[世界命題] Fujifilm討論區(24)instax SQUARE

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
召集所有x100既臉孔

X100s
有無巴打有二手xc 50-230放,下個星期前想要支長鏡影野
xt1 cmos入左塵
求教邊種diy清塵既方法比較好?
完全新手
買支壓縮空氣罐吹?用果凍筆?定用無水酒精+lens paper抹?

屌我都係,今日影景收光圈發現有黑點去緊旅行又無帶野清塵,心急起嚟月眼鏡布輕輕抺左兩下本身黑點無左,但多左其他

用住大光圈先
有冇人知photosol sensor swab用落xt1度o唔ok架?

而家要用f4或以上

原來咁多人都會抹塊sensor咁夠薑

真漢子
你換左鏡仲有黑點就sensor事
唔建議diy 入廠吹啦

入過一次啦, 要5舊仲要等兩星期,
時間耐至係最大問題, 換鏡機要學下自己清塵(好似係 )

以前用單反(D700)啲塵好易吹,但唔知有冇關
今次吹完出左其他黑點 仲好似有啲印但個印反而無影響
同埋好奇怪,我影出嚟右上有黑點,不過sensor上完全見唔到相應個位有塵
煩惱中
本身得一支35.4
然後想影景,於是啱啱買左 10-24
但玩慣大光圈,發現 f4 真係細得誇張
雖然影有人既景,都唔需要淺景深
但影夜景係咪應該都會煩D?
而且佢變形都幾多
然後發現 16.4 真係幾吸引
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
我應唔應該放左 10-24 佢,入 16.4?
定係有其他建議?
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

值唔值得放左10-24去換?
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

兩支共存
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

兩支共存

如果只能揀一支呢
想問下有冇人有touit 12mm/2.8

想睇下大家啲comment
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

兩支共存

如果只能揀一支呢

矛盾 你都識講1024買黎影景
點知買完走左去影人
但影人都冇問題架 係冇咩淺景深啫

買過枝水貨 但換左1024
個環好吸塵F UJI對非自家品牌冇修正
但發色幾濃
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

兩支共存

如果只能揀一支呢

值得換
我同你情況一樣
換左16.4無後悔
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

兩支共存

如果只能揀一支呢

點知買完走左去影人

我冇講到齋影人既咁,連人帶景咁囉
xt1 cmos入左塵
求教邊種diy清塵既方法比較好?
完全新手
買支壓縮空氣罐吹?用果凍筆?定用無水酒精+lens paper抹?

屌我都係,今日影景收光圈發現有黑點去緊旅行又無帶野清塵,心急起嚟月眼鏡布輕輕抺左兩下本身黑點無左,但多左其他

用住大光圈先
有冇人知photosol sensor swab用落xt1度o唔ok架?

而家要用f4或以上

原來咁多人都會抹塊sensor咁夠薑

真漢子
你換左鏡仲有黑點就sensor事
唔建議diy 入廠吹啦

一直在玩命

買過枝水貨 但換左1024
個環好吸塵F UJI對非自家品牌冇修正
但發色幾濃

真係難揀
如果富士出支超廣定焦就好
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

兩支共存

如果只能揀一支呢

點知買完走左去影人

我冇講到齋影人既咁,連人帶景咁囉

要抵玩=1024 zoom到盡24影人連景
要靚=換/入多枝16.4 or 23.4
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

兩支共存

如果只能揀一支呢

值得換
我同你情況一樣
換左16.4無後悔

人帶景我通常都係 for 行山,16係咪已經夠曬做
你地換機頻率幾高?

所以我儲錢直接攻頂
親愛的客戶:

多謝閣下購買FUJIFILM X系列可換鏡頭數碼相機,由即日起至2017年6月30日,所有已登記保養服務的X系列可換鏡頭數碼相機用家,
均可獲贈FUJIFILM eShop電子購物禮券乙張,以優惠價HK$990購買原價$3,180的 FUJINON XC50-230mmF4.5-6.7 OIS鏡頭(黑色)乙支。
數量有限,售完即止。

之前無晒銀色 今次有黑色 已經訂左支黎玩下
如果想拍片有冇邊枝鏡推薦
35.4 23.4 我驚對焦唔smooth同埋會太嘈
有無巴打有二手xc 50-230放,下個星期前想要支長鏡影野

求救
長插23.4 不過入左XT2 多左玩4K拍片 支鏡無OIS 震過貓王
煩惱中
本身得一支35.4
而且佢變形都幾多
但又唔知有冇變形問題
所以想問問大家意見
定係有其他建議?

16.4 真係最正個支

兩支共存

如果只能揀一支呢

值得換
我同你情況一樣
換左16.4無後悔

人帶景我通常都係 for 行山,16係咪已經夠曬做

16.4光圈係比你影星星夜景果類
我覺得大光圈既作用
如果影城市建築你就用得著10-24果個焦距
影風景10-24真係無咩好講
除左畫質係比唔上定焦鏡
10-24個變形睇下你點玩

親愛的客戶:

多謝閣下購買FUJIFILM X系列可換鏡頭數碼相機,由即日起至2017年6月30日,所有已登記保養服務的X系列可換鏡頭數碼相機用家,
均可獲贈FUJIFILM eShop電子購物禮券乙張,以優惠價HK$990購買原價$3,180的 FUJINON XC50-230mmF4.5-6.7 OIS鏡頭(黑色)乙支。
數量有限,售完即止。

之前無晒銀色 今次有黑色 已經訂左支黎玩下

係咪一定要行貨登記左先有??有無巴打無用可以俾我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞