我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
放過佢啦 佢好慘架
其實可以講第二日先出
唔好俾假希望我哋吖嘛
希望今晚唔會食你
我驚葉開俾Jenny 食埋
我會儘量滿足大家
不過有時真係有野做好難出到文
多謝睇操巴
多謝,尋晚多野做
本身真係諗住出架
另一半既話…冇事既
一百

我響球場上露出既,一向都係自信既表情。只係今日,我坐響後備席度全程都係黑撚晒面。

陳sir唔撚係話我同阿必係勁到佢同垃生需要特登出黎挖角既球員咩?點解要將我地放響後備席上面?

放阿必響後備席都算,始終賈加華呢一刻既實力的確係響阿必之上。

但我呢?我絕對唔會承認盧家顧呢個黑黑實實大大份既黑鳩係一個比我好既前鋒!除左身體質素同頭鎚,佢有邊樣野好過我?

講返場波。

流○既攻勢無疑係較多,但南○響過左中場線之後既防守好好,攔截得好犀利,令到我地唔能夠有效組織攻勢。

而佢地既反擊都好凌厲,有幾下突破左我地防線,但都比隊長熊輝一一救出。

時間已經去到下半場既十五分鐘,比數仍然係零比零,U14既賽事係踢三十五分鐘半場既,即係意味出仲有二十分鐘既比賽。

「必才,熱身。」陳sir對阿必道。

「知道。」阿必聽罷就起身。

下!?

而家應該要尋求入波,應該派我出場先啱呀!

叫阿必熱身但冇叫我?

即係唔諗住出我!?

*

「必才,我會換柏彼得出黎,而你一陣出場既時候,企返柏彼得個位。」陳sir道:「但你要做既唔係防守,係造波。你逗得深啲既,對面除非壓到好前,如果唔係你造波既壓力會細過華仔。好似派○、卡○克咁,逗深啲開始造波,Ok?」

「收到。」阿必難得地擺出一副正經表情。

「你叫華仔同康達牛康都拉落小小,然後靜靜地等對面稍為逼上前,唔好心急。」陳sir道:「佢地只要稍為壓前,你即刻將個波傳去兩隻翼,第一時間落底出波。記住,你同華仔都要衝埋入禁區,幫家顧引開啲人。記住,唔好急,一次機會就可以KO對面。」

阿必點頭,然後深呼吸一口氣,除低件黃色訓練背心,道:「我知道喇。」

陳sir拍一拍阿必膊頭,道:「唔駛怯,你既長傳已經係一流架喇。出場喇。」

我望返球場,我地仲係攻唔入。

*

陳sir既戰術湊效了。

原本應該著急既我地,突然拖慢左個節奏(由阿必去控制個節奏),而南○今場都唔係諗住想守和博一分,所以比我想像之中更加快壓上前。

當佢地防線推前左,兩隻翼鋒都稍為多左小小空位,然後有一下係由阿必一控到個波,隻腳好似識自動導航咁完美咁送到去康達腳下,佢再一個衝刺,推到落底線傳中,盧家顧迎頭一頂破網而入,打破薑局,為流○射入一球。

可能呢一個入波實在係等得太耐,所以所有響後備席既隊友一齊振臂歡呼,向住盧家顧衝過去!

除左我。

只有我黑口黑面咁繼續坐響後備席。

*

完場。

二比零。

南○響失左第一球波之後急住收服失地,結果反而曝露出更加多空位,再一次由阿必策動攻勢,康達底線傳中,由盧家顧近門撞入。

陳sir並冇派我出場,我只能夠響後備席度坐撚足七十分鐘,真真正正坐撚到完場。

之後陳sir同我地做賽後檢討,只不過汗都冇流過既我完全冇撚心機去聽。

「就係咁,你地之後都要keep住呢種精神。」陳sir道:「不斷搵空位進攻,一定會有回報既。好喇,野就講完,你地換衫先喇。我響返呢度等你地,想一齊食飯既就響度等喇。」

題外話,真係有家長特登黎睇我地比賽。咁果啲隊友就自然唔同陳sir佢地一齊食喇。

「才哥,啱啱真係好波喎,啲波分得好靚。」賈加華一邊行去更衣室一邊搭住阿必膊頭:「以後我主打短傳,你就主打長傳!」

「華爺!你啲波先至靚,咁短既one touch波真係要好好技術先至做到!」阿必搭返住賈加華膊頭:「華爺,不如你做我師父喇!好唔好?」

然後越黎越多人圍埋去。

阿必天生就好撚易同其他人打成一片,加上佢今日上場之後即時改變到戰局,所以大家已經同佢變得好熟絡。

而我就戇撚柒鳩鳩咁行返更衣室。

「阿熙。」一把聲音從後而至:「好快到你有機會大顯身手。」

係隊長熊輝。佢睇得出我既心情?雖則我全程黑面,入波又唔慶祝,好難唔知。

我冇鳩理佢,徑自自己一個繼續行。

「你既踢法太獨食喇,啱啱對面防線咁密集,你既踢法幫唔到球隊架。」熊輝道。

「我點踢唔關你事。」

「okok,唔關我事。」熊輝笑一笑道再:「你同唔同我地食飯?」熊輝問:「當慶功?」

場比賽我都冇出過力,慶咩撚野功?

「唔去。」我目無表情地道:「屋企煮左飯。」

呢個倒係真。

秋兒姐姐煮好左飯比我返去食。

「下次先喇咁。」熊輝聳聳肩,大家都返入更衣室了。

(待續)
提提大家,明天例休,但爆post會加更
原來破百集了,第一次寫咁長故
寫到破百有無得送多篇外傳當慶祝
走一日半日數算啦,樓主比出面好多人又快又穩定好多啦
推到爆

快啲推撚爆
推一推
再推一推
再推多一推
熙仔冇得出場
原來已經一百 咁推到樓主加更賀一賀佢
呃爆post?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞