去blame部機
上網再學下就識

吹奏得多就出事了

上網再學下就識

好多無影開 一玩呢啲機就會咁
明明係自己唔識 但會話部機唔得
遲早有人因為唔識測光就話部機唔得 影死黑
之前有巴打upload過張簡化版教學相的
搵人upload返

吹奏得多就出事了

每個牌子緊有新手會話影完 d 相唔夠 sharp,跟著部機就擺埋一邊。

吹奏得多就出事了

上網再學下就識

好多無影開 一玩呢啲機就會咁
明明係自己唔識 但會話部機唔得
遲早有人因為唔識測光就話部機唔得 影死黑

其實新買一部相機無論新手或老手都需要經過一段時間探索同磨合先能夠發揮到相機應有既性能,當過左一段時間再睇返以前剛接觸新機時所影既相同而家係會睇到有明顯進步。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞