我和鄰居大姐姐的故事(4)

1001 回覆
131 Like 6 Dislike
thx
幾時有文
now
七十七

「淇淇?」我應道。

「係呀。」淇淇響電話既另一端道:「見你今日好似話係整親冇返學,想睇下你而家仲有冇事?係咪好嚴重?」

「冇事呀。」不過我有啲奇怪:「但妳點知我好似好嚴重?」其實只係腦震盪啫…

屎sir可能會同大家講我請撚左病假,不過我諗應該唔會講我既情況係點,而阿必都應該唔會知。

「我…我問副社長吖嘛!佢知道你尋日傷成點…佢話你整親…但一副好擔心既樣…」淇淇回答:「同埋阿必都知喇!」

阿必都冇同我一齊入醫院…

「妳為左問我而家情況點特登走去中四既課室搵副社長?」我問。

秋兒姐姐答話我「整親」其實都已經淡化左我既傷勢。

「我邊有喎!」淇淇急道:「我…我…我響樓梯度撞到副社長所以咪問下佢囉。」

「其實係唔係都冇乜特別,妳唔駛特登解釋架喎。」我照直講。

「…」

其實我係有果句講果句,但聽者可能會覺得我好寸。

事實上,如果淇淇真係特登去搵秋兒姐姐黎問,我會幾開心。

所以,我又加多句:「雖然如果妳係特登去搵副社長黎問我既傷勢,我諗我會幾開心。」

「咁…其實…我又真係…特登走去問副社長既…」淇淇U turn。唔知點解,我覺得淇淇呢一刻既語氣突然變到好似有小小怕怕醜醜咁…

「嗯,我好開心。」真心話黎。

好似係第一次有朋友為我擔心。

「嗯…」淇淇好似有小小怕醜,但又有小小開心,不過好快又用慰問既語氣:「咁…你整親果度仲有冇事啊?」

我心入面流過一陣暖流。

「冇事呀。」以我認屎認屁既性格,比人斬左隻手都話冇事。

「咁都好啲…」淇淇鬆一口氣。

我覺得佢係真心為我鬆一口氣,所以我有啲感動。

「因為整親小小既話好少會請病假,副社長又好似講啲唔講啲咁,真係幾令人擔心…」淇淇續道:「不過而家聽到你咁精神就好!」

「係呀,我冇乜事喇!」

「咁…你邊度整親呀?」淇淇問。

第二個問我就屌柒佢八卦架喇,不過神奇地我感覺到淇淇係真心關心我。

「冇咩事,跌到撞親個頭,醫生驚我腦震盪所以先建議我留一晚醫院啫!」我輕描淡寫地道。

我選擇左隱瞞成件事,不過只係因為怕麻煩。

「吓!」不過淇淇就嚇鳩左一跳咁款。

「冇事冇事,唔駛大驚小怪。」反而要我安慰返佢。

之後我地閒聊左一陣,佢淇淇又講下今日聖誕party點點點,又有交換禮物咁。

好似…

好好玩…

哼!

不過我先唔稀罕!

傾傾下去到最後…

「係呢,我地班諗住響平安夜果日下晝響B's Cafe搞個聖誕Party,好多人都會參加,林必才佢地都去架。」淇淇提出邀請:「你…去唔去?」

「妳搞既?」

「係呀。」淇淇回答。

淇淇就係一個咁外向同熱情既人。佢係我地班入面既中心人物,仲好熱心咁搞好班入面所有同學既關係。

不過…

可惜…

果日我要去屌閪。

「我唔去喇。」其實都有啲吸引…

有啲啲咋。

但係屌閪仲吸引。

「吓…」淇淇把聲好似好失望咁…

我都唔想架,但我要去屌閪。

「點解既…」淇淇續問。

「要去屌閪呀。」講笑,呢句我係冇講的。

「Sorry,果日有節目呀。」我回答,亦冇解釋咁多。

「咁…」淇淇欲言又止:「唯有下次再約喇。」雖然佢掩飾,但語氣中透露住失望。

都係我一個唔去啫,唔駛咁失望既。

「嗯。」

下次下次…

下次大概可以?

*

「秋兒姐姐…」我響食飯果陣道:「24號果日我約左同學出去玩。」

其實我講呢句果陣有啲心虛…

我口中既同學係佢既好姐妹Kitty姐姐…

我口中既出去玩係去扑野…

「熙熙終於識同朋友一齊出去玩喇。」秋兒姐姐微笑答道:「當然冇問題啊。」佢露出左呢個欣慰既表情微笑,只係微笑中好似帶點落寞…

好似自從尋日之後,秋兒姐姐既表情都係有啲微妙…

「係,係啊…」我答得…有啲求其…

因為我心中更加心虛。

「係淇淇?」秋兒姐姐繼續微笑道:「同林必才?」

「哦?」

「佢地兩個好關心你呀。」秋兒姐姐溫文地笑道:「今日特登過黎班房搵我,問你有冇事。」

原來…阿必都有去…

「係呀。」我講左大話。

「係呢。」我頓了一頓,特登轉換話題:「咁秋兒姐姐…妳果日諗住點過?」

「我?」秋兒姐姐低頭爬左啖飯,道:「唔駛擔心我,你玩得開心啲喇。」

「但係…」

「本來諗住同你好似之前咁平平凡凡咁過一日。」秋兒姐姐繼續低頭答道:「但而家我諗會去一個party。」

「Party?」

「係呀。黃社幹事既Party,響社長屋企舉行架。」秋兒姐姐答道,然後抬頭微笑道:「你啱啱好返,都唔好玩得咁癲呀。」

黃社Party…?

(待續)
嘩 秋秋今次冇啦 去埋社長屋企
淫亂派對

咁啱嗰日其他人都放飛機 得返社長同秋兒姐姐開party
跟住就平安夜失身夜
5p
Live
社長唔好掂姐姐一條頭髮
秋兒呢次真係可能連屎眼都失守埋
真係好難揀,去 Kitty 屋企屌閪,去同淇淇開苞,陪住秋兒唔好比佢去社長度……3樣都好緊要呀~
秋兒姐姐 molamola
秋兒>淇淇>kitty
唔準俾其他人掂秋兒姐姐呀
有一大班人去既
帽事既~
除非夾埋啫
thanks
放開個女仔!
唔會玩屎眼呱
感情上其實應該秋兒行先雖然身體好誠實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞